HNL EUROPA

FEYENOORD - DINAMO 0:2 Pobjeda za proljeće u Europi i prvo mjesto skupine

Foto: Igor Šoban / Pixsell

FEYENOORD - DINAMO 0:2 u petom kolu skupine Europa lige. Strijelci: Petković iz penala u 45. i Majer u 52. minuti. Dinamo je kolo prije kraja osigurao prolazak u nokaut fazu i to s prvog mjesta grupe.

Dinamo je prije kraja jeseni impresivno osigurao europsko proljeće

Prvak Hrvatske do ovih velikih uspjeha došao je još jednim impresivnim postignućem: ni nakon pete utakmice grupne faze nije primio gol, po čemu ulazi u povijest europskih kupova. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Dinamo je natjecanje u skupini Europa lige počeo također protiv Feyenoorda, ali loše. Na Maksimiru je jedva iščupao bod (0:0) zahvaljujući obranama Dominika Livakovića, među kojima se isticao skinuti penal. 

Livaković je prije mjesec i pol protiv Feyenoorda spasio Dinamo. Danas nije dotaknuo loptu

Mjesec i pol dana kasnije, kod istog suparnika je dominantno i autoritativno došao do ključne pobjede. Postavio se i igrao kao za klasu bolja momčad, koja suparniku pušta loptu i jalovu inicijativu, a onda ga dotuče brzim kontrama, preciznom kombinatorikom i individualnom kvalitetom. 

Dinamo je znao da pobjedom u Rotterdamu prolazi skupinu, ali nije nasrnuo. Prvo poluvrijeme ove utakmice bilo je kao i ono od prije tjedan dana kod Wolfsbergera. Obostrano žestoko i ratnički. Samo što je tada Dinamo na kraju prvog dijela promašio tri velike prilike, a sada je u istoj fazi utakmice zabio iz jedine šanse. 

Na početku su oba suparnika gađala protivničke bokove. Feyenoord je pokušavao lijevom stranom napada, gdje je Narsingh nastojao probiti Moharramija na desnom boku, ali Iranac je odigrao daleko najbolju utakmicu za Dinamo. Kastrati i Ivanušec bili su glavne Dinamove uzdanice, ali Feyenoord ih je dobro udvajao. 

Utakmicu punu grubosti odlučio je krvavi sudar

Logično je bilo da utakmicu s daleko više borbe i grubosti (osam žutih kartona, 34 prekršaja) nego nadigravanja i finesa odluči žestoki sudar i to s krvavim posljedicama  Sudar glavama Brune Petkovića i Uroša Spajića u zračnom dvoboju u 45. minuti završio je tako da je napadač Dinama prošao bez posljedica dok je srpskom braniču Feyenoorda pukla arkada i krvave je glave morao privremeno napustiti teren. Dinamo je ekspresno iskoristio minutu s igračem više.

Ademi je u sudačkoj nadoknadi odlično proigrao Kastratija, koji je pucao, ali mu je Marsman obranio. Odbijanac se vratio Kastratiju, kojeg je pred golom Feyenoorda srušio Kökcü, a sudac je odmah pokazao na penal koji je sigurno realizirao Petković. 45 i kusur minuta nismo vidjeli ništa na utakmici, da bi onda u jednom napadu u sudačkoj nadoknadi Dinamo došao do prve prilike i velikog gola, kojim je jednom i pol nogom zakoračio u nokaut fazu Europa lige.

Prije drugog gola Dinama bilo je jasno da pobjeđuje

Bilo je jasno da će Dinamo, ako zadrži prednost do kraja utakmice, kolo prije kraja osigurati ne samo proljeće u Europi, nego i prvo mjesto skupine. Sve je vodilo prema tome ne samo zbog gola u pravom trenutku, nego i zato što je Feyenoord već do 50. minute ostao bez braniča, a oba beka su mu imala žute kartone. Na utakmici u kojoj su se gađali suparnički bokovi to je bio pokazatelj onoga što slijedi. 

Krasna akcija za potvrdu jedne od najvećih pobjeda

To se dogodilo vrlo brzo. U 53. minuti odlična akcija Dinama zapečatila je jednu od najvrjednijih pobjeda posljednjih godina. Petković je izbacio iz igre obranu Feyenoorda loptom za Ademija, koji, umjesto da puca iz sjajne pozicije, savršeno poslužuje usamljenog Majera na petercu. Slijedio je okret i snažni udarac kojim je Majer probio golmana za potvrdu pobjede. 

Nula od Feyenoorda

Nije bilo pretjerano to napisati ili reći tada, iako je do kraja ostalo još 40 minuta zato što je Feyenoord bio nemoćan protiv Dinama, bez igrača ili klase koja bi ga vratila u susret. Momčad nizozemskog velikana u meču u kojem mu je igrala samo pobjeda nije kreirala niti jednu makar polupriliku. 

Sastavi:

FEYENOORD

Marsman; Geertruida, Senesi, Spajić, Malacia - Diemers, Toornstra, Kökcü - Berghuis, Linssen, Narsingh.

DINAMO

Livaković; Moharrami, Lauritsen, Theophile, Gvardiol -  Jakić, Ademi - Kastrati, Majer, Ivanušec - Petković.

 

Pročitajte više