FOTO "Bog će platiti" Pogledajte kako izgleda skijaška staza u centru Zagreba

Foto: Luka Šangulin / Index, R. Anić / Pixsell 

"SKIJAŠKI spektakl kakvog svijet nije vidio", tim riječima gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i njegovi partneri iz skijaškog saveza najavili su skijašku utrku koja će se održati u centru Zagreba. Sinoć su započeli radovi postavljanja skijaške staze, duge 150 i široke od osam do 11 metara koja se spušta niz Bakačevu ulicu od Katedrale do cilja između kavane Johann Franck i Manduševca. Riječ je o, kako su gradske vlasti najavile, posebnoj atrakciji ovogodišnje Snježne kraljice u sklopu koje se obilježava 50. godišnjica prve utrke Svjetskog kupa, koja je održana 5. siječnja 1967. godine u njemačkom Berchtesgadenu.

Tako će se u srijedu, 4. siječnja po toj stazi spustiti 18 najboljih slalomaša na skijama po svoje startne brojeve za sljemensku utrku.

"Nekadašnji pobjednici Svjetskog kupa natjecat će se posebnoj utrci na kojoj ćemo pokazati retrospektivu skijanja kroz uporabu drvenih kolaca do današnjih, te kroz opremu iz svoje ere koju će skijaši nositi. Posebno smo ponosni što ćemo među legendama skijaškog sporta imati i dvoje naših predstavnika, Janicu i Ivicu Kostelić. Snijeg za tu stazu ćemo "uvesti" iz Gornje Bistre. Trebat će nam oko tisuću kubičnih metara i već ga imamo dovoljno", istaknuo je direktor utrke Vedran Pavlek i najavio samo neka od imena koja će se naći na stazi poput Annemarie Moser-Proell. Petre Kronberger, Pernille Wiberg, Tine Maze, Marca Girardellija, Alberta Tombe i Karla Schranza.

Jedinstven primjer u svijetu 

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je korištenje staze u Bakačevoj i po završetku Snježne kraljice.

"Pravi spektakl počinje 5. siječnja. Od 5. do 15. siječnja naši će klinci deset dana učiti skijati na toj stazi. To je jedinstven primjer u svijetu. Naši građani ne moraju brinuti. Osigurali smo i komunikaciju s tržnicom. Bit će ostavljen prometni trak za prolaz do ulice Pod zidom i sve će funkcionirati normalno", rekao je Bandić o utrci koja će upotpuniti zimsku turističku sezonu hrvatske metropole.

Zbog skijaške revijalke iskrcat će 1000 kubika snijega u centru grada. Postavlja se pitanje i tko će sve to platiti.

"Ove godine nas Bog pomaže. Evo, najbolji Advent u Europi; pa Bog je pomogao da usvojimo proračun, što znači da ćemo sve ovo moći platiti, a Bog nam još dodaje i Svjetski kup u skijanju. Ovo je točka na "i" našeg Adventa. Čarobna skijaška i zabavna priča rezultirat će da ćemo i treću godinu zaredom biti pobjednici", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Konkretnije odgovore dobili smo iz skijaškog saveza. Direktor Vedran Pavlek kaže da zbog atraktivne utrke u centru nisu povećavali proračun utrke. On i ove godine iznosi 23 milijuna kuna.

Zagrebu je prijetilo ukidanje utrke

"Oko 75 posto su komercijalni prihodi, pri tome mislimo na sponzore, tv prava te prihode od ulaznica. Preostali dio snosi Grad Zagreb., U Hrvatskoj smo raritet, jer više od polovice novca donose strani sponzori. Organizacijski rastemo i sve više nas prepoznaju. Utrku su do sada prenosila zainteresirana tržišta Sjeverne Amerike i Skandinavije, a po prvi put uživo nas prenosi BBC", govori nam Pavlek.

Ove godine radovi na Sljemenu počeli su već kraj listopada. Nepovoljni uvjeti prijašnjih sezona bili su nepremostiva prepreka. Utrka je dvaput otkazana. Troškove je pokrilo osiguranje, ali Zagrebu je opasno visila licenca za natjecanje u slučaju novog otkazivanja. Ništa nije prepušteno slučaju.

Radovi oko Trga bana Jelačića su u tijeku, a najzahtjevniji posao bit će prevesti snijeg iz Bistre u centar. Vozit će ga šest kamiona u šest tura svaki. Sve će biti gotovo do 18 sati kada kreće izvlačenje startnih brojeva za žensku utrku. 

Pročitajte više