KORONAVIRUS U SPORTU

Goran se grlio sa zaraženim Đokovićem: Ne gine mi samoizolacija

Foto: Marko Dimić/PIXSELL

CIJELI svijet zgrožen je onime što se dogodilo na teniskom spektaklu Adria Tour u Zadru.

Velika imena svjetskog tenisa zaražena su koronavirusom. Među njima najveće je svakako ono Novaka Đokovića koji je sve organizirao.

Đoković se u Zadru danima grlio i rukovao s ljudima, pa tako i s premijerom Andrejem Plenkovićem, svojim trenerom Goranom Ivaniševićem i rivalom Marinom Čilićem.

Plenković je objavio da se testirao na koronu i da je rezultat negativan. Tvrdi da je tražio mišljenje HZJZ-a i da, "s obzirom na izuzetno kratki susret i definiciju bliskog kontakta, samoizolacija nije potrebna".

Hoće li Ivanišević u samoizolaciju?

No što je s Ivaniševićem koji trenira Đokovića i koji je bio u stalnom kontaktu s njim?

Legendarni Zec bez sumnje je bio na mjestu gdje se okupilo više osoba s virusom, dodirivao ih i nema nikakvog razloga da ne bude u samoizolaciji. Virus ne mora odmah biti detektiran u uzorcima zaražene osobe, a naročito ako je uzorak za test uzet neposredno nakon kontakta sa zaraženom osobom. Ivanišević možda zaista nema covid-19, kao što ga nisu imali mnogi izolirani ljudi, ali bi kao odgovorna osoba trebao izbjegavati kontakte s većim brojem ljudi.

Večeras je u RTL-u Danas rekao da ga čeka još jedan test. Prva dva bila su negativna. Najavio je i da ga čeka samoizolacija.

>>> Ivanišević: Ljutit sam, političari na nama skupljaju poene

"Testirao sam se prošlu srijedu i u ponedjeljak. Oba testa su negativna, nadam se da će biti i treći koji je u subotu. Ne gine mi 14 dana samoizolacije", kazao je Ivanišević i dodao:

"Dogodilo se što se dogodilo i sad je lako biti pametan što se trebalo, što nije. Zaraženima želim što brži oporavak."

Beroš: Bliski kontakt je direktan kontakt - rukovanje, dodirivanje

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je kako se, "prema pravilima zdravstvene organizacije bliskim kontaktom smatra na otvorenom kontakt licem u lice duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra, u zatvorenom boravak duži od 15 minuta bez kontakta ili direktan kontakt - rukovanje, dodirivanje".

Ponavljamo - "ili direktan kontakt - rukovanje, dodirivanje". Osim toga, jasno je da se Ivanišević u društvu Đokovića i ostalih zaraženih tenisača nije nalazio kratko vrijeme. Niz fotografija svjedoči o njihovu druženju, a one nisu nastale za pet sekundi.

Iz zadarskog Stožera rekli su da svi koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima idu u samoizolaciju

Treba podsjetiti i da je zadarski Stožer, nakon što je objavljeno da je Bugarin Grigor Dimitrov pozitivan, uputio apel svima koji su bili u bliskom kontaktu s Dimitrovim da odu u samoizolaciju na 14 dana i jave se nadležnom epidemiologu i svom liječniku.

Uz to, iz Stožera su zamolili sve roditelje s područja Zadarske županije čija su djeca bila u kontaktu s tenisačima da ne idu u školu i vrtiće, a ostale da, ako su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima, budu u samoizolaciji dva tjedna.

Pročitajte više