euro 2020

Gvardiol: Senzacionalni Škot mi je priuštio najgori dan u životu

Foto: EPA-EFE/Facundo Arrizabalaga

JOŠKO GVARDIOL nedavno je napunio 19, a na Euru je postao prvotimac Hrvatske. U utorak ga u odlučujućoj utakmici čeka dvoboj sa starim poznanikom, također mladom zvijezdom Škotske.

Billy Gilmour je početkom mjeseca napunio 20, a u isto vrijeme je debitirao za Škotsku. Prvi nastup kao prvotimac imao je na Euru, i to na Wembleyju protiv Engleske (0:0), i oduševio.

Veznjak Chelseaja proglašen je igračem utakmice nakon što se bez respekta nosio sa zvijezdama jednog od favorita Eura.

Gilmour je prošle sezone odigrao 12 utakmica za prvaka Europe, a Transfermarkt ga procjenjuje na 10 milijuna eura. 

Joško Gvardiol se za gotovo duplo više prodao u Leipzig, a sada za osminu finala Eura igra protiv nogometaša koji mu je prije dvije godine uzeo polufinale juniorske Lige prvaka. 

"Naravno da ga se sjećam, to mi je najgori dan u životu. Imali smo 2:0 do 80. minute i onda smo to prokockali. Došli smo do penala, a onda su nas masakrirali", komentirao je Gvardiol o Gilmouru na konferenciji za medije pred Škotsku. 

Ovo su ostala pitanja koja je dobio: 

Kako si zadovoljan svojom igrom na Euru?

Naravno da nisam zadovoljan igrom protiv Engleske jer je rezultat bio negativan. Ne volim gledati individualnu izvedbu, više na momčad i rezultat. Volim biti samokritičan prema sebi jer znam što je realno, ništa ne treba preuveličavati. Protiv Engleske sam igrao na jako niskom nivou. Prva utakmica od prve minute, veliko natjecanje, bio je prisutan veliki strah, ali s vremenom će to nestati.

Kakva je atmosfera u reprezentaciji?

Kad se u klubu dogodi poraz, svi gledaju u pod. Puni su negativne energije. Ali ovdje je sve drugačije u pozitivnom smislu. Nema okretanja leđa pojedincima, nego su svi tu kao podrška. Kad si okružen takvim ljudima, ne bi trebalo biti problema za iduće utakmice.

Je li bio penal Lovrena na Schicku?

Igram kao lijevi bočni, pa nemam iskustava u skoku, ali nema ni govora o penalu. Puno stručnjaka tvrdi suprotno, ali Lovren je u toj situaciji bio usmjeren prema lopti. Nitko nema oči na leđima. Mjesto na koje ga je pri tome udario je nezgodno i prokrvario je. Da nije, pitanje je bi li se uključio VAR i bi li došlo do te odluke.

Kakva ti je Škotska?

Na Euru nema slabe momčadi. Ušli smo s takvim razmišljanjem kad je počeo EP. Može nam biti žao što nismo izvukli nešto više iz prve dvije utakmice, ali protiv Škotske moramo dati sve od sebe da poginemo, izvučemo tri boda i nadamo se prolasku dalje.

Škoti igraju tipični otočni nogomet. Koliko vam to odgovara?

Nogomet evoluira i mijenja se sustav igranja, ali ako imamo želju da nitko ne može biti bolji od nas, ako poginemo 90 minuta i damo maksimum, skupimo glave i znamo što nas čeka, ako budemo pametni, nadigrat ćemo ih.

Kako se slažeš s Oršićem i koliko on može doprinijeti?

Svi znamo koliko nam on znači i koliko kvalitetno igra iako ovdje nije puno toga mogao pokazati. Ovdje sam novi igrač i treba mi vremena da pohvatam sve segmente igre. Njega više razumijem jer sam više vremena proveo u napadu s njim i Petkovićem. Puno mi je značilo kad je ušao u drugom poluvremenu.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više