HNL EUROPA

Evo koliko je Dinamo zaradio plasmanom u Europa ligu

Foto: EPA

DINAMO ZAGREB će i ove sezone igrati Europa ligu, nakon što je u play-offu Lige prvaka ispao od Sheriffa iz Tiraspola, a poznato je koliko će novca minimalno zaraditi sudjelovanjem u ovom europskom natjecanju.

Dinamo već osigurao više od 12 milijuna eura

Hrvatski prvak će biti nositelj Europa lige, zbog visokog koeficijenta, a to mu donosi dodatnu zaradu, koja u zbiru premašuje cifru od 12 milijuna eura.

Naime, Dinamo će zbog ispadanja u play-offu Lige prvaka dobiti pet milijuna eura, dok će zbog plasmana u skupinu Europa lige na njegov račun stići dodatnih 3.6 milijuna eura. 

No tu ne staje sva zarada. UEFA ima i dodatne premije za klubove koji izbore skupine europskih natjecanja. Njih distribuira ovisno o klupskom mjestu na ljestvici najbolje rangiranih prema UEFA-inom desetogodišnjem koeficijentu. Najslabije rangirana momčad Europa lige dobit će tako dodatne 132 tisuće eura, a najbolja 32 puta veći iznos (4.224 milijuna eura).

Svakim bodom u skupini Europa lige zaradit će dodatnih 210 tisuća eura

Pošto će Dinamo, prema koeficijentu, biti četvrti ili peti najbolji klub Europa lige, ovisno o ishodu uzvratnog susreta između Monaca i Šahtara, on će dobiti dodatnih oko 3.7 milijuna eura, odnosno 28 ili 29 puta veći iznos od najslabije rangirane momčadi. Ako Monaco bude igrao Europa ligu, Dinamo će biti četvrti nositelj, dok će u slučaju plasmana Šahtara u ovo natjecanje biti peti nositelj.

Kad se sve sabere, Dinamo je već osigurao više od 12 milijuna eura zarade plasmanom u Europa ligu, a ovdje ne računa novac koji će dobiti od TV prava.

Napomenimo na kraju i da UEFA svaki osvojeni bod u skupini Europa lige premira s po 210 tisuća eura.

Pročitajte više