Florentino Perez: Od danas se nogomet računa prije i poslije ove odluke

Foto: Profimedia

SUD EUROPSKE UNIJE presudio je da su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona kad su zabranile održavanje Superlige prije dvije godine, što znači da je otvoren put za osnivanje novog europskog natjecanja izvan nadležnosti glavnih svjetskih nogometnih organizacija.

Predsjednik Reala Florentino Perez, koji je u travnju 2021. godine imenovan prvim čelnikom Superlige, održao je danas govor, u kojem je odluku Europskog suda nazvao "pobjedom nogometa, navijača i slobode". Dodao je da je ovo veliki dan za povijest nogometa i cjelokupnog sporta te poručio da europski nogomet "više neće biti monopoliziran".

''Od danas su klubovi gospodari svoje sudbine''

"S ogromnim zadovoljstvom pozdravljamo presudu Europskog suda pravde. Sljedećih dana pažljivo ćemo proučiti domete ove presude koja je od velikog povijesnog značaja. Europski nogomet nikad neće biti monopoliziran, a od danas će klubovi biti gospodari svoje sudbine.

Klubovi u potpunosti priznaju naše pravo da predlažemo i promoviramo europska natjecanja koja moderniziraju naš sport i privlače navijače iz cijelog svijeta. Ukratko, danas je ponovno trijumfirala slobodna Europa, danas su trijumfirali i nogomet i njegovi navijači'', rekao je gazda Reala na početku svog obraćanja pa nastavio:

''Suočeni s pritiscima koje smo trpjeli više od dvije godine, danas možemo reći da su pobijedili zakon, razum i sloboda. I zbog toga će Real Madrid nastaviti raditi za dobrobit nogometa. Prije 70 godina napravili smo velik korak za nogomet stvaranjem Kupa prvaka, koji je postao Liga prvaka.

Sad imamo dužnost dati poticaj koji nogomet treba. I zato ćemo nastaviti braniti ovaj moderni projekt, potpuno kompatibilan s nacionalnim natjecanjima, otvoren svima, utemeljen na sportskim zaslugama, koji će učinkovito nametnuti poštovanje financijskog fair-playa. Projekt će donijeti ekonomsku održivost za sve klubove i prije svega zaštititi igrače i oduševiti navijače diljem svijeta."

''Pritisci će se od danas pojačati''

"Učinit ćemo to unatoč pritiscima i kampanjama koje smo pretrpjeli i koje će se, bez sumnje, od danas pojačati. Ali nitko nije rekao da je ukidanje monopola nakon toliko desetljeća jednostavno. Pred nama je velika prilika da poboljšamo europski klupski nogomet. Nogomet na vrhuncu 21. stoljeća, s transparentnim upravljanjem, koji zna živjeti s novim tehnologijama i koji još jednom izaziva strast i emocije koje navijači stvarno trebaju.

Dopustite mi da kažem europskim klubovima da se nalazimo pred početkom novog doba, u kojem ne možemo raditi bez konstruktivnog dijaloga, ali možemo bez prijetnji, bez djelovanja protiv bilo čega i bilo koga i s ciljem inovacije i modernizacije nogometa kako bismo nastavili njegovati strast navijača.

Sadašnjost i budućnost europskog nogometa od danas su konačno u rukama klubova, igrača i njihovih navijača. Naša sudbina pripada nama i pred nama je velika odgovornost. Od danas se nogomet računa prije i poslije ove odluke. Ovo je veliki dan za povijest nogometa i za povijest sporta'', zaključio je Perez. 

Pročitajte više