EPICENTER 2017 Virtus.pro šokirao FaZe, G2 Esports i SK Gaming već u polufinalu

Foto: Epicenter

EPICENTER 2017 svakim mečom postaje jedan od najzanimljivijih turnira ove godine. Legendarna poljska ekipa Virtus.pro izbacila je najbolje rangiranu ekipu na svijetu, FaZe i osvajače posljednjeg Majora, Gambit. G2 Esports djeluje nedodirljivo, a SK Gaming sa zamjenom cilja na novu titulu. 

Poznata su tri od četiri polufinalista EPICENTER 2017 turnira koji se trenutno igra u Sant Peterburgu, a malo tko je mogao predvidjeti da među njima neće biti FaZe Clan, koji je uz Team Liquid i Gambit napustio natjecanje. No, krenimo redom. 
 
Jučer su odigrani mečevi pobjednika i gubitnika u skupinama, nakon kojih smo se oprostili od Team Liquida i Gambita. Prve eliminacijske mečeve preživjeli su Virtus.pro i Astralis. Zatim su odigrani mečevi pobjednika u kojima smo dobili i prva dva polufinalista, SK Gaming i G2 Esports
 
Povratak SK Gaminga
 
Brazilski SK Gaming, koji igra s boltzom umjesto felpsa, imao je tešku zadaću pred sobom. Za prolazak u polufinale trebali su pobjedu nad najbolje rangiranom ekipom na svijetu. FaZe Clan u kojem igra Nikola "NiKo" Kovač, došao je na EPICENTER s nevjerojatnim nizom pobjeda na LAN turnirima, a onda je sve stalo. 
 
SK Gaming je dobro otvorio meč na Infernu i poveo s 4-0 nakon što su pobijedili u prvoj pištolj rundi. Dobro su igrali sve do rezultat 7-3, kada se probudio Nikola "NiKo" Kovač te sjajnim igrama svojoj ekipi do poluvremena osigurao prednost od 8-7. Håvard "rain" Nygaard s tri killa otvara drugu pištolj rundu i omogućava svojoj ekipi da se i rezultatski odvoji od Brazilaca. SK Gaming više nije osvojio niti jednu rundu da bi na kraju izgubili konačnim rezultatom 16-7.
 
Iduća mapa na redu je bila Overpass, a FaZe je igrao očajno. SK Gaming je bio dvije razine bolji da bi ubrzo izjednačio rezultat pobijedivši Overpass s nevjerojatnih 16-2.  Odluka o polufinalistu donosila se na Mirageu, Opet je bolje započeo SK Gaming, da bi se pri rezultatu 7-3 probudio FaZe te s minimalnom prednošću završio prvo poluvrijeme. Druga pištolj runda na Mirageu odlazi na stranu SK Gaminga koji s boljom igrom u ključnim trenutcima i jedan na jedan situacijama bježi FaZe Clanu te na kraju pobjeđuju s rezultatom 16-8. Bio je to razočaravajući rezultat za najbolje rangirani ekipu svijeta, koja je za ostanak na turniru morala pobijediti Virtus.pro. Opet smo vidjeli odličnog Marecla "coldzeru" Davida i  Fernanda "fera" Alvarenga. Ricardo "boltz" Prass se sjajno uklopio u ekipu i popravio atmosferu, što je odmah rezultiralo boljim nastupima čitave ekipe. 
 

 
G2 Esports i dalje nezaustavljiv
 
U meču pobjednika u skupini B susreli su se G2 Esports i North. Sve je počelo zdravim prepucavanjem na Twitteru od strane Kristiana "k0nfiga" Wieneckea koji je dan prije odigrao sjajnu partiju protiv Team Liquida. Kada je igra krenula, Northa nije bilo apsolutno nigdje. G2 Esports je pomeo dansku ekipu sa 16-1 na Mirageu te 16-4 na Nukeu. Dan "apEX2 Madesclaire, Richard "shox" Papillon te najveća zvijezda ekipe, Kenny "kennyS" Shrub pogađali su apsolutno sve, a bezidejni North na dvije mape nije pronašao način kako da se nosi s raspoloženim Francuzima. 
 

