Florine, znam što si radio prošlog ljeta! Baš ništa...

NAPOKON smo otkrili zašto je Florin Cernat, igrač naizgled nevjerojatnih tehničkih predispozicija, završio u Hajduku. Čovjek je prema riječima struke aerobni i kondicijski "bogalj". Zamislite, Florin Cernat potpisao je ugovor s Hajdukom 30. lipnja ove godine, a nekoliko dana kasnije pridružio se suigračima u Austriji. Čak i ako ostavimo na stranu to što je najplaćeniji igrač Bijelih na pripreme došao u užasnom fizičkom stanju, ostaje činjenica da Cernat u posljednjih 40-tak dana trenažnog procesa nije skupio dovoljno kondicije da odradi jedno jedino poluvrijeme službene utakmice.

Taj misterij potpune nespremnosti čovjeka koji je već više od dvadeset godina u treningu, koji je već najmanje deset godina u visoko profesionalnom nogometu i koji je prije samo tri mjeseca igrao polufinale Kupa Uefa u dresu kijevskog Dinama, kondicijske trenere baca u očaj. Ne znaju koga bi krivili, njegovu nemarnost i nebrigu ili sebe, nedovoljno dorasle novom medicinskom čudu. Na spomen njegova imena, dojučerašnji kondicijski trener Hajduka Marin Fradelić nije stao govoriti gotovo tri četvrt sata. Nismo znali brani li sebe ili napada njega. U svakom slučaju takvo što on u svojih dva desetljeća profesionalnog staža nikada nije vidio i isto ne može objasniti.

"Pa njemu je pri određenom naporu puls veći nego meni, to je nevjerojatno, Najtragičnije je od svega što je on mlad momak, koji iza sebe ima godine i godine rada u vrhunskim klubovima, posebice u Kijevu gdje je jedno vrijeme radio s velikim Valerijem Lobanovskim. Stvarno mi nije jasno kako se taj momak zapustio i zašto nema snage i želje za napredak i poboljšanje. On zaista ne želi avancirati u trkačkom smislu, zadovoljava se mizernim, iako zna da nogomet nije cirkus u kojem je najbitnije tehnicirati, već da je potrebno puno trke i to pametne trke, jer samo se tako može nešto napraviti", započeo je u jednom dahu razgovor za Index Marin Fradelić.

Kako je moguće da Cernat ni nakon šest tjedana treninga još nije spreman odraditi jedno poluvrijeme? Pa da uzmeš čovjeka s ulice, koji nikada nogometa nije vidio, možeš ga spremiti za 40 dana...

"Dobro ste to rekli, gotovo da i je tako. Stvarno je misteriozno da čovjek koji je već petnaestak godina u trenažnom procesu nakon mjesec dana treninga ne može odraditi pola sata, 45 minuta utakmice, a on stvarno ne može. Nikako to ne mogu shvatiti pa to bi morao izdržati. Ipak znate, danas igrači na pripreme dolaze spremni negdje oko 70 posto, to je nekakva optimalna varijanta, a on je na pripreme došao na nuli. Tako da je Florin sada, nakon gotovo četrdesetak dana treninga tek na dvadesetak posto. To je upravo nevjerojatno i nikada se nisam susreo s nekim takvim. Mi smo, primjerice, imali sličan problem prošle sezone sa Skokom, koji je u momčad došao tek na kraju priprema, međutim on je vodio računa sam o sebi u međuvremenu pa je uz malo truda i volje u kratkom vremenu dosegao optimalnu razinu", nastavio je bivši kondicijski trener Hajduka, ni jednog trenutka ne prestavši izražavati sablazan i nevjericu.

Što točno treba raditi da se u dva mjeseca (od polufinalne utakmice Kupa Uefa) toliko zapustiš?

"Ne znam ni sam. Istina je da ukoliko sedam dana ništa ne radiš, aerobni kapaciteti ti padnu za sedam posto. On se izgleda cijelo to vrijeme do dolaska u Hajduk nije ni pomakao, a kamoli zatrčao, tako da nije imao nikakvu kondicijsku bazu kada je došao u Hajdukov kamp u Austriji. Iskreno, po meni pitanje je hoće li uopće više doći u pravu formu. Žao mi je, to je jedan krasan momak, rijetkog nogometnog znanja, ali sasvim zapušten. Šteta bi bilo da se ne vrati u formu, prvenstveno radi njega pa onda i Hajduka te navijača. Ipak je on najskuplji i najplaćeniji igrač Hajduka i to mora opravdati. Sada je, pak, kroz ovaj sustav treninga njega jako teško dovesti na optimum. Po meni do zimskih priprema on je sigurno izgubljen, teško da se išta može napraviti. Sada kad su već svako malo utakmice, nema se vremena za tako nešto, a s njim treba jako postepeno", rezignirano će Fradelić.

