F1 pirueta: Pogledajte kako se Verstappen okrenuo za 360° na treningu u Austriji

Screenshot: F1

U TIJEKU su treninzi uoči utrke za Veliku nagradu Austrije.

Na prvom treningu zabilježeno je nekoliko uzbudljivih situacija. Max Verstappen u svom je bolidu izveo "piruetu" okrenuvši se za 360 stupnjeva nakon izlijetanja u zavoju.

U boksu je umalo došlo do sudara kada je Stoffel Vandoorne izletio pred Vettela, a Ferrarijev vozač zakočio u posljednji tren.

Lewis Hamilton i Valtteri Bottas odvozili su najbrža vremena na prvom slobodnom treningu za VN Austrije na Red Bull Ringu u temeljito dorađenom Mercedesu W09, a Red Bull i Ferrari bili su nekoliko desetinki sporiji na trećem i četvrtom mjestu.

Hamilton je na ultrasoft gumama odvozio 1:04.839, šest desetinki sporije od Bottasovog pole positiona iz 2017., a Finac je bio desetinku sporiji na drugom mjestu za Mercedes koji je na Red Bull Ring donio veliki paket aerodinamičkih poboljšanja, uključući novi koncept bočnih stranica.

Verstappen je na domaćoj utrci za Red Bull bio treći najbrži s dvije desetinke zaostatka i 42 odvožena kruga nakon što je bio prvi koji je postavio vrijeme, a austrijska momčad će, kao i Renault i McLaren, ovoga vikenda profitirati od kvalifikacijskog načina rada motora.

Verstappen se izvrtio nakon što je izletio široko u četvrtom zavoju, ali se uspio vratiti na stazu nakon okreta za puni krug.

Vettel je bio brži Ferrarijev vozač na četvrtom mjestu s nešto više od tri desetinke zaostatka, a Ricciardo je bio još tri desetinke sporiji u drugom Red Bullu i još tri desetinke brži od Raikkonena u drugom Ferrariju.

Grosjean je nastavio pokazivati sjajnu formu Haasa, barem kada je riječ o brzini u jednom krugu, te je bio sedmi najbrži, najbolji od momčadi sredine poretka dok je Ocon u Force Indiji bio tek 0.027 sekundi sporiji.

Leclerc nastavlja oduševljavati u Sauberu i u Austriji je bio deveti najbrži s 1.376 sekundi zaostatka, a Gasly je u Toro Rossu, koji je u Austriju donio inovativno prednje krilo, bio deseti najbrži s 1.555 s zaostatka.

Vozači od 10. do 15. mjesta smjestili su se unutar 0.085 sekundi (Gasly, Ericsson, Magnussen, Sainz, Perez i Hulkenberg), a između 10. Gaslyja i 17. Alonsa tek su dvije desetinke sekunde, što je donekle i očekivano budući da je krug na Red Bull Ringu vremenski najkraći u Formuli 1 2018.

McLaren na prvom treningu nije koristio ultrasoft gume te su završili tek na 17. i 18. mjestu, a Vandoorne je oštetio nos na svom McLarenu MCL33 nakon izlijetanja između posljednja dva zavoja dok je u boksu skoro sudario s Vettelom, što će suci kasnije istražiti.

Kubica je na prvom treningu zamjenio Sirotkina i završio posljednji s 2.8 sekundi zaostatka.

Drugi trening na rasporedu je u 15:00.

 

Pročitajte više