Hajduk i Dinamo se bore za juniorski naslov prvaka Hrvatske. Ovo je raspored do kraja

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

DO KRAJA juniorskog prvenstva Hrvatske ostalo je još pet kola, a Hajduk i Dinamo vode mrtvu trku za osvajanje titule. Teoretsku šansu za to da sezonu završi s naslovom prvaka ima i Rijeka, ali ona je minimalna te ju se može staviti na stranu kao samo teoriju. Riječani bi morali pobijediti u svih pet utakmica do kraja sezone, a Dinamo i Hajduk minimalno dva puta kiksati.

Juniori Hajduka, koji brani titulu, a s njom i mjesto koje sljedeće sezone vodi u juniorsku Ligu prvaka, trenutno imaju pet bodova manje, ali i dvije utakmice manje od vodećeg Dinama. Dok juniori Dinama do nastupa u sljedećem izdanju juniorske Lige prvaka mogu doći i automatizmom ako Dinamo kroz kvalifikacije osigura nastup u seniorskoj Ligi prvaka, juniorima Hajduka je ovo jedina šansa.

Leko i Bišćan uzalud oslabili juniore

Prošlo kolo je moglo ponuditi brojne odgovore u ovoj utrci, ali su na kraju obje momčadi kiksale. Prvo je Hajduk poražen s 2:1 od Rudeša. U tom susretu je Marijan Budimir na teren izveo oslabljeni sastav jer mu je nedostajalo nekoliko juniorskih imena, u prvom redu Roko Brajković i kapetan Marko Capan.

Njih dvojicu je kadru seniorske momčadi za derbi s Dinamom priključio Ivan Leko. U susretu, koji je završio 0:0 i rezultirao time da je Dinamo proslavio naslov seniorskog prvaka na Poljudu, Brajković je dobio 11 minuta, a Capan ga je odgledao s klupe. Nije teško zaključiti da bi puno korisniji bili svojim juniorskim kolegama uz koje bi imali status prvotimaca.

Ipak, ovaj kiks Hajduka nisu iskoristili juniori Dinama, koji su remizirali s pretposljednjom Cibalijom 3:3, i to nakon što su od 65. minute gubili 3:1. Što se tiče kadra, može se reći da je Igor Bišćan izborom momčadi za seniorski derbi također napravio štetu juniorima.

Naime, najbolji strijelac juniorskog prvenstva s 18 pogodaka Fran Topić startao je za seniore, a na klupi su bili Jakov Gurlica, Moreno Živković, Luka Vrbančić i Gabriel Rukavina. Teoretski je Bišćan mogao spustiti i Baturinu u juniore, ali to više nije realno jer se ipak radi o igraču koji je puno bliže velikom inozemnom transferu nego igranju za juniorski naslov.

Derbi bi mogao prelomiti utrku

Ako se pogleda raspored do kraja sezone, jasno je da će utrka za juniorski naslov biti napeta do samog kraja. Postoji samo jedna točka u kojoj je izgledno da bi se išta moglo prelomiti u korist jedne od sudarenih strana, a to je derbi koji se igra na Poljudu 13. svibnja s početkom u 10 sati.

Do tada će svaki klub odigrati po jedno kolo juniorskog prvenstva u subotu 6. svibnja. Dinamo će na Maksimiru igrati protiv Slaven Belupa, a Hajduk ide u goste Cibaliji. Međutim, tri dana prije Poljuda Hajduk ima još jednu obavezu. 10. svibnja, također na Poljudu, igra zaostalu utakmicu 24. kola protiv Lokomotive.

Nakon derbija Hajduk čekaju Varaždin (gosti), Mladost iz Ždralova (kod kuće), Osijek (gosti) i Inker (gosti). Dinamo nakon derbija igra s Goricom (kod kuće), Varaždinom (gosti) i Osijekom (kod kuće). 

 

Pročitajte više