HAJDUK U EUROPI

FOTO Novi sukob Torcide i domaćih. Čuli se pucnjevi, hajdukovcima demolirana vozila

HAJDUK je porazom protiv Vitorije u Guimaraesu (1:0) ipak prošao u play-off rundu kvalifikacija za Konferencijsku ligu gdje će igrati protiv španjolskog Villarreala. Ipak, cijeli boravak Hajduka i njegovih navijača u Portugalu bio je vrlo mučan. Uoči utakmice u javnost su procurile snimke sukoba s ulica grada u kojima je sudjelovala Torcida.

Bolje nije bilo ni za vrijeme utakmice. Domaći su gađali i provocirali hrvatske navijače, a zamalo je izbila i ogromna tučnjava među igračima. Ipak, stvari se, prema pisanju portugalskih medija, nisu smirile ni nakon utakmice. Maisguimaraes.pt piše kako je došlo do novog sukoba torcidaša i White Angelsa, navijača Vitorije Guimaraes. Navodno je reagirala i portugalska policija koja je uspjela spriječiti sukob većih razmjera, a pri rastjeravanju gomile pucala je u zrak.

Drugi izvori u Portugalu donose i izvještaje o tome da su pripadnicima Torcide vandalizirani automobili koji su se nalazili na parkingu namijenjenom Hajdukovim navijačima. Zasad je poznato kako je oštećeno barem sedam vozila.

Neredi su krenuli dan ranije

Nekoliko stotina navijača Hajduka pristiglo je u Guimaraes u danima uoči utakmice. Ovo je inače "najnogometniji" grad u zemlji uz Lisabon i Porto, a Vitoria je prije pandemije imala nevjerojatan prosjek od 18 tisuća navijača na svakoj domaćoj utakmici. 

Pristašama Hajduka su se na ekspediciji očekivano pridružili i njihovi stari prijatelji, ultrasi Benfice No Name Boysi. Nije dugo trebalo da se večer prije utakmice Hajdukovi i Benficini navijači sukobe s domaćima, pri čemu je počinjena šteta na jednom kafiću. 

Prema medijskim izvještajima i informacijama s raznih strana, da se zaključiti kako su gosti bili uspješniji u fizičkim obračunima s White Angelsima, navijačkom grupom Vitorije. Na sam dan utakmice, Torcida je formirala korteo na ulicama grada. 

Više sukoba na terenu i divljanje na tribinama

Mario Carević je u razgovoru za Index Vitoriju nazvao prgavom ekipom, a to potvrđuje i činjenica da su protiv Hajduka dobili već treći crveni karton u nekoliko dana, nakon dva u prvom prvenstvenom kolu protiv Chavesa. Isključenom Tiagu Silvi turski sudac je ranije oprostio šamaranje Emira Sahitija. 

Hajduk je nakon primljenog gola discipliniranom igrom u fazi obrane utakmicu priveo kraju, no ni to nije bio kraj uzbuđenjima. Odmah nakon zvižduka, više se igrača Vitorije pokušalo fizički obračunati s Markom Livajom. Situacija se raščistila, ali tada su na scenu stupili domaći navijači. 

Već tijekom utakmice hajdukovce su prilikom izvođenja kornera gađali svim mogućim predmetima, a u tome im je pomagala i činjenica što su tribine stadiona Afonso Henriques na kojima je bilo oko 13 tisuća ljudi smještene vrlo blizu terena. 

Kada su se hajdukovci zaputili prema terenu, prema njima je ponovno poletio niz predmeta, a pogođena su dva člana neigračkog osoblja. Indexu je iz kluba potvrđeno da su lakše ozlijeđeni kondicijski trener Ian Coll i team manager Stjepan Badrov.

Pročitajte više