JUNIORSKA LIGA PRVAKA

HNS je morao donijeti tešku odluku, ali donio je krivu

HNS je morao donijeti tešku odluku, ali donio je krivu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

NAKON današnje odluke Arbitražnog suda poznata je odluka kojom je okončana saga između juniorskih momčadi Hajduka i Dinama. U sljedećoj će sezoni Ligu prvaka igrati Modri.

> Hajduk: Ovi ljudi odlučuju o našoj djeci. Osuđeni su zbog mita i "poštenog suđenja" 

Podsjetimo, juniorsko prvenstvo prekinuto je zbog koronavirusa nakon odigranih 17 od ukupno 26 kola. Hajduk je u trenutku prekida bio prvi na tablici s dva boda prednosti pred Dinamom, ali i utakmicom više jer je Dinamo zbog obveza u Ligi prvaka ranije odgodio susret protiv Dugopolja. 

Izvanredni uvjeti i prekinuto prvenstvo bez proglašenja prvaka vjerojatno bi svima bili prihvatljiva opcija da ne postoji dodatni ulog, a to je pozicija u Ligi prvaka.

Tjednima je trajalo prebacivanje odgovornosti o odluci. HNS je tražio dodatno mišljenje Uefe, ali mu je europska krovna organizacija poručila kako je odluka na matičnom Savezu, s time da ona mora biti "utemeljena na objektivnim, transparentnim kriterijima bez diskriminacije".

Savez je u Ligu prvaka odlučio poslati Dinamo zahvaljujući koeficijentu koji se izračunava kao omjer osvojenih bodova i odigranih utakmica. S obzirom na to da je Dinamo imao utakmicu manje od Hajduka, njegov koeficijent je iznosio 2,5, što je više od Hajdukovih 2,47.

HNS pred sobom nije imao nimalo laganu odluku, ali postoji jedna opcija koja je bolja, logičnija i pravednija od drugih.

HNS: Ovo je najsportskija odluka

Ivica Veselić, sudac Županijskog suda u Zagrebu, a ujedno i prvi čovjek HNS-ove Arbitražne komisije danas je odbio Hajdukovu žalbu. Pojasnio je da pravila za ovu situaciju nema, ali da je nakon konzultacija s Uefom i sukladno cirkularnom dopisu Fife, donesena "najsportskija" odluka, koja je u potpunosti u domeni HNS-a.

Problem klasificiranja ove odluke kao najsportskije je to što ona nije donesena na terenu, nego u uredu, što je čini birokratskom, a ne sportskom odlukom. Metodu koeficijenta su koristile i neke druge lige poput francuske, velške i škotske te prve engleske lige za žene. 

Pritom treba napomenuti kako su sve navedene lige odigrale veći postotak utakmica u odnosu na juniorsku HNL i kako je koeficijent odluku o prvaku promijenio samo u slučaju engleske ženske lige. Postoji, međutim, i primjer iz druge španjolske lige gdje su klubovi s utakmicom manje u momentu prekida prvenstva, ostali bez doigravanja za prvu ligu (Fuenlabrada) ili ispali u treću (Deportivo). Nije poznato je li Uefa u dopisu HNS-u poslala i taj primjer, pa smo im poslali upit, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. 

Što je HNS mogao napraviti? Imao je tri loše opcije i jednu malo bolju

Odluka temeljena na koeficijentu osvojenih bodova matematički nije besmislica, ali ima i velike mane.

Prva je da pogoduje Dinamu jer je zagrebački klub odigrao utakmicu manje i postoji mogućnost da ne bi osvojio tri boda protiv Dugopolja. Druga je ta da Hajduk nema šansu na terenu izboriti za poziciju koju želi, a treća da je nelogično u natjecanje koje se zove Liga prvaka poslati ekipu koja nije osvojila prvenstvo niti bila vodeća u trenutku prekida. 

Savez je problem mogao riješiti na još nekoliko načina.

Mogao je ostaviti tablicu onakvom kakva jest i u Ligu prvaka poslati Hajduk. Tu bi Dinamo bio zakinut jer nema jednak broj utakmica i jer se za svoju poziciju više ne može izboriti na terenu. 

Jedno od mogućih rješenja bilo je i odigravanje zaostale utakmice Dinama protiv Dugopolja. Problem s tim rješenjem je što bi Dinamo igrao protiv momčadi koja nema nikakav rezultatski motiv i koja možda mjesecima nije trenirala zajedno. 

Sve tri odluke imaju jasne mane. Oštetile bi jedan od klubova, a onaj drugi više ne bi imao šanse za popravak. Bitnije od toga, sve tri proizlaze isključivo iz stanja na tablici prvenstva koje je prekinuto iako se imalo odigrati još devet utakmica. Koliko je to nepraktično dočarava i činjenica da je sedmoplasirani Rudeš još uvijek imao teoretske šanse za osvojiti naslov. 

Odluka se morala donijeti, ali ona je morala biti donesena na terenu.

Trebala se igrati majstorica

Odigravanje majstorice nije idealno, ali je najmanje loše od svih ponuđenih rješenja. Za razliku od prethodnih rješenja koja se baziraju na jednoj ili drugoj verziji matematike, ona bi imala i svoju sportsku dimenziju - da se u međusobnom ogledu odluči tko je bolji. 

Takva odluka bi išla na Dinamovu štetu jer bi umjesto Dugopolja utakmicu manjka igrao protiv puno snažnijeg protivnika. Ali barem bi postojala mogućnost da Dinamo na terenu pokaže da je bolji. Tu priliku ni jedan od klubova ne bi imao niti u jednom drugom rješenju. Ovako bi Hajduk i Dinamo mogli realizirati svoj cilj kroz odluku koja nije idealna, ali je najpravednija.

Takvu odluku vjerojatno bi prihvatio velik dio javnosti, ali i sami klubovi. U slučaju da izgube majstoricu, krivnju za izostanak plasmana u Ligu prvaka mogli bi naći u svojoj igri, a ne u odlukama na koje ne mogu utjecati.

Konačno, majstoricom bi HNS i sebe na neki način zaštitio od donošenja dekreta koji će jednom od klubova uskratiti mogućnost da se za Ligu prvaka izbori na terenu. Ovakvom odlukom postavio se iznad onoga gdje se sve treba rješavati, a to je nogometni teren. Time je dodatno narušio povjerenje u mogućnost da svoje odluke donosi u interesu hrvatskog nogometa.

Hrvatski nogomet pati od viška situacija u kojima se netko osjeća zakinuto ili pokradeno. Zadaća HNS-a trebala bi biti smanjiti broj takvih situacija na minimum prema načelima koje je dužan zastupati i na koja se poziva.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara