Gerrard je legenda: To je dokazao ovim potezom na poluvremenu najluđeg finala LP-a

Foto: Guliver Image/Getty Images

NEZABORAVNO finale Lige prvaka 2005. koje su u Istanbulu odigrali Liverpool i Milan, još uvijek krije mnoge zanimljive i neotkrivene priče.

Jednu od njih otkrio je Liverpoolov napadač iz tog vremena Djibril Cisse. U igru je ušao tek u 85. minuti (i zabio gol u raspucavanju penala), ali sada je ispričao nešto za sva vremena.
 
Milan pun legendi, protiv Liverpoola punog osrednjih
 
Svi se sjećate kako je utakmica krenula i kako se rezultat kretao, ali svejedno ćemo podsjetiti; po imenima daleko bolji Milan (Ševčenko, Kaka, Seedorf, Pirlo, Maldini, Nesta) na poluvremenu je vodio 3:0 protiv kluba kojem su napad predvodili Kewell i Baroš, a bekove držali Finnan i Traore.

U drugom poluvremenu slijedi nevjerojatan povratak već prežaljenog i "ubijenog" Liverpoola koji se za samo 15 minuta vraća na 3:3. Tako je ostalo do produžetaka, u kojima ulogu heroja preuzima golman Dudek obranama Ševčenkovih udaraca iz igre, a u istom stilu nastavio je i kada je došlo do penala.
 
Gerrardova utakmica života
 
U raspucavanju je obranio Pirlov penal, kao i odlučujući Ševčenkov i tako je Liverpool nevjerojatno peti put postao prvak Europe.
 
Nije tajna da je ključni čovjek Liverpoolova povratka na startu drugog poluvremena bio kapetan Steven Gerrard koji je odigrao utakmicu života bogate karijere. Postigao je prvi gol za njegovu momčad, a na njemu je Gattuso napravio prekršaj za penal, nakon kojeg će Xabi Alonso izjednačiti na 3:3.

Ali Gerrard je napravio puno više od onog na terenu i sve dosad i Cisseove ispovijedi, to nije bilo poznato.
 
Kapetan je na poluvremenu održao govor momčadi za koji Cisse, profesionalni nogometaš sa 17 godina iskustva, tvrdi da je najbolji kojeg je čuo. 
 
"Rafa Benitez držao je govor kojim nas je pokušao podići iz nokdauna u koji smo srušeni, ali iako je govorio lijepo i optimistično, utakmicu je prelomio i promijenio Stevieov nastup."
 
"Rafa je lijepo govorio, ali onda ga je Stevie zamolio da napusti svlačionicu"
 
"Zamolio je trenera i sve koji nisu igrači da napuste svlačionicu, kako bi se on sam, kao kapetan momčadi, obratio igračima: rekao nam je da je on dijete Liverpoola i cijeli život u klubu i da mu ne pada na pamet gledati ga poniženog. Zaključio je obraćanje porukom da ćemo preokrenuti i pobijediti ako zabijemo u prvih 15 minuta drugog poluvremena. Što je rekao, to je i napravio jer u tih 15 minuta on je ne samo zabio prvi, nego i namjestio treći gol", otkrio je Cisse i dodao:
 
"Za reći i učiniti ono što je u Istanbulu napravio Gerrard, trebaš itekako imati muda"
 
"Ali njegov govor, najbolji kapetanov govor koji sam čuo u karijeri, bio je prekretnica, ključ koji nam je dao snagu i moć da se dignemo i pobijedimo. Za reći i učiniti ono što je u Istanbulu napravio Gerrard, trebaš itekako imati muda."

Pročitajte više