JUNIORSKA LIGA PRVAKA

Hajduk zbog juniora prijeti izlaskom iz lige. Pitali smo HNS što će napraviti

Foto: Hajduk.hr

JUČER je Arbitražni sud HNS-a odbio žalbu Hajduka te je u juniorsku Ligu prvaka iduće sezone prijavio Dinamo. Hajduk se žalio na diskriminaciju svojih juniora, jer su u trenutku prekida prvenstva zbog pandemije imali dva boda više na tablici, bolju gol-razliku i bolji međusobni omjer s Dinamom (pobjeda 1:0). No Dinamo je odigrao utakmicu manje (odgoda protiv Dugopolja), što im je pomoglo u izračunu HNS-a koji je odluku donio na temelju omjera odigranih utakmica i osvojenih bodova. Nakon odbijene žalbe na arbitraži HNS-a, iz Splita poručuju da idu dalje u pravnoj borbi. 

> HNS je morao donijeti tešku odluku, ali donio je krivu

Hajduk poručio da će razmisliti o istupanju iz juniorske lige

Hajduk je u priopćenju nakon odbijene žalbe napao stručne kadrove HNS-a, među kojima su i osuđenici za težak kriminal u aferi "pošteno suđenje", poput Nevena Šprajcera. Poručio je i da razmišlja o istupanju iz juniorske lige.

''Razmislit ćemo o tome hoće li naši juniori nastupiti u natjecanju Prve HNL za juniore u sezoni 2020/21 jer je očito po svemu da hrvatski nogomet u juniorskoj Ligi prvaka može zastupati samo jedan klub. Svi se sjećamo situacije iz 2015. godine kada su prvenstvo osvojili juniori RNK Splita, a Savez je i u toj situaciji pravnim vratolomijama omogućio Dinamu sudjelovanje u UEFA Youth League.

HNK Hajduk će poduzeti i iskoristiti sve pravne korake i mogućnosti kako bi zaštitio svoju djecu koja su marljivim radom na zelenom travnjaku zaslužili nešto što im se oduzima u kancelarijama HNS-a'', stoji u priopćenju.

Doznali smo kakve korake Hajduk planira

Kako smo danas doznali iz splitskog kluba, Hajduk će se prvo obratiti Vijeću športske arbitraže HOO-a, Uefi i Visokom sportskom arbitražnom sudu (CAS). U sporu će tražiti i naknadu štete od HNS-a, a ako izgube, potvrdili su nam da će razmisliti i o napuštanju juniorske lige.

Zanimalo nas je koji su mehanizmi za istupanje iz juniorske lige hrvatskog prvenstva i kakve mogu biti posljedice tog čina.  

Povuče li Hajduk svoje juniore iz prve lige oni će morati igrati isključivo na terenima Splitsko-dalmatinske županije s niželigašima. Također, ostane li Hajduk pri odluci da želi napustiti juniorsku ligu, može se obratiti HNS-u, tvrditi da je klub u financijskim problemima zbog kaosa prouzrokovanim koronavirusom i pravdati se da nema novca za mlađe kategorije. U tom slučaju HNS ih ne bi mogao kazniti i morao bi uvažiti njihov zahtjev, no isti bi bio kontraproduktivan i samo bi dodatno produbio nerazumijevanje između Hajduka, HNS-a i cijele hrvatske nogometne javnosti. Takav scenarij mogli bi usporediti s neodigranim derbijem u studenom 2014., kad je Hajduk odbio igrati na Maksimiru, a onda se žalio HNS-u zbog oduzimanja bodova.

HNS: Istupe li juniori iz lige, i prva momčad može biti kažnjena

Odgovore na ta pitanja potražili smo direktno u HNS-u. Doznali smo da i prva momčad Hajduka može biti kažnjena budu li juniori istupili iz lige. Premda tajnik HNS-a Vlado Iveta u svom komentaru nije decidirano rekao prema kojem pravilniku HNS-a A momčad Hajduka može biti sankcionirana, sudeći prema odgovoru jasno je da se radi o pravilniku o licenciranju.

''Može li Hajduk istupiti iz juniorske lige? Naravno, sve se može, ali da bi seniorska momčad mogla dobiti licencu za igranje u Prvoj HNL ligi, mora u natjecanju pod pokroviteljstvom HNS-a imati i juniorsku momčad. Iz ove perspektive je teško pričati što se može dogoditi i može li Hajduk biti na bilo koji način kažnjen jer koliko znam oni nisu istupili iz lige, već su kazali da samo o tome razmišljaju pa je stoga nezahvalno prejudicirati bilo kakve odluke. Međutim, kad već inzistirate, da, i seniorska momčad može biti kažnjena ako juniorska odluči istupiti. Jedna od kazni je oduzimanje bodova A momčadi tog kluba. Više od toga ne bih komentirao'', kazao nam je Iveta.

Pročitajte više