FOTO Šimić, Stanić i Bilić sa Zidaneom na večeri: "U Francuskoj smo proživjeli najteže i najljepše trenutke u karijeri"

Foto: Index

ZINEDINE ZIDANE organizirao je revijalnu utakmicu u Parizu kojom će sutra, 12. lipnja, obilježiti 20. obljetnicu osvajanja Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine.

Uz Zizoua, glavni organizatori su njegovi kolege iz reprezentacije Youri Djorkaeff i Laurent Blanc, koji zbog crvenog kartona protiv Hrvatske nije mogao igrati finale protiv Brazila koje su dobili 3:0. Zidanea i društvo je polufinale protiv Hrvatske zauvijek vezalo s generacijom hrvatskih nogometaša pa su na prigodnu utakmicu pozvali Darija Šimića, Slavena Bilića i Marija Stanića.

Generacija 1998. okupila se dan prije utakmice na zajedničkoj večeri.

"Prekrasna atmosfera, kompletna francuska momčad iz 1998. je ovdje. Velika je čast biti dijelom obilježavanja jednog od najvećih uspjeha francuskog nogometa i sigurno jedne od najvećih utakmica u karijeri Zinedinea Zidanea", javio nam se iz Pariza Dario Šimić.

Šimić se dvadeset godina nakon polufinala u Francuskoj za Index prisjetio slavnih dana.

"Uz poraz od Newcastlea s Dinamom, to je bilo najbolnije iskustvo. No uz Francusku me vežu i najsretniji trenuci u životu. Najveće stvari napravio sam s reprezentacijom. A Francuska... Ne znam hoće li više ikad biti takva atmosfera, igrati u ono vrijeme za Hrvatsku je bilo drugačije. Nakon rata sve je bilo drugačije i zato nisam sklon usporedbama ove i one generacije. Ne može se riječima opisati što je ljudima u Hrvatskoj tada značila naša bronca", rekao je Dario.

Hrvatska je u tom legendarnom polufinalu povela golom Davora Šukera u 46. minuti, ali je Lilian Thuram već u sljedećoj minuti izjednačio, a u 69. minuti potpuno preokrenuo rezultat na konačnih 2:1. Veliki francuski stoper odigrao je 140 utakmica za Francusku, a to su mu bila jedina dva gola.

U finalu je Francuska imala puno lakši zadatak protiv Brazila nego što se očekivalo. Ronaldo, koji će također biti na revijalnoj utakmici u Parizu, bio je duhom i tijelom odsutan sa Stade de Francea i inspirirani Francuzi slavili su 3:0. Prva dva gola zabio je Zinedine Zidane, u 27. i 45. minuti, a treći je utrpao Emanuel Petit u 90. minuti.

"Kad sam zabio prvi, bio sam i dalje napet, osjećao sam neku tenziju, nisam bio u euforiji. Ako pogledate snimku, vidjet ćete da se ne smijem. No kad sam pogodio i drugi put, osjetio sam olakšanje, osjećao sam se slobodno. Bila je to nezamisliva sreća. Rekao sam sebi: Opa, zabio si u finalu Svjetskog prvenstva i to si napravio dva puta!'' prisjetio se svojih golova Zidane u nedavnom intervjuu za L'Equipe.

Pročitajte više