FIFA pokreće istragu protiv Xhake zbog poruke na utakmici sa Srbijom?

Foto: EPA

ŠVICARSKA je pobjedom 3:2 u trećem kolu skupine G izbacila Srbiju sa Svjetskog prvenstva. Veznjak Švicarske Granit Xhaka, po roditeljima Albanac s Kosova, prilikom slavlja na kraju utakmice nosio je majicu s natpisom "Jashari". Britanski Express piše kako bi FIFA zbog toga mogla pokrenuti istragu protiv švicarskog kapetana i veznjaka Arsenala.

"Ne, nema nikakve političke pozadine. To je moja posveta suigraču Jashariju. Došao je mlad u momčad (20), ja sam bio u situaciji kao on i zaslužuje poštovanje. Provodimo puno vremena zajedno. Zato sam njemu u čast nosio dres s prezimenom Jashari", objasnio je Xhaka natpis "Jashari." Spomenuti nogometaš je mladi veznjak Ardon Jashari, koji je u reprezentaciji Švicarske na SP-u. Također je Albanac, ali iz Makedonije. 

Za Albance legendarno, a za Srbe zloglasno prezime

Pisali smo da je Jashari za kosovske Albance legendarno, a za Srbe zloglasno prezime. Na njegov spomen nitko od Albanaca i Srba ne pomisli na mladog nogometaša Luzerna, nego na Adema Jasharija, osnivača i vođu Oslobodilačke vojske Kosova, paravojne albanske organizacije koja se na Kosovu 90-ih godina gerilski borila protiv Srba. U tom ratu obje strane radile su masovne zločine, često nad civilima.

OVK Albanci smatraju herojskom i oslobodilačkom, a Srbi terorističkom, zločinačkom. Adema Jasharija su u ožujku 1998. ubile srpske vojne snage. Tom prilikom likvidirali su i 56 članova njegove obitelji, među kojima 18 žena i 10 djece. Nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost, njegov predsjednik je Jashariju posthumno dao najviši državni orden, odličje Heroja Kosova.

Pročitajte više