FIFA istražuje utakmicu o kojoj se priča: "Bilo je jasno da nešto nije u redu"

Foto: Screenshot

PRIJE nekoliko dana počelo je Svjetsko nogometno prvenstvo za reprezentacije do 20 godina, a trećeg dana natjecanja pao je i prvi veliki rekord.

Erling Haaland, sin norveške legende Alf-Ingea Haalanda, koji je nosio dres Leedsa i Manchester Cityja, postigao je ukupno devet golova u jednoj utakmici. Norveška je u posljednjoj utakmici grupne faze svjetske smotre porazila Honduras 12:0, a trostruki hat-trick uspio je zabiti 18-godišnji napadač Norveške.

Prvi gol Haaland je zabio u sedmoj minuti utakmice, a deset minuta kasnije ponovno je prevario vršnjaka na suparničkim vratima. Sljedeći gol postigao je Ostigar, a napadač RB Salzburga ponovno je stupio na scenu realiziravši penal u 36. minuti.

Sedam minuta poslije još jednom je zatresao mrežu pa na predah otišao s četiri komada na kontu. U drugom poluvremenu zabio je preostalih pet, od toga čak dva u posljednjih deset minuta. Prijašnji rekord držao je Brazilac Adailton sa šest zgoditaka. Mladi Haaland član je RB Salzburga i vrijedi pet milijuna eura, a sasvim sigurno si je ovim postignućem podigao cijenu i na najbolji se mogući način predstavio europskim velikanima.

U Austriju je stigao iz Moldea za koji je u 50 nastupa postigao 20 golova, a ovih devet protiv Hondurasa bilo bi mu dovoljno za osvajanje Zlatne kopačke u 19 od posljednjih 21 svjetskih prvenstava za uzraste do 20 godina.

O ovoj utakmici se puno pisalo, što zbog konačnog rezultata, što zbog činjenice da je Erling Braut Haaland postigao čak devet golova, a FIFA će sad istražiti je li došlo do mogućeg namještanja te utakmice. Tu je vijest objavio VG, a predsjednik Nogometnog saveza Hondurasa (Fenafuth) Jorge Salomón potvrdio je to novinama Diario Deportivo Dieza .

''Potpisali smo sporazum s FIFA-om o transparentnosti. Normalno je da će sad reagirati. Mi u Savezu Hondurasa nećemo ništa učiniti, FIFA je ta koja nastavlja s istragom'', dodao je Salomón.

Stručni komentator u norveškoj TV2, Jesper Mathisen, nije iznenađen što se FIFA uključila i istražuje mogući skandal vezan za namještanje utakmica.

"Mislim da je sumnjiv način na koji je Honduras igrao. Vidio sam odmah da tu nešto ne štima. Norveškim igračima ne smijemo oduzeti svu čast i trud, kao i kvalitetu koji imaju, ali za mene je bilo samo tužno vidjeti kako se Honduras ponašao na utakmici", izjavio je Mathisen.

Pročitajte više