 
Virtus.pro šokirao FaZe i poslao ih kući
 
Prvi meč trećeg dana igrali su Virtus.pro i FaZe Clan, dvije ekipe s jednim porazom i jednom pobjedom, odlučivale su o tome tko će proći u polufinale te se natjecati u sutra  Yubileyny Sports Palaceu, a tko će otići kući. FaZe Clan je bio veliki favorit protiv Virtus.pro ekipe, koja je u posljednje vrijeme u velikoj krizi. Sve je počelo na Mirageu na kojem je FaZe poveo s nevjerojatnih 10-0, a u sličnom tonu se nastavilo i do kraja same mape, da bi na kraju slavio FaZe s rezultatom 16-2. Ladislav 'GuardiaN' Kovács ponovo je bio najbolji igrač u ekipi i sve je podsjećalo na još jedan loš nastup Poljaka te da će FaZe bez problema osigurati prolaz. Na iznenađenje mnogih, to se nije dogodilo. 
 
Na Cobblestone je poveo Virtus.pro, bez obzira na to što su izgubili prvu pištolj rundu, da bi do kraja poluvremena protivnicima prepustili još svega četiri runde. Poljaci pobjeđuju u drugoj pištolj, ali FaZe se nekako s lošim oružjem uspijeva iščupati te napokon povezuju tri runde u nizu i polako se vraćaju meč. Kada Virtus.pro pri rezultatu 12-7 osvaja rundu, FaZe im resetira ekonomiju te pobjeđuju u iduće četiri runde što nas dovodi do rezultata 13-11. Tada Poljaci osvajaju dvije brze runde da bi osigurali pobjedu u prvoj meč rundi. 
 
Jednako je napeto bilo i na Infernu, trećoj i odlučujućoj mapi. Nakon početnih 3-3, Viruts. pro na CT strani veže sedam rundi i rezultatski se odvajaju od protivnika, da bi na kraju prvo poluvrijeme završilo rezultatom 11-4. Međutim, druga pištolj runda i iduće četiri odlaze na stranu FaZe Clana koji se približava na samo dvije runde zaostatka. Tada Paweł 'byali' Bieliński pronalazi dva killa koji omogućavaju njegovoj ekipi plant i Virtus.pro osvaja prvu rundu u drugom poluvremenu. Poljaci ubrzo dolaze do 15-10 i bez obzira na nadljudske napore FaZe Clana zatvaraju meč s konačnim rezultatom 16-13. 

 
Već od prvog meča na turniru moglo se vidjeti da FaZe Clan nije u svom najboljem izdanju, ali nitko nije mogao predvidjeti da su toliko loš. Čak i kada ne igraju najbolje trebali bi se moći nositi s ostalim ekipama njihovog ranga, zato i jesu prepuni fenomenalnih pojedinaca koji uvijek mogu prelomiti meč. Međutim, najstabilniji igrač u ekipi je rain, koji je navodno bolestan, a NiKo koji je druga okosnica tima na Twitteru objavljuje kako ima problema s rasporedom spavanja. No, to nisu i ne mogu biti opravdanja za jednu od najboljih ekipa na svijetu.  
 
Virtus.pro je još jednom pokazao nevjerojatnu izdržljivost i mentalitet. Nakon što su izgubili prvu mapu 16-2, u velikoj krizi u posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli su nadigrati najbolje rangirani tim na svijetu, a prije toga i osvajače posljednjeg Majora. Iako su najbolji pojedinci bili GuardiaN i NiKo na strani FaZe Clana, ovoga puta to nije bilo dovoljno. Legende esporta Taz i NEO koji zajedno imaju 28. odigranih Major turnira okosnica su ekipe koje se bezbroj puta vraćala iz ponora, iako su i ostali igrači dali svoj doprinos. 
 
Nadopuna (16:30):
 
U posljednjem eliminacijskom meču dana, Astralis je slavio u danskom derbiju protiv Northa rezultatom 2-0 (16-11 Train, 16-8) Mirage te tako prošao u polufinale gdje ih čeka SK Gaming. Ogled te dvije ekipe već je postao El Clasico modernog CS:GO esporta, a sigurno smo da će epitet opravdati i sutra. U drugom polufinalnom meču snage će odmjeriti G2 Esports i Virtus.pro.
 
 Prvi polufinalni meč, onaj između SK Gaminga i Astralisa na rasporedu je već od 11:00, a G2 Esports i poljski Virtus.pro trebali bi igrati oko 16:00.

Pročitajte više