HNL

Engleski nogometni portal objavio veliku priču o rezervnom igraču Šibenika

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Guliver

ALEXANDER CVETKOVIĆ zna da može dosegnuti najvišu razinu u nogometu, baš kao i njegov bliski prijatelj Sebastien Thill. Upravo je Thill bio taj koji je postigao pobjednički pogodak za moldavskog autsajdera Sheriff iz Tiraspola u posljednjoj minuti protiv Real Madrida u Ligi prvaka ove sezone. A budući da je već igrao za mlade momčadi Manchester Uniteda, West Hama Uniteda i Tottenhama, Cvetković smatra da je na pravom putu da sustigne svog bivšeg suigrača Thilla, piše Planet Football.

"Moj je san vratiti se u Premierligu i mislim da će se to dogoditi. Možda će potrajati, ali svačiji put je drugačiji", kaže Cvetković.

Rođen u Londonu, odrastao u Nizozemskoj, igra u Šibeniku

No ovaj veznjak, koji će idući tjedan napuniti 25 godina, nije bahat kada daje ovakvu izjavu. Nasuprot tome, on potpuno vjeruje u svoje sposobnosti. Već se pojavio na travnjaku uz imena kao što su Scott McTominay, Marcus Rashford, Kyle Walker-Peters i Harry Winks.

Cvetković je rođen u Londonu, a trenutno igra u Šibeniku, klubu Prve hrvatske nogometne lige, u kojem je među njegovim suigračima i bivši nogometaš Chelseaja i bivši reprezentativac Walesa do 21 godine Cole Dasilva. Imao je bogato nogometno obrazovanje, učio je igru u raznim nizozemskim klubovima, čiji je naglasak bio na totalnom nogometu koji je razvio legendarni trener Rinus Michels. Cvetković, sin Engleskinje Annabel i Hrvata Zoka, odrastao je u Nizozemskoj zbog očevog posla.

Kao što je uobičajeno u toj zemlji, počeo je igrati s četiri godine, nastupajući za domaće momčadi koje su se redovito susretale s akademijama Ajaxa i Feyenoorda. Kad mu je bilo devet godina, primijetio ga je West Hamov lovac na talente Tony Carr, koji je bio ključan u ranim karijerama Ria Ferdinanda, Franka Lamparda, Joea Colea i Jermaina Defoea.

West Ham, Tottenham, Manchester United

"Pozvali su me na probu u West Ham. Prošlo je dobro jer se moj tata želio vratiti u Veliku Britaniju. Tamo sam potpisao ugovor, a čak sam i skupljao lopte na utakmicama u Upton Parku, što ću uvijek pamtiti", prisjeća se Cvetković.

Nakon dvije godine u istočnom Londonu preselio se na sjever glavnog grada i potpisao za Tottenham, čemu je prethodila proba u Arsenalu. Ali ubrzo se opet selio jer su ga na utakmici protiv Manchester Uniteda tijekom turnira na Akademiji Davida Beckhama u Londonu primijetili skauti. Sa samo 14 godina krenuo je s tatom u Manchester.

"United je bio sasvim druga razina. Alex Ferguson je došao na nekoliko naših treninga i razgovarao s nama. Kako sam rastao, postajao sam svjesniji sebe, pa sam osjetio da se nogometno razvijam iako mi je trebalo malo vremena da se smirim. Igrao sam s Marcusom Rashfordom, Scottom McTominayem, Andreasom Pereirom i Angelom Gomesom. Čak i u tako mladoj dobi moglo se vidjeti koliko je Marcus imao tehničke sposobnosti, bio je na pravom mjestu u pravo vrijeme, što ga je dovelo do toga da kasnije eksplodira. James Wilson, koji je zabio dva puta u svom debiju za prvu momčad, također me uvijek impresionirao", govori Cvetković.

Naposljetku mu je, kao i mnogim drugima, rečeno da neće uspjeti u Unitedu.

U Luksemburg dospio uz pomoć obitelji bivšeg britanskog premijera

"Trener Tommy Martin sjeo je sa mnom i mojim tatom i rekao da će malo djece nastaviti igrati za Unitedovu prvu momčad. Rekao je da bi mi odlazak iz Uniteda u ranoj fazi mogao biti od koristi jer bih mogao prijeći u manji klub i tamo izboriti prvu momčad", dodaje Cvetković.

Mislio je da će to biti slučaj u Wigan Athleticu, za koji je potpisao nakon odlaska s Old Trafforda. Cvetković je trenirao s prvom momčadi kod tadašnjeg menadžera Uwea Röslera, no Nijemac je ubrzo otišao, a kod njegovih nasljednika nije se uspio nametnuti. Išao je na probe u Milton Keynes Dons i Crawley Town prije nego što se preselio u Folu Esch u Luksemburgu, zahvaljujući svom ocu i sinu bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira.

"Nicky Blair me uzeo za klijenta, a moj tata je imao kontakte u Luksemburgu, gdje imamo i rodbinu. Razina igrača je zapravo bila dobra i tu sam upoznao Sebastiena Thilla i Gersona Rodriguesa, koji je sada u francuskom Troyesu. Jedna od najboljih utakmica u kojima sam igrao bila je protiv švedskog Östersundsa u Europskoj ligi. Trenirao ih je Graham Potter, a u prethodnom kolu su pobijedili Galatasaray. Postigao sam gol i bili smo 20 minuta od pobjede, ali kasnije su nam zabili dva gola", kaže Cvetković.

Trenirao s Varaždinom, završio u Šibeniku

Cvetković je 2018. godine napustio Folu Esch i otišao na probu u Sunderland, ali od toga nije bilo ništa. Godinu dana kasnije prvi put se preselio u Hrvatsku i počeo trenirati u NK Varaždinu. Igrao je u brojnim prijateljskim utakmicama, ali kako nije potpisao ugovor, nije imao pravo nastupiti u prvenstvenim utakmicama. Cvetković se potom vratio u Englesku, trenirajući pod pokroviteljstvom regionalnog nogometnog saveza Lancashirea s bivšim braničem Chelseaja Frankom Sinclairom.

Uslijedio je povratak u Folu Esch, koji se lijepo uklopio u privatni život jer su njegova partnerica i njihova kći Ayana živjele u Luksemburgu. Šibeniku se pridružio prošlog ljeta i uživa u životu u domovini svojih predaka pod španjolskim trenerom Mariom Rosasom, koji je prošao kroz slavnu Barceloninu La Masiju uz Xavija.

"To je vrlo respektabilna liga i redovito igramo protiv dobrih klubova koji se solidno snalaze u Europi, poput zagrebačkog Dinama i Rijeke. Hrvatska je također lijepa tako da je bilo lako prilagoditi se", kaže Cvetković.

Cvetković govori francuski i razumije njemački, a sada ponovno uči i hrvatski, koji je tečno govorio kao dijete. Istinski građanin svijeta, proputovao je Europu u pokušaju da se vrati tamo gdje je njegov život započeo - u Englesku.

"Imam još puno toga za dati i vjerujem da sam na dobroj putanji", zaključio je Cvetković.

Pročitajte više