EP biljar: Lijepa Austrijanka Jasmin Ouschan nastavila berbu zlata

NAKON pet dana Europskog prvenstva poznati su pobjednici i u disciplini "desetka". U ženskoj konkurenciji, svoje drugo zlato na ovom EP osvojila je Austrijanka Jasmin Ouschan. U muškoj konkurenciji nositelj prestižne titule europskog prvaka postao je Nijemac Ralf Souquet dok je u kategoriji osoba u kolicima zlato osvojio Finac Jouni Tahti.

Desetka je najmlađa od svih disciplina na EP, ali je ponudila do sada najatraktivniji biljar. To ništa ne čudi ako znamo da je ta igra nastala kao rezultat usavršavanja najpopularnije discipline pool biljara – "desetke".

Igra se s 10 kugli označenih brojevima od 1 do 10, i naravno s bijelom. Ubacuju se prema rednim brojevima od 1 do 10, a za razliku od "devetke“ svaka kugla se najavljuje, osim u slučaju početnog razbijanja kugli. Pobjeđuje onaj igrač koji s legalnim udarcem pospremi kuglu broj 10. Najčešće se igra na sedam dobivenih partija u muškoj, odnosno šest u ženskoj konkurenciji, što je slučaj i na ovom prvenstvu.

Nakon uvodnih kola u posljednjih 32 plasirao se jedino Ivica Putnik dok je Tomislav Šušić priliku za ulazak u posljednju fazu propustio u meču protiv Nizozemca Nick van den Berga. 

Naša Zrinka Antonijević uvjerljivo je pobijedila Nizozemku Rene Boelman rezultatom 6:1. Ulazak u knockout fazu propustila je zbog Španjolke Silvie Lopez koja ju je pobijedila sa 6:4. Ostale dvije naše predstavnice su se porazima oprostile od natjecanja u "desetci“. Vesna Dodig poražena je u susretu s Norvežankom Martine Christiansen dok je Ana Gugić izgubila od Njemice Anje Wagner.

U konkurenciji osoba s invaliditetom koji disciplinu "desetku“ igraju do pet dobivenih partija Eduard Karamatić izgubio je od Nijemca Tankreda Volkmera rezultatom 3:5.

Od natjecanja se nakon drugog kola oprostio Ante Šustić. Porazio ga je Poljak Mateusz Sniegocki rezultatom 7:5, koji trenutno zauzima trenutno peto mjesto na Euro tour rang listi dok je Mako Lišnić izgubio je od Norvežanina Steffena Wolffa.

Putnik na kraju peti

Luka Kutleša pobijedio je Izraelca Drora Dobronskyija 7:6 u izuzetno napetom meču u kojem je Kutleša uspio dostići prednost Danca od 5:1 i preokrenuti rezultat u svoju korist. Na putu prema posljednjih 32 zaustavio ga je Zoran Svilar iz Srbije.

Odmah na početku natjecanja Putnik je oduševio igrom. Sigurnim nastupom bez poraza Putnik je ušao u zadnjih 32 gdje je za protivnika dobio Zorana Svilara. kojeg je pobijedio s 7:5. U osmini finala Putnik je igrao protiv Španjolca Davida Alcaide koji je dan prije osvojio zlato u disciplini „straight pool“. Španjolac se nije prepustio slavlju već je odlučno krenuo u pohod na novu medalju. U potpuno izjednačenom meču u kojem su se igrači dva puta izmjenjivali u vodstvu gledatelji su mogli samo uživati. Putnik na 5:4 promašuje naizgled laganu desetku i omogućuje Alcaidi novo izjednačenje. Za novo vodstvo Putnik sljedeću partiju završava iz „štapa“. Španjolac uzvraća istom mjerom i poravnava rezultat na 6:6 (igra se do sedam op.a.). U zadnjoj partiji Putnik pokazuje iznimnu koncentraciju i rutinirano završava tešku partiju za pobjedu i prolazak među najboljih osam.

U četvrtfinalu nema laganih protivnika, ali Putnik je dobio jednog od najtežih. Nizozemac Niels Feijen se uspijeva vratiti iz ponora nakon što je Putnik poveo s 5:3. Feijen tada odlazi na time out s kojeg se vraća i do kraja odigrava bez greške završivši gotovo sve partije iz štapa.

Putnik je na kraju zauzeo peto mjesto što ujedno znači i najbolji rezultat za Hrvatsku na ovom prvenstvu...za sada.

Polufinala su u sve tri kategorije bila vrhunske biljarske predstave. Kod žena Austijanka Jasmin Ouschan i Njemica Ina Jentschura su se uvjerljivim pobjedama nad Norvežankom Line Kjorsvik odnosno Austijankom Sabrina Naverschnig plasirale u finale.

Ouschan se odmah nametnula kao favorit i ostvarila početnu prednost. Nakon što se Njemica malo opustila, jer ovo joj je prvi nastup na EP, meč je postao izjednačen. Ouschan do kraja ne ispušta prednost i pobjedom od 6:3 osvaja svoje drugo zlato na ovom EP.

U kategoriji osoba u kolicima ništa novo. Redovni sudionik finala u posljednjih nekoliko godina Finac Jouni Tahti pobjedom nad Englezom Roy Kimberley osvaja zlato.

Muško finale su pobjedama 7:5 nad Francuzom Vincent Facquet i Ukrajincem Artem Koshovyi izborili Nijemac Ralf Souquet i Niels Feijen.

U finalu je definitivno presudilo ogromno iskustvo Souqueta, jednog od najtrofejnijih igrača biljara i trenutno vodećeg na Eurotour rang listi. U meču koji su obojica odigrali gotovo bez pogreške za nijansu bolji bio je Nijemac. Pobjedom 7:4 Souquet osvaja svoje prvo zlato na ovom EP.

Natjecanja se nastavljaju dalje svakim danom 9 – 21h. Sljedeći finalni dan je u četvrtak 25. ožujka kada ćemo dobiti europske prvake u "osmici".

Pročitajte više