ENGLEZI SRUŠILI REKORDE Nikada nisu potrošili više u siječnju i zadnjeg dana transfer-ludila

Foto: Twitter

PALA je i 2011, za koju su mislili da nikada neće biti nadmašena. I to kako, klubovi Premier League više su nego poduplali izdatke na pojačanja u siječnju 2018. 

Sinoć je srušen rekord star sedam godina i što se tiče potrošnje na vrhuncu šoping-groznice 31. siječnja, zadnjeg dana ludila transfera. 
 
Podsjećamo, Portugal trguje do 2. veljače, Argentina do 7. veljače, Hrvatska do 15., Rusija do 22., a Kina do 28. veljače. Brazil, pak, transfere zaključuje s 2. travnjem u 23:59.
 
Pala je 2011. iako se mislilo da ju je nemoguće nadmašiti 
 
Klubovi engleske prve lige u upravo završenom zimskom prijelaznom roku ukupno su potrošili 430 milijuna funti. Spomenute i do jučer rekordne 2011. nove igrače u tom su razdoblju platili "samo" 205 milijuna funti.
 
Jučer, zadnjeg dana zimskog prijelaznog roka, potrošili su također rekordnih 150 milijuna funti i tako nadmašili 135 milijuna funti. Toliko se zavrtilo na samom kraju siječnja 2011.
 
Tada je Chelsea 31. siječnja od Liverpoola kupio Fernanda Torresa za 50 milijuna funti, na što su Redsi reagirali razumno, te za 22.7 milijuna funti od Ajaxa kupili Luisa Suareza. 
 
Ali i panično, jer su do kraja dana prosuli i 35 milijuna na Andyja Carrolla. Dotadašnji napadač Newcastlea pokazao se naime kao jedan od najvećih promašaja u povijesti Liverpoola i svakako najskuplji.

Aubameyang, Moura, Giroud i Ayew, srušili Torresa, Suareza i Carrolla
 
Junaci novog rekordnog zadnjeg dana zimske transferne groznice su Pierre-Emerick Aubameyang, za kojeg je Arsenal platio Borussiji Dortmund 56 milijuna funti.
 
Zatim Lucas Moura. Tottenham ga je kupio od PSG-a za 23 milijuna funti. Olivier Giroud ostao je u Londonu, ali se iz Arsenala preselio u Chelsea za 18 milijuna funti.
 
Davljenik daje bogatstvo za igrača u zadnjim satima zadnjeg dana, što je nemoguće u ostalim ligama petice
 
Koliko je Premier League financijski drugi svijet za ostale najjače lige, svjedoči i što je davljenik Swansea, zadnjeg dana zimskog prijelaznog roka na pojačanje dao koliko i aktualni prvak. Povratak Andrea Ayewa iz West Hama koštao ga je također 18 milijuna funti.
 
Naravno, ne možemo ni zamisliti da isto to i posebno u ovo doba godine, naprave Las Palmas, Verona ili HSV, koji u njihovim ligama drže poziciju na kojoj je predzadnji klub Premiershipa. 
 
Najskuplji transferi zadnjeg dana zimskog prijelaznog roka u Engleskoj:
 
Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund - Arsenal) 56 milijuna funti
 
Lucas Moura (PSG - Tottenham) 23
 
Olivier Giroud (Arsenal - Chelsea) 18
 
Andre Ayew (West Ham - Swansea) 18
 
Badou Ndiaye (Galatasaray - Stoke) 14
 
Jordan Hugill (Preston - West Ham) 10
 
Naravno, ovo je potrošnja samo zadnjeg dana. Englezi su tako okrunli rekordni mjesec koji je počeo u najskupljem stilu. Liverpoolovom kupnjom najskupljeg siječanjskog pojačanja. Virgila van Dijka platili su Southamptonu 75 milijuna funti.
 
Najskuplji posao u siječnju zaključen je već prvog dana prijelaznog roka
 
Istog dana zaključen je i osmi najskuplji siječanjski posao, kojim je Leicester za Adriena Silvu platio Sportingu 22 milijuna funti. 
 
Prije Tri kralja ostvaren je i šesti najskuplji zimski transfer, prelazak Cenka Tosuna iz Bešiktaša u Everton za 27 milijuna funti. Ovdje je opet vrijeme za podsjetiti koliko su engleski klubovi bezobrazno bogati. 
 
Osrednji klub, koji je ljetos na "pojačanja" već prosuo 140 milijuna funti, sada je za dva igrača dao još 47 milijuna
 
Jer Everton je odmah nakon Tosuna, 20 milijuna funti platio Arsenalu za Walcottt. Dakle, osrednji klub, koji drži deveto mjesto tablice sa samo tri boda više od klubova koji se po trenutnom poretku bore za opstanak, dao je "400 milijuna kuna" za dva igrača. I to nakon što je ljetos na nove igrače, koji se najvećim dijelom nisu pokazali pojačanjima, dao 140 milijuna funti!
 
Transferi o kojima se najviše govorilo su onaj Alexisa Sancheza iz Arsenala u Manchetser United, dok je u suprotnom smjeru otišao Henrikh Mkhitaryan.
 
City se pridružio rušenjem rekorda
 
Naravno, ovakvo razbacivanje milijunima nije moglo proći bez značajnog doprinosa Manchester Cityja. Emiratski klub zaslužan je za drugu najskuplju kupnju u siječnju i rekordnu klupsku, 57 milijuna funti za Aymerica Laportea. Ako preračunamo Cityjevu potrošnju u eure, ovim transferom Guardiola je prešao pola milijarde eura na pojačanja. I to samo u zadnjih godinu i pol!
 
Deset najskupljih siječanjskih transfera igrača u Premier League:
Prema procjeni Delolittea, najuglednije revizorske tvrtke na svijetu, klubovi Premier League tijekom ove sezone potrošit će ukupno 1.9 milijardi funti.
 
Ali, kako napominju: "Rušenje rekorda premierligaških klubova privlači pažnju i izaziva komentare, ali njihova potrošnja je i dalje u skladu sa prihodima."
 
"Opći rast nogometnog biznisa": I nakon ovakvog bjesomučnog trošenja, ostaje im najveći dio bogatstva
 
To otkrivaju ovi podaci: očekivana potrošnja od 755 milijuna funti na nove igrače, predstavlja samo 17 posto od njihovog predviđenog prihoda za ovu sezonu, jer "klubovi investiranje u nove igrače povećavaju u skladu s općim rastom nogometnog biznisa."

5.13 milijardi razloga zašto se u Premier League razbacuju novcem na pojačanja
 
Velika šestorka: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham, prednjači po potrošnji na nove igrače, ali zadnja dva zimska prijelazna roka dostojno ih prati ostalih 12 klubova, koji možda nisu toliko ugledni, ali još su manje siromašni.
 
Posebno nakon potpisa ugovora za televizijska prava, kojim klubovi u Premier League dijele 5.13 milijardi funti!

Pročitajte više