Dinamo

Evo zašto je mladi kapetan Arsenala došao u Dinamo i što od njega očekivati

Foto: Index / Pixsell

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. "Na gostovanju" kod Index Sporta danas je Dan Critchlow, kolumnist Daily Cannona i kontributor za Copa90, koji godinama prati Arsenal i njegove mlađe selekcije te iz prve ruke za Index Sport analizira transfer nekadašnjeg kapetana mlade ekipe Arsenala Robbieja Burtona iz londonskog kluba u zagrebački Dinamo. 

Robbie Burton proveo je 14 godina u Arsenalu i pomalo je nesretna okolnost što prije odlaska u Dinamo nije ubilježio nijedan nastup za prvu momčad londonskog kluba.

20-godišnji veznjak bio je kapetan Arsenalove U-23 momčadi za koju je ubilježio 19 nastupa i pritom zabio četiri pogotka u svim natjecanjima ove sezone. Burton je odličan dodavač lopte, ima dobar pregled igre i sjajan mentalitet. Uporan je mladić koji nikad ne odustaje i uvijek se bori do kraja u svakoj svojoj odluci na terenu. Bio je jedan od vođa Arsenalove rezervne momčadi, ali nije se uspio izboriti za ulazak u seniorsku ekipu Arsenala.

Uzrok tome djelomično je jaka konkurencija u klubu. U svojoj generaciji nadmetao se s Emileom Smithom Roweom, Joeom Willockom i Matteom Guendouzijem. Nešto iskusniji veznjaci Granit Xhaka, Lucas Torreira te Dani Ceballos koji je stigao na posudbu također su zauzeli pozicije ispred njega.

Drugi Burtonov problem leži u njegovoj tjelesnoj građi. Relativno je lagan igrač što se tiče tjelesne težine i ne ističe se uvijek na utakmicama. Međutim, kad je raspoložen, igra s dosta agresije. Ponekad zaluta među prljavim igricama sa suparničkim igračima na terenu. To je problem u Premier ligi gdje se mnogo fokusa stavlja upravo na fizičke osobine igrača. 

Što se tiče njegove karijere u reprezentaciji, Burton je standardni prvotimac mlade ekipe Walesa. Za sastav do 21 godine debitirao je u lipnju 2018. godine i posljednji je nastup ubilježio u studenom prošle godine. 

Navijači ga često uspoređuju s Aaronom Ramseyjem, ali to je zbog velške poveznice. Ako ga uspoređujemo s Arsenalovim veznjacima, njegov profil najsličniji je trenutnom treneru Mikelu Arteti. Burton voli igrati dublje u sredini terena otkuda ima naviku proigravati svoje suigrače loptama prema naprijed, a češće to čini dugim loptama nego što zabija pogotke ili bilježi asistencije. 

Tijekom priprema za ovu sezonu Burton je dao sve od sebe da zadivi bivšeg trenera Topnika Unaija Emeryja. Ubilježio je dva nastupa protiv Colorado Rapidsa i Fiorentine, obje utakmice završile su 3:0 za Arsenal. S klupe je ulazio protiv Bayerna i Real Madrida. 

Osim što je promašio udarac s bijele točke u raspucavanju protiv Reala, Burton je zaradio mnogo pohvala na svoj račun zbog dobrih predstava u predsezoni. Pohvalila ga je Arsenalova legenda Ray Parlour. 

Mnogobrojni navijači i novinari također su bili impresionirani njegovim predstavama jer je Burton pokazao izvrstan raspon različitih vrsta dodavanja te je ulagao dosta truda u obrambenu fazu svoje igre. Promašeni penal protiv Reala nije zabrinjavajuć jer je Burton ranije pokazao da je sjajan izvođač najstrožih kazni. Gledao sam ga kako ih izvodi nekoliko za Arsenalovu U-23 momčad i sve ih je pogodio. 

Nažalost, Burtona sjajne partije u predsezoni nisu dovele do prve momčadi Arsenala kad su krenule ozbiljne utakmice u ovoj sezoni. Emery je radije birao Willocka, koji je imao iskustvo igranja u Premier ligi iz prošle sezone, pa je Burton odlučio da je najbolje krenuti dalje i pronaći novi klub.

Freddie Ljungberg je oduvijek bio velika podrška mladom Burtonu. On mu je osigurao veliki broj utakmica kao trener U-23 momčadi i osobno ga je preporučio Emeryju. Nakon što je potvrđen Burtonov transfer u Dinamo, Ljungberg se oglasio na Twitteru:

"Bilo je super raditi s tobom. Sretno u novom poglavlju, bit ćeš odličan."

Pročitajte više