GUARDIOLA VS MOURINHO

Guardiola i Mourinho u još jednoj bitci za nogometnu povijest

Foto: Reuters

BUDUĆI da je novogodišnji optimizam već u prvom tjednu 2021. godine počeo jenjavati, nogometni fanovi mogu se utješiti da će im veliki finale u travnju pružiti razlog za radovanje. Nakon što je Manchester City u srijedu pobijedio Manchester United 2:0 u polufinalu, finale Carabao kupa donosi dvoboj Pepa Guardiole i njegova starog suparnika Josea Mourinha, čiji je Tottenham u utorak u polufinalnoj utakmici pobijedio Brentford 2:0, piše ESPN.

Ova kombinacija uživala je u rijetkoj dominaciji nad konkurencijom u većem dijelu posljednjeg desetljeća, jer su City ili Mourinho pobjeđivali u ovom natjecanju svake godine od 2014. Posljednji trener koji je osvojio Liga kup prije duopola City-Mourinho bio je Michael Laudrup sa Swansea Cityjem, pobijedivši u finalu 2013. godine Bradford City 5:0.

2014. Manchester City (Manuel Pellegrini)
2015. Mourinho (Chelsea)
2016. Manchester City (Manuel Pellegrini)
2017. Mourinho (Manchester United)
2018. Manchester City (Pep Guardiola)
2019. Manchester City (Pep Guardiola)
2020. Manchester City (Pep Guardiola)
2021. Manchester City ili Mourinho

U finalu 2021. godine, koje je na rasporedu 25. travnja u 17 sati, Guardiola i Mourinho borit će se za posebno mjesto u analima. Naime, Guardiola bi se pobjedom izjednačio s Mourinhom i njih dvojica bi s četiri titule dijelila epitet najuspješnijeg trenera u povijesti ovog natjecanja. Pobijedi li u travnju na Wembleyju, Mourinho će ostati najuspješniji trener u povijesti Liga kupa s pet naslova.

Prilika za prvi Mourinhov trofej sa Spursima

Mourinho tek treba osvojiti svoj prvi trofej s Tottenhamom, a Guardiola Cityjevim ambicioznim vlasnicima još nije donio naslov u Ligi prvaka. Jedan od njih moći će se barem ponovno pohvaliti prvim relevantnim naslovom koji se engleskim klubovima nudi svake kalendarske godine.

Dosad su se Mourinho i Guardiola kao treneri sučelili 24 puta u svim natjecanjima u Engleskoj i Španjolskoj. Guardiola ima 10 pobjeda, a Mourinho sedam. S obzirom na to da ih prije toga čeka premierligaški susret Cityja i Tottenhama 13. veljače, dvoboj iberijskih titana u travnju na Wembleyju bit će njihov 26. po redu. Jedan drugome su najčešći suparnici u karijeri.

Foto: Guardiola i Mourinho kao treneri Barcelone i Reala prije deset godina (Guliver)

Novija povijest ide u korist Manchester Cityja, jer Guardiola je osvajao trofej u posljednje tri sezone te u pet od posljednjih sedam sezona od 2013./2014. Guardiolin City tek je druga momčad koja je triput zaredom osvojila Liga kup, a Liverpool je od 1981. do 1984. četiri puta zaredom osvojio ovaj trofej. Liverpool je ujedno jedina momčad koja je osvojila više titula u Liga kupu (8) od Cityja (7), a postoji i još jedan dugogodišnji rekord kojeg Pepova momčad u travnju može izjednačiti.

Mourinho nikad nije izgubio finale Liga kupa

Cityjeva serija u Liga kupu započela je 22. rujna 2015. pobjedom protiv Sunderlanda 4:1 u trećoj rundi. Guardiolina je momčad nakon toga izgubila četiri utakmice i jednom igrala neodlučeno, ali radi se mahom o polufinalnim susretima, u kojima je ukupno u dvije utakmice svaki put bila bolja od suparnika. City je dosad slavio u 15 utakmica otkako je krenuo pobjednički niz, uz gol-razliku od 50:13 u 21 odigranoj utakmici.

S druge strane, Jose Mourinho nikad nije izgubio finale Liga kupa. Triput je pobjeđivao s Chelseajem (2004./2005., 2006./2007. i 2014./2015.) i jednom s Manchester Unitedom (2016./2017.). Vrijedi napomenuti i da je Mourinho u drugoj sezoni uvijek osvajao barem jedan trofej sa svih pet klubova koje je vodio u trenerskoj karijeri.

Bez obzira na koju će stranu otići pobjeda 25. travnja na Wembleyju, bit će dosegnute nove razine u jednom od najvećih trenerskih suparništava u nogometu, piše ESPN.

Pročitajte više