HRVATSKA REPREZENTACIJA

Evo što su dogovorili Dalić i Šuker

Foto: Hina

ZLATKO DALIĆ s Davorom Šukerom je načelno dogovorio produljenje suradnje. Izbornik bi, ako sve ostane po tom dogovoru, trebao potpisati novi ugovor s HNS-om iza 30. lipnja, kada mu istječe važeći.

Ova godina trebala je biti finale Zlatka Dalića u reprezentaciji - njegov je jedini uvjet kada je dolazio bilo vrijeme, a ne novac, tražio je da mu daju da odradi jedan ciklus -  a Europsko prvenstvo izbornik je označio kao turnir prema kojem će sam sebe vrednovati na tom putu.

Pandemija koronavirusa poremetila je sve, paralizirala sport i obustavila natjecanja. Europsko prvenstvo zakazano je točno godinu dana od izvornog dogovora, a to je stavilo na kušnju Zlatka Dalića. Prije tjedan dana kazao nam je da provodi vrijeme s obitelji i da ne zna što će s ugovorom niti o tome razmišlja. 

Vrlo brzo morao je o tome promisliti. Na nogometnom tržištu je kriza, pljušte otkazi i rezovi pa se s pravom postavilo pitanje što radi HNS i hoće li se Dalićev ugovor uklopiti u bilance fiktivnog predsjednika Davora Šukera i prvog operativca Saveza Marijana Kustića. 

Bez rezanja plaće 

Kako doznajemo, Dalić i Šuker se zasad drže usmenog dogovora, a izbornik bi novi ugovor u trajanju do kraja Eura 2021. trebao potpisati u srpnju po istim uvjetima, dakle za bruto plaću od oko sedam i pol milijuna kuna. Podsjetimo, Dalić je na SP-u u Rusiji vodio Hrvatsku za duplo manju plaću (500 tisuća eura), a povećanje je dobio u kolovozu 2018. godine. 

U večeri kada je Hrvatska ostvarila plasman na Euro protiv Slovačke na Rujevici, Dalić je odgovorio na pitanja o stalnim pozivima i izdašnim ponudama iz Kine.

"Mogu doći s ne znam kakvim milijunima, mene to ne zanima. Bio mi je cilj da Hrvatska igra u Splitu i da se plasiramo na Euro, ja sam to ostvario. Ostajem izbornik. Uživam u Hrvatskoj i s hrvatskim narodom", rekao je Dalić tada. 

Posljednjih dana opet se našao i na popisu za izbornika Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje je Dalić stvorio trenersko ime, sačuvao odlične odnose te uživa ogromnu popularnost.

Veza s Emiratima za njega je uvijek otvorena, vodio je najjače klubove Al Ain i Al Hilal i druži se sa šeikom Mohammedom bin Zayed Al Nahyanom, vlasnikom Al Aina, visokopozicioniranim u političkoj hijerarhiji u zemlji, jednim od braće vlasnika Manchester Cityja, koji ima duboke veze s Hrvatskom i nedavno je poslao avion s 11,5 tona medicinske opreme i zaštitnih maski za Zagreb u svrhu borbe protiv virusa. Dalić mu je osobno zahvalio, a za sada će Emiratima zahvaliti i na ponudi. Dalić ostaje hrvatski izbornik, a to će biti službeno ipak tek na ljeto, kada stavi potpis na ugovor. 

Pročitajte više