Francuzi odlučili, dosta je zajebancije

Foto: Getty Images/Guliver Image

ALBANIJA, Rumunjska, Irska i Island, reprezentacije su koje je ždrijeb poklonio domaćinu Francuskoj na putu do polufinala nogometne smotre Starog kontinenta. Četiri pobjede i mršavi remi protiv nominalno jedine kvalitetnije ekipe - Švicarske, bile su dovoljne da Tricolori stignu nadomak "borbe za medalje", što je vjerojatno najjači argument elitista kojima je Euro s 24 momčadi poput deset puta razrijeđenog maslinovog ulja, proizvod bez gušta i šmeka, ali za široke mase i veliki profit.

Međutim, istovremeno bili bi nepovratno uskraćeni za bajkovite "leicesterovske" priče Islanda i Walesa, koji su namučili i tek će namučiti one oduvijek predodređene za uspjeh, koji se već desetljećima izmjenjuju na završnici u ovim ili onim kombinacijama. U trenucima kad je nogomet već postao zasićen zvijezdama i zvjezdicama, ovi liliputanci dolaze kao prijeko potrebno osvježenje, onaj rijetki začin koji razbija jednoličnost ma kako nam je bogatom predstavljali.

Island i Wales kao rijetke mirodije Europskog prvenstva

Nažalost, želja i požrtvovnost mogu odvesti jako daleko, ali da se isključivo na ove kvalitete oslanja nogometna igra, onda bi ekipe poput Islanda na velikim natjecanjima imale puno veću ulogu od ovih epizodnih, koje smo svi s neskrivenim oduševljenjem pratili posljednjih tjedana. Ipak, Island je bez sumnje jedan od svojevrsnih pobjednika ovog Europskog prvenstva, na kom je nogomet još jednom potvrdio status najboljeg ambasadora zemaljske ravni.

Naime, posljednjih tjedana imali smo se priliku upoznati se s poviješću ove države i običajima Islanđana te slušati o njihovim progresivnim socijalnim i političkim trendovima. Divili smo se načinu na koji su bodrili svoju reprezentaciju, bilo putem rekordne tv gledanosti bilo samim dolaskom u Francusku, gdje se pojavila gotovo desetina cijelog stanovništa, što bi na primjeru Njemačke iznosilo osam milijuna ljudi, dok smo u vrhuncu manije i mijenjali vlastita imena u islandske inačice.

Tricolori odlučili - dosta je bilo zajebancije

Bilo je lijepo dok je trajalo, a onda je stroj Didiera Deschampsa odlučio kako je dosta zajebancije i kako je jednostavno previše novca uloženo da bi domaćin u ovoj fazi napustio natjecanje. Činjenica je da Francuzi igraju sve bolje kako natjecanje odmiče, ali je isto tako činjenica da se još nisu susreli s ozbiljnijim protivnikom protiv kojeg Payet, Pogba i Griezmann neće moći prolaziti kao na uličnom haklu.

Ovom tvrdnjom ni na koji način ne želim umanjiti kvalitetu Islanđana, koji su i u ovoj utakmici, kakve se događaju svima pa i Brazilu u Brazilu, ofenzivno odigrali vrlo dobro te postigli čak dva zgoditka iz igre Francuzima, koji su u dosadašnjem tijeku Europskog prvenstva primili samo dva pogotka i to oba iz kaznenog udarca. Protiv Rumunjske s 11 metara matirao ih je Stanciu, a protiv Irske Brady.

Unatoč porazu, Islanđani poslali veliko upozorenje Hrvatskoj pred kvalifikacije za SP

Iako su Tricolori možda prenaprasno i prejednostavno razgolitili sve slabosti i manjkavosti pulena Larsa Lagerbacka, ovaj susret ni na koji način se smije uljuljkati budućeg hrvatskog izbornika uoči kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Islanđani su protekla 23 dana do krajnjih granica napuhali balon koji im se na Stade de Franceu razletio u lice, no već samo saznanje da su nakon stoljeća iskoračili iz svakojake anonimnosti, velika je odskočna daska za godine koje dolaze. Oni mogu samo biti bolji.

Što se tiče Francuza, njihov vezni red zaista izgleda moćno i vjerojatno po prvi put na ovom turniru, s obzirom na stil nogometa koji igraju, možemo reći kako nas 7. srpnja na Velodromeu očekuje pravi sudar divova i istinska nogometna poslastica. Teško je reći tko je u prednosti, ali kako su domaćini ipak puno jednostavnije prošli među četiri najbolja, vjerojatno je kako će i akumulirani umor biti jedan od faktora.

Individualno Francuzi u puno boljoj formi od Nijemaca

Ne treba zanemariti ni činjenicu da su udarne vedete Galskih pijetlova u sjajnoj formi. Griezmann je jedini nogometaš na Euru s četiri pogotka na kontu i impresionira lakoća s kojom matira vratare. Payet je pak jedan od nekolicine kandidata za najboljeg igrača turnira, dok su se u završnici smotre probudili Pogba i Giroud. S druge strane, jedini igrač Njemačke koji je postigao dva gola jest Mario Gomez, dok je Thomas Mueller zabrinjavajuće loš.

Nama, zagriženim pobornicima malih vjerojatno će puno zanimljiviji biti dvoboj u Lyonu između Portugalaca i Velšana. Naravno, većina će navijati za najveće iznenađenje ovog prvenstva - Wales, svatko motiviran na svoj način, a nekolicina njih i zbog toga da se ne obistine riječi Ante Čačića koji je nakon poraza u Lensu rekao kako će Portugal otići do kraja. Jer ako je bio u pravu u tome, tko zna u čemu je još bio u pravu.

Pročitajte više