REGIJA

Hadžibegić o neodlasku u Hajduk: "Ili ću ti oprostiti ili ću ti uništiti karijeru"

Foto: Getty Images / Guliver Image

FARUK HADŽIBEGIĆ legenda je Sarajeva i ondašnje reprezentacije Jugoslavije, čiji je bio posljednji kapetan. 

Nekadašnji libero Sarajeva, Betisa, Sochauxa i Toulousea danas je izbornik Crne Gore, a prisjetio se protiv koga mu je bilo najteže igrati u prvenstvu bivše Jugoslavije.

"Teško pitanje. Ipak, ako moram izdvojiti, rekao bih da je meni najteže bilo igrati u Podgorici na stadionu Budućnosti i na splitskom Poljudu. Budućnost i Hajduk su uvijek imali dobru momčad i velike ambicije. I bilo je to neko prijateljsko rivalstvo između Budućnosti i Sarajeva te Hajduka i Sarajeva. Uvijek su imali veliki motiv da pobijede bordo tim, bar sam ja stekao takav osjećaj", rekao je Hadžibegić u razgovoru za Oslobođenje.

Embed from Getty Images

Hadžibegić je sa Sarajevom, za koji je u devet godina odigrao 241 utakmicu, osvojio naslov prvaka Jugoslavije 1985. godine, a u jednom trenutku bio je na korak do Hajduka.

"Bilo je sve dogovoreno. Bio sam na kraju ugovora sa Sarajevom, imao sam jednu dobru situaciju. Igrao sam u sjajnoj formi, nastupao za reprezentaciju. Rekao bih da sam tada bio u modi. Tako da su me kontaktirali čelni ljudi Hajduka, a razgovarao sam s Titom Kiriginom. Rekao bih iz ove perspektive da me bilo malo ponijelo", započeo je Hadžibegić pa otkrio zbog čega na kraju ipak nije završio u Splitu.

"No, kada se sve sleglo, shvatio sam jedno – da bez Sarajeva ne mogu i da je to moj život. Tako da sam ponovo razgovarao s Kiriginom i objasnio mu okolnosti. Imao sam sreću da mi je ovako rekao - 'Ako je Sarajevo u pitanju, ja to razumijem i opraštam ti kao da ništa nije bilo. Ako je drugi klub u pitanju, za mene prestaješ biti živ čovjek i uništit ću ti karijeru'. U tim trenucima bio sam najsretniji na svijetu. Nakon toga se rodilo veliko prijateljstvo s njim, ali i cijelom obitelji", ispričao je bivši izbornik Bosne i Hercegovine. 

 

Pročitajte više