Fanatični Južnoafrikanci: "Dok god mi srce čezne za Bafanom, umor mi je nepoznanica"

STEVEN PIENAAR prva je zvijezda i najbolji igrač Južne Afrike, ali na otvaranju turnira s Meksikom nije bio ni sjena igrača koji je godinama nositelj igre Evertona.

"Imao sam tešku sezonu u Engleskoj, samo u ovoj godini odigrao sam 26 utakmica za svoj klub i noge su mi jako umorne. Ipak, dok god mi um i srce čeznu za Bafanom, umor mi je nepoznanica i žestoko ću se boriti za našu momčad", rekao je Pienaar južnoafričkim medijima prije utakmice s Urugvajem uoči koje je, kako je sam priznao, puno opušteniji nego prije Meksika:

"I ja i svi moji suigrači imat ćemo večeras puno manji pritisak, previše smo bili nervozni u prvoj utakmici. Moramo od početka igrati na nivou na kojem smo bili u drugom poluvremenu prve utakmice, a naravno, preduvjet za to je da stres potpuno nestane i da se svi usredotočimo samo na utakmicu."

"Sve ćemo učiniti da pobjedom nad Urugvajem zakoračimo u osminu finala"

Urugvajci su blagi favoriti, barem ako je suditi prema kladionicama, a nakon prvog kola imaju kao i JAR, jedan bod na kontu. Pienaara to ne brine previše:

"Ovo je veliki dan za nas, i sve ćemo učiniti da pobjedom zakoračimo već u osminu finala. Ne smijemo si priuštiti poraz, jer onda bi imali imperativ pobjede protiv Francuske. Urugvajci imaju odlično organiziranu obranu i vrlo dobre ofenzivce, ali naše je samopouzdanje nakon utakmice s Meksikom ogromno."

Katlega Mphelu milimetri su dijelili od vječne slave pred kraj utakmice s Meksikom, kada je njegov udarac za pobjedu zaustavila vratnica Perezova gola: "Bio je to užasan osjećaj, imao sam jako puno nesreće, ali znamo svi kako ova nova lopta ima neke svoje čudne odluke", prokomentirao je trenutak iz posljednjih minuta prvog ogleda JAR-a Mphlea dodavši kako ga "stativa nije pokolebala, već dala dodatnu injekciju samopouzdanja".

Branič JAR-a Sibusiso Gaxa otkrio je kako će danas domaćini igrati nešto drukčije: "Pokušat ćemo što više koristiti igru preko krila umjesto da napadamo kroz sredinu. Naši bekovi morat će odraditi veliki posao s pridodavanjima napadu i centaršutima u sredinu", zaključio je Gaxa.

Pročitajte više