Francuski navijači u Parizu navijali za Južnoafričku Republiku!

RASPOLOŽENJE  francuske nogometne nacije naspram njihove reprezentacije najbolje se moglo prepoznati kroz reakcije navijača koji su u Parizu, u blizini Eiffelovog tornja, preko velikog videoekrana pratitli prijenos utakmice 3. kola u A-skupini protiv Južnoafričke Republike.

Okupilo se nekoliko tisuća navijača, a neki od njih nosili su navijačka obilježja Tricolora. Znalo se da Francuze u osminu finala vodi samo pobjeda, uz uvjet da Urugvaj i Meksiko ne odigraju neodlučeno. Taj uvjet na kraju je i bio zadovoljen, jer je Urugvaj pobijedio 1:0. No, Francuska je izgubila od domaćina 2:1 te je prvenstvo završila sa samo jednim bodom u A-skupini.

Na kraju je uz Uruguvaj osminu finala izborio i Meksiko, koji je prikupio 4 boda, kao i Južnoafrička Republika, ali su Meksikanci ostvarili bolju gol-razliku.

Već u 1. poluvremenu dvoboja između Južnoafričke Republike i Francuske, postalo je jasno da Galski pijetlovi neće pobijediti. Domaćin je poveo 2:0 golovima Khumala u 20. i Mphele u 37. minuti, a Yoann Gourcuff je u 26. minuti dobio crveni karton zbog udaranja laktom Siphiwea Tshabalale.

Kako su Južnoafrikanci zabijali svoje golove, velika većina Francuza koji su utakmicu pratili u Parizu, okrenula se protiv svoje selekcije. Tako su francuski navijači gromoglasnim zvižducima ispratili pogodak Florenta Maloude u 70. minuti, prvi i jedini koji su Francuzi uopće zabili na ovome Mundijalu. Istini za volju, zviždali su i za crveni karton Yoannu Gourcuffu u prvom dijelu, dok su prilikom golova domaće selekcije reakcije francuskih drukera bile pomiješane. Neki su te pogotke ispratili pljeskom, a neki zvižducima.

"Mnogi navijači Francuske navijaju za Južnoafričku Republiku! Očito je da su ogorčeni igrama i rezultatima naše selekcije, pa navijanjem za suparnika ismijavaju francusku selekciju", rekla je 23-godišnja radijska reporterka Angelique Jurquit.

Pročitajte više