Gullit: Zašto je Hrvatska čudo, a Srbija razočaranje? Ne bih o tome

Foto: Profimedia

RUUD GULLIT, legenda nizozemskog, ali i svjetskog nogometa, otkrio je da ga uspjeh hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru ne iznenađuje, a dao je i svoju prognozu o finalistima turnira.

"I jesam i nisam iznenađen uspjehom Hrvatske. Mislim da Hrvatska ima tu sreću da uvijek prođe dalje prilično neopaženo. Svi pričaju o Brazilu i Argentini, reprezentacija od kojih svi očekuju pobjedu. A Hrvatska je u drugom planu. Znamo da su reprezentaciju Hrvatske uvijek činili tehnički i taktički vješti igrači, koji igraju na najvišoj razini. Uspjeh Hrvatske stoga nije iznenađenje", rekao je u uvodu razgovora za Al Jazeera Balkans.

Najvažnija je vjera u sebe

"Morate vjerovati u sebe, to je najvažnije. Argentina je pokazala da ima dobru taktiku i da se može prilagoditi. I ima Messija. On može promijeniti stvari. Hrvatska, naravno, ima Modrića. Ali Messi je Messi. U nogometu je dobro što pojedinci mogu promijeniti stvari. Neki treneri misle da je ključ u njima. Za trenera je najvažnije da pronađe sustav koji odgovara njegovim igračima. Morate se pobrinuti da se igrači osjećaju dobro, da su zadovoljni. Ako su zadovoljni, bolje će igrati", dodao je.

Prokomentirao je i zastoj Srbije u grupnoj fazi pa usporedio te dvije reprezentacije:

"Ne bih se volio naći u središtu te rasprave. Ponekad je potrebno i malo sreće. Hrvatska ima više iskustva, već je bila u finalu i mnogo je napredovala na svjetskim prvenstvima. Srbija također ima dobru ekipu, ali na kraju su sitnice te koje određuju."

Želja za finale: Francuska - Argentina

"Messija će uvijek progoniti mit o Maradoni, koji je Argentini osigurao naslov svjetskog prvaka. Okrutno je raditi takve usporedbe. Messi je konačno osvojio Copa Americu s Argentinom. Argentina nije ranije igrala kao momčad, imala je probleme u ekipi. Gledao sam je u utakmici protiv Nizozemske, borili su se jedni za drugoga, ne samo za Messija. To je veliko poboljšanje u odnosu na ono što smo ranije viđali", rekao je Gullit pa otkrio kakvom se finalu nada.

"Bilo bi divno da Francuska igra protiv Argentine. To bi bilo odlično finale", rekao je.

Pročitajte više