UFC

Galešić piše za Index: Miočićev tim je već napravio pogrešku, Cormier je u prednosti

Foto: Guliver Image/Getty Images

U NOĆI sa subote na nedjelju u UFC-ovom Apexu u Las Vegasu održava se treća borba Stipe Miočića i Daniela Cormiera za naslov teškaškog prvaka. Cormier je prije dvije godine oduzeo pojas borcu hrvatskih korijena, Miočić mu je uzvratio lani, a sad nas očekuje treći dio trilogije, odnosno majstorica koja će odlučiti tko je najbolji teškaš današnjice, a možda i svih vremena.

Za čitatelje Indexa okršaj je najavio Zelg Galešić, bivši hrvatski borac koji je 20 profesionalnih borbi odradio s omjerom 11:9 te je nastupao u organizacijama poput PRIDE-a, DREAM-a i Bellatora.

ZA MENE je Stipe Miočić već sad najveći UFC-ov teškaš svih vremena, a pobijedi li Cormiera, samo će se učvrstiti na tronu, ali i Cormier bi imao svoj adut u toj diskusiji jer bi postao prvi teškaš koji se povukao s titulom. U svakom slučaju, bez obzira na ishod, obojica će u MMA enciklopediji ostati zabilježeni podebljanim slovima.

Cijeli naš sport pandemija je žestoko pogodila, ali ne mislim da je na jednog od njih dvojice ostavila veći trag nego na drugog. Cormier je tri mjeseca praktički živio s trenerima, nisu se ni družili s drugim ljudima, a Stipe ju je isto proveo doma. Katastrofa je kad si tako izoliran, to je šok za društvenog čovjeka, ali svi su u istoj situaciji. Prednost bih u tom kontekstu dao Miočiću jer on ima jednu od najboljih glava u ovom sportu. Na njega ništa ne može utjecati.

Embed from Getty Images

No smeta mi to što njegov tim nije lobirao za veći kavez. Borba će se održati u UFC Apexu, u kojem je kavez samo 7x7 metara. Razumijem da je Stipe prvak i da mu je svejedno, kao što je i izjavio, ali njegovom timu ne bi trebalo biti. Trebali su isforsirati promjenu termina i lokacije te borbu u većem kavezu jer u borbi u kojoj će svaki milimetar značiti prednost ovi milimetri idu na Cormierovu stranu.

Iako su imale drukčije ishode, prve dvije borbe bile su slične. Cormier uvijek otvara isto, low kickovima s kraće distance, pa slijede prljavi boks i rušenje, samo što ga je u prvoj borbi rušio udarcima. U drugu je krenuo isto i sve je radio savršeno, ali zanemario je veliko Miočićevo srce, što ga je na kraju koštalo.

Najveća razlika u drugoj borbi dogodila se između druge i treće runde. U prvoj je Cormier rušio Miočića i dominirao u parteru tri i pol minute, ali u drugoj je Miočić dominirao prljavim boksom. Nakon druge runde Cormiera su u kutu kritizirali jer ga nije udarao i rušio, a on ih je pitao: "Zar ne vidite da pobjeđujem?" Ta arogancija ga je koštala - da se vraćao u hrvački dio, pobijedio bi. Ali kad je Miočić shvatio da Cormier radi samo stojku, razlika u kvaliteti je naglo skočila.

Embed from Getty Images

Miočić je na početku stalno pokušavao otvoriti Cormiera direktima i krošeima. Cormier ima čudan zombi-gard i kao niži borac vrhunski blokira sve udarce koji mu dolaze odozgo. U drugoj borbi Miočić je krenuo udarati odozdo prema gore, gađati ga aperkatima i mijenjati smjer. Tako bi se trebao boriti i ovaj put.

Pritisak je na obojicu golem. Na Stipu zato što mora opravdati status prvaka, a na Cormiera zato što mu je ovo sigurno posljednja borba u karijeri i želi se oprostiti s titulom, što je prije njega učinio samo Georges St-Pierre.

Spominjalo se i da bi Miočiću ovo mogla biti posljednja borba u karijeri, ali mislim da neće biti. Ima on još puno za pokazati, dionice su mu narasle nakon mečeva s Cormierom i tek će početi zarađivati ozbiljan novac. Nema smisla da se sad povlači jer bi mu nakon pobjede zarada naglo skočila, a ovo je ipak biznis u kojem svi pokušavamo osigurati egzistenciju.

Pročitajte više