Glavna prijetnja Hrvatskoj je čudesni veteran. Real ga je doveo umjesto Benzeme

Foto: Profimedia

JOSE LUIS MATO SANMARTIN, poznat pod umjetničkim imenom Joselu (33), jedna je od najvećih bajki modernog nogometa. Napadač sve do ove sezone i dolaska u Espanyol nije ostavio dublji trag iako je igrao za niz prvoligaša u rodnoj Njemačkoj, zatim Engleskoj i Španjolskoj. Zapravo, najbolji omjer nastupa i golova imao je u Realu. Tamo je u dva jedina nastupa zabio dva gola, ali bilo je to davne 2011. nakon čega je krenuo na spomenutu europsku turneju, tijekom koje je promijenio čak devet klubova. 

Pod stare dane je natrpao Real, Barcelonu, Sevillu, Atletico...

I onda, u nedavno završenoj sezoni je upravo u tom desetom klubu i u jeseni karijere eksplodirao i to impresivno. U 38 nastupa za Espanyol, Joselu je postigao 17 i namjestio 4 gola. U daleko najboljoj sezoni karijere zabio je u obje prvenstvene utakmice i Realu i Barceloni, a nije poštedio ni ostale velikane: Sevillu, Atletico, Villarreal. Na ovakav učinak nije mogao ostati imun španjolski izbornik Luis de la Fuente, pa je Joseluu krajem ožujka dao priliku i to na startu kvalifikacija za Euro protiv Norveške.

Debitirao je za reprezentaciju dva dana prije 33. rođendana. U dvije minute postigao je dva gola

Debi za reprezentaciju dva dana prije 33. rođendana Joselu je obilježio tako da je za samo zadnjih devet minuta, koliko je dobio kao zamjena za Moratu, postigao dva gola. Točnije, oba je postigao u samo dvije minute. Joselu je time, u kombinaciji s onim golovima u obje prvenstvene utakmice, kupio Real. Ubrzo je dogovorio transfer jer Espanyol je ispadao iz lige, a Joselu obožava Real i bio je spreman postati lojalna rezerva Benzemi.

U par dana od igrača drugoligaša do prvog napadača Reala

Međutim, onda je Joseluova bajka postala još bolja. Legendarni golgeter šokirao je odlaskom iz Reala. Tako je Joselu, do jučer veteranski napadač drugoligaša, sada nominalno prvi napadač Reala. Tu nije kraj pothvatima vremešne senzacije. Sinoć ga je izbornik Španjolske u polufinalu Lige nacija opet uveo pred kraj umjesto Morate. Rezultat protiv Italije bio je 1:1 kada je Joselu u 84. minuti ušao u igru.

Golgetersku bajku veteran je nastavio i protiv Italije za finale s Hrvatskom

> KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ KAKO JE JOSELU ZABIO ITALIJI ZA FINALE LIGE NACIJA

Trebale su mu samo četiri minute da zabije za pobjedu 2:1, kojom je Španjolskoj donio finale. Joselu je tako u samo tri utakmice za Španjolsku (igrao je i protiv Škotske) i za 81 minutu u igri, postigao čak tri gola. To je uspio s tek pet šuteva, od čega su četiri išla u okvir gola. Za svaki gol u reprezentaciji u prosjeku mu treba samo 27 minuta. Jasno je dakle tko je u nedjeljnom meču za trofej Lige nacija glavna prijetnja Hrvatskoj.

Pročitajte više