Jeste li Cernata testirali prije no što je potpisao ugovor?

"Ne, nismo ga testirali prije nego što je potpisao ugovor i to mi je iznimno žao. Donio je nekakve testove iz Ukrajine i to se prihvatilo. Zaista ne znam zašto ga nismo testirali, to se svugdje u svijetu radi prije potpisivanja ugovora. Očigledno nije bilo bitno u kakvoj je spremi došao. Međutim, mi smo odmah na treningu u Austriji vidjeli koliko je on zapravo zapušten. Da smo ga tada stavili na traku, možda sada najplaćeniji igrač Hajduka ne bi grijao klupu bez mogućnosti da pomogne momčadi", objasnio je Fradelić.

Navodno je trener Miše bio protiv njegova dovođenja?

"Kada smo vidjeli koliko je nespreman, i ja i Miše bili smo protiv njegovog dovođenja, znali smo da nam on ne može pomoći na otvaranju sezone, kada su u pravilu za nas najvažnije utakmice. Sada je sve izgubljeno, a u kadru je ostao skupo plaćeni igrač koji može trčati manje od mene. Evo, nedavno smo trčali po Marjanu, penjali se prema zastavi na vrhu. Ja, čovjek sa 51 godinom, mogu trčati više od njega, na pola se puta uspuhao i morao sam ga bodriti, dozivati i moliti da završi stazu. Skoro je umro... Puls je meni bio jedva 150, a njegov više od 200. Sve vam je jasno...", rekao je Fradelić u razgovoru za Index.

Zaboravimo na tren Cernata. Predbacuje vam se da ste očajno pripremili Hajdukovce za predstojeću sezonu?

"Uvjeravam vas da sam igrače Hajduka odlično fizički, odnosno atletski spremio, ali to je samo jedan segment priprema. Možete sada svih njih odvesti na testove na Medicinski fakultet i vidjet ćete da će oni pokazati sjajnu fizičku spremu. U pravilu igrači koji su završili prošlu sezonu na pripreme su došli vrlo solidno pripremljeni s manje od 2 milimola laktata nakon napora. Danas su svi oni u odličnoj kondiciji, a problem je negdje drugdje", istaknuo je Fradelić.

"Da ne govorim da već dugo vremena dovodimo igrače u najmanju ruku sumnjivih fizičkih kapaciteta. Evo primjerice onaj Urugvajac Porta. Testovi su pokazali da je on bio u očajnom stanju i da bi priča s njim završila vjerojatno kao i sa Cernatom", dodao je.

Kažete problem je negdje drugdje... Gdje?

"Po meni na pripremama se loše radilo. Ne želim napadati Mišu, ali mislim da mu treninzi nisu bili dobro koncipirani, da je trebalo biti zastupljeno puno više nogometnih elemenata. Ja samo dajem temelj igračima da mogu raditi ostale dijelove priprema, a ovaj put oni su bili dosta slabi. Vučević je to puno bolje i inventivnije radio. Uglavnom, učinio sam što sam mogao, uzroke ovakvih partija Bijelih treba tražiti negdje drugdje. Primjerice u činjenici koje nema nigdje na svijetu. Naime, od nas se očekuje da za vrijeme priprema igrače brusimo za prijateljske utakmice jer je svima iznimno bitno da pobijedimo "slovenskog petoligaša". Ma molim vas, gdje to ima! Sjećam se kako smo na Starom placu početkom osamdesetih na pripremama pobijedili Manchester United sa 6:0, mislite li da je tko tada prigovorio njihovom treneru, nikoga nije ni briga. A ako mi primjerice izgubimo od Murske Sobote, odmah je panika u Upravi, prozivaju nas javno. Samim time, cijeli tijek priprema uništavamo zbog prijateljskih utakmica koje kao moramo dobiti. To nema nikakvog smisla", zaključio je svoju obranu.

Za kraj nekoliko riječi o novom kondicijskom treneru Božinoviću?

"Prvo želim napomenuti da mi je jako teško što sam otišao, jer mi je Hajduk u srcu cijeli život. Nadam se da ću je jednog dana vratiti na Poljud. Što se tiče Božinovića, vjerujem da će on odlično obaviti svoj posao i da će Hajduk ubrzo stati na noge i početi pobjeđivati. To je kvalitetna momčad, u to nema sumnje. Inače, Boško Božinović je prvi Jugoslaven koji je istrčao 1500 metara ispod 3.40 minuta. On zna svoj posao, a to što su on i Kalinić napravili na Šubičevcu strašan je posao", za kraj će Fradelić.

Pročitajte više