GORANOV WIMBLEDON SLAVIO JE CIJELI SVIJET Evo kako su mu se klanjali

Foto: Getty Images / Guliver Image

EPSKI uspjeh, jedan od najvećih u povijesti sporta, prije 16 godina postigao je hrvatski tenisač Goran Ivanišević. Nevjerojatni Splićanin osvojio je Wimbledon, na koji je stigao s pozivnicom i kao 125. igrač svijeta.

Međutim, poslije triju poraza u finalima uspio je napraviti čudo kada to nitko nije očekivao. U polufinalu je pao Tim Henman, a u finalu Patrick Rafter.

I dan danas se prepričava taj legendarni 9. srpanj 2001. godine, pa su tako i neke kultne izjave iz tog perioda zauvijek ostale upamćene. Čuveni glumac Jack Nicholson uoči jedne od meč lopti zavapio je s tribine: "Hajde, Gorane, napravi to već jednom''.

"Svi misle da sam ljut na Gorana što mi je oduzeo san. No to je potpuno netočno. Čak mislim da nas je taj meč zauvijek povezao", rekao je tada Henman.

Njegova eliminacija u polufinalu rastužila je engleske novinare koji su se ipak naklonili Ivaniševiću jer su ga smatrali svojim...

"Bili smo razočarani, ali ne previše. Henman je Englez, ali znate, Goran je oduvijek bio naš".
 
Također, jedan od najboljih tenisača u povijesti John McEnroe navijao je protiv Gorana u polufinalu, ali je kasnije promijenio mišljenje. 
 
"U polufinalu sam navijao za Henmana, mislio sam da će biti bolje za tenis da u finalu igraju jedan Englez i Rafter. No kasnije sam promijenio mišljenje kad sam shvatio da je Goranova pobjeda bila stvar sudbine. Nadam se da se Goran ne ljuti na mene zbog nekih stvari koje sam tada rekao", poručio je.
 

 
On je svojevremeno tada izjavio kako Ivanišević ima samo servis...
 
"Znate što, ja sam genije. A moram biti genije kad sam osvojio Wimbledon, iako imam samo servis, kako je rekao McEnroe", uzvratio je u svom stilu Splićanin nakon osvajanja turnira.
 
Na putu do finala Hrvat je eliminirao Andyja Roddicka kojem je bila čast igrati protiv njega.
 
"Nisam razočaran. Još sam mlad, ispred mene je cijela karijera, a danas sam imao čast igrati protiv Gorana Ivaniševića koji mi je cijeli život bio idol''.
 

 
I na kraju Rafter koji je zauvijek ostao upamćen među hrvatskim navijačima jer kada se sjetimo Australca, misli odmah lete u 2001. i čuvenu pobjedu Ivaniševića.
 
"Želio sam taj Wimbledon. Premda sam imao dva US Opena, bio sam pohlepan, želio sam osvojiti i Wimbledon koji je za mene najposebniji turnir. Međutim, ako sam već od nekoga morao izgubiti, onda neka je to bilo od Gorana", džentlmenski je nakon poraza rekao Rafter. 
Velika euforija zahvatila je tada cijelu zemlju, a novinar Neven Bertičević izjavio je:
 
"Da mi je prije finala netko ponudio okladu da nikad u životu neću više napisati niti jedan tekst ako Goran osvoji Wimbledon, istog bih trenutka to prihvatio".

Pročitajte više