Gorica ispada iz Prve HNL, Istra ostaje: Od sezone 2013. / 2014. igrat će se Liga 10!

NAKON gotovo četverosatnog zasjedanja Izvršnog odbora HNS-a donijete su između ostalog dvije vrlo važne odluke za budućnost hrvatskog nogometa. Jedna od njih je ta da se licenciranje klubova mora odvijati po principu jednakosti, a i voditi prošlogodišnjom odlukom IO koja kaže da klub ne može dobiti prvoligašku licencu ukoliko za mjesto odigravanja prijavi stadion van općine, što znači da NK Gorica neće dobiti prvoligašku licencu i kako na tu odluku nema žalbe. Slobodno mjesto u Prvoj HNL tako će zauzeti Istra 1960.

"Moram biti iskren i priznati da sam ovo očekivao i da sam zadovoljan. Mislim da će ovo biti dobro za NK Istru 1961 Nismo spavali i već smo dosta toga napravili što se tiče dovođenja igračkog kadra. Neka se nitko ne ljuti no Pula i Istra zaslužuju prvu ligu, Zagreb, Split, gostovanja jakih klubova ne Žrnovicu", rekao je Igor Pamić nakon objave odluke, dok se iz Uprave Nk Gorice za sada nisu izjasnili. Treba istaknuti kako su pak proteklih dana prijetili bojkotiranjem druge lige ukoliko ne dobiju licencu za prvoligaško natjecanje.

Također valja napomenuti kako je Izvršni odbor dao nalog Odjelu za licenciranje da preispita licence koje je dodijelio drugoligaškim klubovima za sljedeću sezonu. Puno njih grca u financijskim problemima i postoji mogućnost kako se neke, već dane licence, oduzmu u sljedećih osam dana. Druga liga trenutno broji 15 klubova, a postoji mogućnost da se taj broj smanji odnosno poveća nakon detaljne analize financijskog stanja drugoligaša.

Od sezone 2014. / 2015. 1. i 2. HNL sa po deset klubova, pet trećih liga sa 16 klubova

Druga ključna odluka IO HNS tiče se sustava natjecanja. Nakon opsežne analize kroz trideset parametara donesen je zaključak kako je konačni cilj "liga 10" i u prvoj i u drugoj ligi, a koja će kompletno stupiti na snagu od sezone 2014/2015.  Kao što je poznato, sljedeće sezone će se igrati Liga 16, sezonu kasnije liga 12, 2013/2014 Liga 10 pri čemu će se 2. liga smanjiti sa 16 na 12, dok će od 2014/2015 i jedna i druga brojiti deset klubova. Liga 12 će se igrati trokružno, a liga 10 četverokružno.

Iz prve lige tako će sljedeće sezone ispasti pet klubova, a u sezoni 2013. / 2014. tri kluba. U toj sezoni iz druge lige će ispasti čak sedam klubova. Kada govorimo u prelasku u elitni nogometni rang, iz druge lige u 1. HNL će u sezoni 20014. / 2015. ući direktno samo prvoplasirani klub, dok će drugoplasirani u dodatne kvalifikacije s devetom momčadi prve lige.

Pročitajte više