13.5.1990.

Goca Jurić o snimci s Arkanom: Možete misliti kako je meni i Robiju bilo

Screenshot: Youtube

13. SVIBNJA u Maksimiru trebala se odigrati utakmica Dinama i Zvezde, veliki derbi najboljih klubova Jugoslavije. No Jugoslavija se raspadala, a derbi tog dana nije odigran. Kulisa Maksimira iskorištena je za rušilačku predstavu režima i krvave nerede koji su najavili početak borbe za nezavisnu Hrvatsku.

Dan nakon prvih višestranačkih izbora i nekoliko dana prije nego što će doći do preustroja JNA, na Maksimiru je milicija batinala navijače i promatrala kako Delije ruše stadion, dok je Željko Ražnatović Arkan kao službeni predstavnik Zvezde i vođa Delija bio na terenu. Dok se na travnjaku Maksimira odvijala krvava režimska namještaljka, većina igrača Dinama i Zvezde pobjegla je u tunel, a zvezdaši potom na avion za Beograd. Tada je nastala snimka Goca Jurića i Robija Prosinečkog, tada igrača Zvezda, kako stoje s Arkanom. Uloge Goca i Žutog bile su zahtjevne tog dana, a trener Zvezde Dragoslav Šekularac kazao je da bi ih Boysi vjerojatno pobili da su došli do njih.

Gotovo tri desetljeća kasnije Goca Jurić za Index je o tome kazao:

"Ne znam što je Šekularac time želio reći. Da, bojao sam se, ali ne za svoju sigurnost. Znao sam da ne postoji šansa da bilo tko od igrača nastrada, ali bojao sam se za sigurnost svoje sestre i zeta, koji su toga dana bili na tribinama. Kad sam vidio silan kaos i divljanje, samo su mi oni bili na pameti. Takav osjećaj ne bih poželio nikome."

Jednako težak bio je osjećaj tog dana biti na drugoj strani, dodaje Goca. 

''Premda bih sve najradije zaboravio, to nije moguće. Pamtit ću taj dan cijeli život kao i svatko tko je bio na stadionu. Osjećao sam se čudno. Znao sam da pripadam tu, a bio sam na onoj strani. Ta spoznaja me uništavala. Imao sam osjećaj kao da sam nigdje. Posebno je grozan bio povratak u Beograd. Znate da sve odlazi kvragu, svjesni ste da se vraćate tamo gdje ne pripadate, tamo gdje vas ne žele, ali svejedno se vraćate", prisjetio se.

"Možete samo zamisliti kako mi je bilo među njima"

Događaji od 13. svibnja 1990. bili su samo slika događaja u bivšoj Jugoslaviji tih godina. Svlačionica Zvezde proživljavala je turbulentno razdoblje jer su bili Jugoslavija u malom, dok su igrači Dinama prolazili tiraniju režima po terenima diljem Jugoslavije.

''Bili su to grozni dani. Međutim, nikad u svlačionici nismo povlačili ta pitanja. Nije bilo politike među igračima, mi smo i danas jako dobri."

Delije je na Maksimiru 13. svibnja predvodio notorni zločinac Željko Ražnatović Arkan, ubijen u Beogradu 2000. godine. Godinama su kružile teorije da je Arkan, za kojeg se smatralo da je bio agent 'Službe državne bezbednosti, dobio zadatak izazvati nerede. Na stadionu je tada bio i mladi Delija, danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji često govori o tom događaju u razne svrhe. Kaže kako su vlak s Delijama kamenovali nakon Vinkovaca i da je tada shvatio da ih u Zagrebu čeka kaos. 

Na videosnimci koja je nastala u blizini stadiona Goca, Prosinečki, Stojković Piksi, Mrkela i Belodedić u društvu Arkana promatraju nerede i razgovaraju. 

Goca Jurić za Index je ispričao sve i o tom momentu.

"Nikakve veze s Arkanom nemam. Znamo tko je Arkan i po čemu će ga povijest pamtiti i možete zamisliti kako mi je bilo među njima dok su moji bili napadnuti. Jezovite su to stvari."

Bilo je igrača Zvezde koji su morali u drugom smjeru, iz Beograda opet za Zagreb, poput stopera Refika Šabanadžovića, prvotimca Osimove reprezentacije Jugoslavije. Okupljanje je bilo u Laguni, a Šabanadžović je za Index kazao da igrači ništa nisu znali te da su neredi bili isplanirani mimo njih. Igrači Zvezde pričaju nam kako su ih dinamovci čuvali u tunelu dok su Maksimirom bjesnili neredi, pa i danas održavaju jako dobre odnose. 

Legendarni vratar Zvezde Stevan Dika Stojanović o događajima 13.5.1990. govori još uvijek pun ljutnje i ističe da je režim rasturio najbolji derbi bivše Jugoslavije.

"Dinamo i Zvezda igrali su svjetske derbije, a politika nas je iskoristila, sve su izrežirali i rasturili", rekao je za Index.

 

Pročitajte više