hrvatski nogometaši

Godinu dana nitko u Milanu nije htio ukleti broj. Onda je došao Mandžukić

Foto: AC Milan

MARIO MANDŽUKIĆ potpisao je ugovor s Milanom do kraja sezone. 

Mandžukić nije mogao uzeti omiljeni broj, pa će nositi onaj koji nitko ne želi

Na San Siro stiže kao slobodan igrač nakon što je u srpnju prošle godine napustio katarski Al Duhail. Mandžukić je u Milanu odabrao dres s brojem devet. 

Ranije je u Juventusu i u hrvatskoj reprezentaciji nosio broj 17. "Broj 17 sam nosio u 2. hrvatskoj ligi kad sam počeo igrati, zatim kad sam prešao u Zagreb u profesionalni nogomet, a taj broj nosim i u reprezentaciji. Ovdje je bio slobodan pa sam ga uzeo. Uvijek je bio sretan za mene pa se nadam da će i dalje biti", objasnio je Mandžukić 2015. godine na predstavljanju u Juventusu. No u Milanu nije mogao uzeti dres s brojem 17 jer u njemu igra Rafael Leao.

Milanova devetka slobodna je već godinu dana

Mandžukić je uzeo devetku, broj koji je u Milanu slobodan još od siječnja prošle godine i odlaska Krzysztofa Piateka u Herthu. Upravo slučaj poljskog napadača i broja koji je nosio u Milanu simbolizira veliki pad, sunovrat koji su sve do aktualne renesanse pod Ibrahimovićem doživljavali Milan i njegove devetke.

Kao što u tradicionalnoj numeraciji desetku nose majstori, playmakeri, kreativni veznjaci, tako ni devetku u stara vremena nije mogao nositi bilo tko. Oduvijek je bila rezervirana za vrhunske napadače, "rasne golgetere", u pravilu najbolje strijelce momčadi.

Van Basten, Weah, Inzaghi... ne može se napisati "nastavi niz"

Posebno je to vrijedilo za najveće klubove, među koje spada Milan. Tako su njegovu devetku u zadnjih 35 godina nosili genijalni napadači Marco van Basten, George Weah i Filippo Inzaghi.

Međutim, otkako je veliki majstor, zbog golgeterskih supermoći zvani Superpippo, otišao u mirovinu 2012., devet igrača koji su ga u Milanu krajnje nedostojno mijenjali s devetkom na leđima ukupno je postiglo mizernih 29 golova u Serie A.

Devet nasljednika Superpippa postiglo je ukupno mizernih 29 golova s Milanovom devetkom

Činilo se da će Piatek srušiti prokletstvo Milanove devetke. U siječnju 2019. Milan ga je platio 35 milijuna eura nakon što je senzacionalno počeo sezonu u Genoi, za koju je u prvom dijelu sezone postigao 13 golova. Poučen užasnim iskustvom post-inzagijevskih devetki, Milan nije htio odmah dati Piateku sveti, ali i ukleti broj. Sportski direktor Leonardo rekao mu je da ga treba zaslužiti. 

Malo što pokazuje koliko je Milanova devetka ukleta kao slučaj Krzysztofa Piateka

Zato je Piatek dobio broj 19, s kojim mu je dobro išlo. Do kraja prvenstva postigao je devet golova, pa je dobio devetku. Njen teret na leđima bio mu je pretežak. U prvom dijelu prošle sezone postigao je samo četiri prvenstvena gola, pa je prodan u Berlin uz gubitak od 11 milijuna eura. 

Na popisu Milanovih devetki su Torres, Higuain, Lapadula, Destro

Popis Milanovih očajnih devetki je dug: Pato, Alessandro Matri (jedan gol u 15 utakmica), Fernando Torres i Matia Destro, koji su zajedno u jednoj sezoni postigli četiri gola, zaboravljeni Luiz Adriano Ili Gianluca Lapadula. U sezoni 2015./2016. je Pescaru s 39 golova poslao u Serie A pa je za 12 milijuna eura došao u Milan. Međutim, tamo je kao devetka postigao samo osam golova. Andre Silva nije bio uspješniji, a još gori je bio Gonzalo Higuain. Slavni Argentinac je po dolasku na posudbu iz Juventusa poručio da mu teret Milanove devetke nije nikakav problem jer se već nanosao dresova koji nose specifičnu težinu. Međutim, za pola godine u Milanu postigao je samo šest golova.

Broj koji su u Milanu ranijih desetljeća nosili genijalci, a od 2012. igrači nedostojni i Milana i njegove devetke, više nitko ne želi. Sada ga je, nakon godinu dana što nije bio u upotrebi, uzeo Mario Mandžukić. Nogometaš poznat po tome što ne bježi od izazova.

Milanova nova devetka neće rušiti golgeterske rekorde, ali jedno je sigurno

Teško da će Mandžukić za pet mjeseci u Milanu srušiti golgeterske rekorde, ali navijači Rossonera znaju kako je zajamčeno da će pod novim vlasnikom devetka nakon svake utakmice biti natopljena znojem. Za golove je tu ionako igrač s brojem 11

Pročitajte više