Evo koji je recept za strašnu Srbiju

Foto: Pixell, HVS

VEČERAS od 20.30 u Barceloni odigrat će se još jedan vaterpolo klasik. U polufinalu EP-a igrat će dvije najbolje reprezentacije svijeta – Hrvatska i Srbija.

Hrvatska je aktualni svjetski prvak, Srbija europski i olimpijski. Bit će to finale prije finala.

Godinama hrvatski vaterpolisti nisu uspijevali pronaći način kako srušiti moćnu Srbiju. Godinama su trpjeli teške i bolne poraze. Sjetimo se EP-a u Beogradu te finala u Kazanju i na Igrama u Riju.

A onda je lani došla Budimpešta i polufinale SP-a. Bila je to jedna od najboljih vaterpolskih utakmica u povijesti, a Hrvatska je nakon drame slavila 12:11. U finalu domaćini Mađari nisu imali nikakvih izgleda protiv Sukna, Bijača, Garcije i ostalih.

Ta pobjeda protiv Srbije značila je nemjerljivo mnogo hrvatskim vaterpolistima. Najviše na psihološkom planu. Shvatili su da ti Srbi nisu s drugog planeta te da se i njih može pobijediti. Do Budimpešte su se redali silni porazi, a nakon Budimpešte slijedile su još dvije pobjede u međusobnim susretima.

Klasik svjetskog vaterpola za Index je najavio naš stručni komentator Vjeko Kobešćak.

Bivši hrvatski reprezentativac i osvajač olimpijskog srebra 1996. te igračka legenda zagrebačke Mladosti danas je trener Juga, a na klupi dubrovačke momčadi u nešto više od tri godine napravio je strašne stvari. U Hrvatskoj i regiji pravog konkurenta Jugu nema. U Europi je jednu Ligu prvaka osvojio, jednom bio u finalu i jednom u polufinalu.

Ako u ovom trenutku to i nije, Kobešćak je na dobrom putu da postane najbolji hrvatski trener i bez sumnje budućnost je hrvatskog sporta.

"Zadovoljan sam. Prezadovoljan. Kako rezultatskim učinkom, tako i dojmom. Prve dvije utakmice u grupi su bile lagane. Turska i Nizozemska nisu protivnici nakon kojih smo mogli dobiti jasnu sliku naše vrijednosti i forme, ali već utakmica protiv Grčke za prvo mjesto u skupini pokazala je da smo moćni. Protiv Crne Gore u četvrtfinalu nije bilo lako, ali samo onaj tko ne poznaje vaterpolo mogao je očekivati laganu utakmicu. Crnogorci imaju fantastičnu momčad, ali njihov problem je nedostatak širine. Zato su nam i pokušavali agresivnom igrom napraviti što više štete do zadnje četvrtine jer su bili svjesni da ako u egalu uđemo u zadnjih par minuta, da onda nemaju šanse. Upravo se to i dogodilo. Najveći adut Hrvatske je širina u momčadi. Možda više nemamo Sukna, ali ova ekipa je naučila igrati i bez njega i na fantastičan način kompenzira njegovo odsustvo.

Ovakvu širinu nema nitko na svijetu

Vrlić protiv Crnogoraca možda i nije odigrao najbolju partiju, ali ostatak momčadi to je uspio nadomjestiti i s njim smo dobili strašno puno na poziciji centra. Xavi Garci fantastično dirigira igrom, a bekovska nam je linija najbolja na svijetu. Mislim da smo fantastično pokriveni na svim pozicijama i da je širina najveći adut ove reprezentacije.

Srbi imaju najbolje šutere na svijetu. To moramo zaustaviti

Protiv Srbije očekujem posve drugačiju utakmicu u odnosu na onu protiv Crne Gore. Bit će to nešto sasvim drugo. Crnogorci su znali da na samo jedan način mogu igrati protiv nas. Srbija je drugačija reprezentacija i protiv njih morat ćemo igrati drugačije nego protiv Crne Gore. Možda Srbi nemaju kvalitetu na centrima kao što imamo mi, ali njihova šuterska linija je zastrašujuća. Filipović, Mandić, zatim Jakšić, koji izrasta u svjetskog igrača, mogu udarcima nakon faula napraviti puno problema. Na koncu, igrajući tako, forsirajući igru šuteva nakon faula, pobjeđivali su nas godinama. Odlična stvar za Srbiju je povratak Andrije Prlainovića, koji se vraća u odličnu formu nakon ozbiljne ozljede. A Andrija kad je u formi, najbolji je igrač na svijetu. Upravo tu se razlikuje naša škola vaterpola od njihove. Dok mi njegujemo igru s puno uplivavanja, igru na centre te brzu tranziciju, njihov forte su nevjerojatni šuteri. Imaju niz igrača koji vjeruju u svoj šut i ako želimo pobjedu, tu moramo napraviti strašan posao. Moramo im zaustaviti šut iz daljine.

Suđenje je opet loše, morat ćemo biti jako pažljivi

Bit će jako teško. Rekao bih da su šanse 50-50. Ritam igre je podjednak i kod nas i kod njih, širina, forma. Trebat će puno sreće. Nažalost, morat ću spomenuti i suđenje kao jedan od bitnih faktora koji mogu presuditi pobjednika. Na cijelom ovo prvenstvu suđenje nije dobro. Naš se sport opet vrti oko istih problema. Rekao bih da je više od 70 posto izbačaja dosuđeno u igri bez lopte. Upravo zato, morat ćemo biti pažljivi i igrati u obrani što čišće možemo.

Naši bekovi i obrana su ključ pobjede

Naša velika prednost trebala bi biti u obrani na dva metra. Imamo fantastične bekove, a Srbi su odlaskom Nikića izgubili puno. Dule Pijetlović je i dalje vrhunski centar, no tu su već i godine, a mladom Nemanji Vici ovo je prvo veliko natjecanje i tu bi trebala biti naša prednost, premda nemam namjeru bilo koga podcijeniti. Bušlje, Macan i Buljubašić, tri fantastična beka. Sva trojica imaju nešto drugačije, nešto svoje i protivniku je to teško braniti. Srbija će s njima imati velikih problema.

Zlato u Budimpešti podiglo je dodatno naš vaterpolo

Godinama nismo mogli pobijediti Srbiju, a nakon pobjede lani u Budimpešti, puno toga se promijenilo. S mentalne strane, rekao bih da nas je SP u Budimpešti jako podigao. Probili smo psihološku barijeru koja je očito postojala, a igrači su nam sazreli. Dobili smo Vrlića, dobili smo lijevu stranu, Macan igra kao rutiner. Stalno dolaze novi, vrhunski igrači. Puno toga što se lani dogodilo u Budimpešti je podiglo naš vaterpolo. Uvijek smo bili velesila u vaterpolu, ali rekao bih da smo u zadnjih godinu dana još više evoluirali. Postali smo ekipa u kojoj nije problem ako neki od ključnih igrača ima loš dan, slabije odigra. Ostatak momčadi tada zapne još više i to nadoknadi."

Pročitajte više