lige petice

Sjećate li se Kloppovog tajanstvenog genijalca? Evo gdje je danas

Foto: Profimedia

SAMO DVA dana prije utakmice Lige prvaka protiv Rome 2018. godine Kloppov glavni pomoćnik Željko Buvač iznenada je otišao iz Liverpoola. Klub je odlazak opravdao "osobnim razlozima" i očekivalo se da će se Buvač uskoro vratiti u momčad. No to se nije dogodilo.

Samozatajni trener više se nikad nije pojavio u Liverpoolu i Klopp je ostao bez čovjeka s kojim je radio cijelu trenersku karijeru. Srećom po Kloppa, Buvačev odlazak nije se osjetio na rezultatima momčadi. Dapače, Liverpool je sljedeće godine osvojio Ligu prvaka, a godinu kasnije i prvi naslov prvaka nakon 30 godina. Buvač je - nestao.

Kloppa upoznao u Mainzu

Buvač, rođen u Prijedoru 1961. godine, nogomet je igrao do 1998. u Borcu iz Banje Luke, RW Erfurtu, Mainzu i Neukirchenu prije nego što je završio karijeru. Dok je igrao u Mainzu, upoznao je Kloppa koji mu je 2001. ponudio da mu bude pomoćnik u Mainzu nakon što je Buvač radio samostalno kao trener tri godine.

Buvač i Klopp imali su sjajne rezultate u Mainzu, a onda su otišli u Dortmund, gdje su osvojili sve što su mogli. Klopp je Buvača prozvao mozgom ekipe, a drugog pomoćnika Petera Krawietza svojim očima. Buvača je opisao kao savršenog taktičara i teoretičara treninga, a Krawietza kao genijalnog skauta i analitičara.

Klopp je nakon Borussije uzeo kratku pauzu i potom stigao na Anfield, gdje je doveo i svojeg vjernog suradnika Buvača. Nastavili su s odličnim rezultatima, podizali su Liverpool i onda se razišli nakon 17 godina.

Smetali mu odnosi na klupi

Godinu i pol nakon njegova odlaska s Anfielda pojavila se insajderska priča da je Buvač otišao zbog sve većeg utjecaja Pepijna Lijndersa na rad u momčadi. Buvač je navodno bio nezadovoljan što se Lijndersa pitalo za sve više stvari, a da je možda bio u pravu, pokazalo je i to što je nakon njegova odlaska Klopp upravo Lijndersa imenovao pomoćnim trenerom.

"Jako dugo smo radili zajedno. On je imao više iskustva nego ja kad smo počeli surađivati. Bili smo uspješni, odlično smo surađivali, ali više nije isto. Zato smo doveli Lijndersa i Vitora Matosa. Oni su sljedeća generacija trenera", rekao je Klopp.

I dok je Liverpool slavio povijesni naslov prvaka 2020. godine, Željko Buvač posao je našao u Dinamu iz Moskve kao sportski direktor. U intervjuu koji je tih dana dao ruskim medijima rekao je da nikad nije čestitao Kloppu na svim titulama 2020. godine, što je bio glavni znak da si više nisu dobri.

Ja sam bio trener

"Ja sam praktički bio trener tih ekipa 17 godina. Vodio sam treninge i radio sam sve osim intervjua. Nisam se nikad želio isticati ni biti u prvom planu, nego sam samo želio raditi s momčadi i utjecati na nju koliko sam mogao. Nisam morao biti zvijezda", rekao je Buvač.

U prosincu 2021. godine produljio je ugovor s Dinamom do 2024., a čak ni rat u Ukrajini nije ga natjerao da napusti Moskvu. Rekao je da ostaje u Moskvi i sljedeće sezone te da će odraditi ugovor do kraja.

Pročitajte više