Hajduk se nikad nije našao u sličnoj situaciji, Nadzorni odbor je izdao članove

Foto: Robert Matić/Hajduk.hr

NAKON što je jučer Nadzorni odbor Hajduka smijenio sada bivšeg predsjednika Lukšu Jakobušića izrazio sam stav da se s tom odlukom ne slažem jer smatram da se njemu trebao ponuditi novi mandat od četiri godine umjesto onoga što se dogodilo. Istovremeno, svoj stav o tome smatram nebitnim jer odluke Nadzornog odbora treba poštovati kao što pravila demokracije nalažu. Samo zato što se meni neka odluka kao članu kluba ne sviđa, ne znači da nije ispravna i da ju ne treba poštovati.

Malo kasnije je na press-konferenciji predsjednik Nadzornog odbora Aljoša Pavelin obznanio da već postoji kandidat koji će Jakobušića zamijeniti te da će ga predstaviti za mjesec dana, a da će do tada vršiteljica dužnosti predsjednika biti Marinka Akrap. Bilo mi je čudno zbog čega Jakobušić nije mogao odraditi tih mjesec dana te smatram sramotnim da ga se iz kluba praktično potjeralo preko noći. 

Josip Pavić ne može biti predsjednik Hajduka

Međutim, kada se saznalo da je taj kandidat Josip Pavić, bivši vaterpolist i sadašnji državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta bez ikakvog iskustva u realnom sektoru, otvorilo se 100 pitanja. On jednostavno ne može biti kandidat za predsjednika Hajduka jer je to protivno Kodeksu kluba. Nema iskustvo i politički je aktivna osoba.

Bilo je potpuno nejasno kako su članovi Nadzornog odbora zaključili da im takav kandidat može proći jer to znači da uopće ne razumiju priču koju su članovi kluba do sada stvarali, a koje kao članovi Nadzornog odbora predstavljaju. Čitava poanta Našeg Hajduka je bilo izbacivanje politike iz kluba i navijačko preuzimanje upravljanja. Na tom putu je bilo svega i svačega, neki su skupo platili svoj angažman u svakom smislu i nevjerojatno je da je Nadzorni odbor mislio da je Pavić prihvatljiv kandidat.

Naš Hajduk je u cijeloj priči poštovao svoju ulogu udruge koja provodi glasanje za članove Nadzornog odbora i ne upliće se u rad kluba. Nisu znali da je Pavić taj kandidat, ali kada se to saznalo, reakcija je bila promptna. Ovdje se ne radi ni o kakvom pritisku "ulice" jer je Naš Hajduk morao reagirati na očito kršenje Kodeksa kluba. Nitko nije protiv Pavića jer nije simpatičan nego zato što politički aktivna osoba ne može voditi Hajduk. Točka.

Nadzorni odbor je izdao povjerenje članova

Nadzorni odbor je i nakon toga stao iza Pavića, ali je on na kraju sam odustao i sada je Hajduk u katastrofalnoj situaciji. Oni u ovom trenutku nemaju drugog kandidata i kriza upravljanja je neizbježna. Jakobušića su otjerali iz kluba, rješenje nemaju, a kraj sezone i priprema za novu se bliže. Sve što se dobro napravilo u posljednje tri i pol godine bačeno je u smeće.

Nadzorni odbor je izdao povjerenje članova kluba. Ako su mislili da je Pavić prihvatljiv kandidat, to znači da nemaju nikakvu dodirnu točku sa stvarnošću i borbom koju su navijači Hajduka prošli da bi danas imali klub koji je samo njihov, ma kakav god on bio u rezultatskom smislu. Unatoč tome, treba zadržati hladne glave i pristupiti rješavanju nastale situacije.

Smatram da se ovom sazivu Nadzornog odbora uopće ne treba dozvoliti da sada traže novog kandidata, već da svi trebaju otići iz kluba jer su svojim postupkom nanijeli nemjerljivu štetu. No ponovit ću, Hajduk je demokracija i moj osobni stav ne treba nužno biti stav članova. Ono što se sigurno može napraviti je referendum članova da se izjasne o ovoj situaciji jer se radi o nečemu s čime se do sada nismo susreli od početka djelovanja Našeg Hajduka.

Najveći problem koji su članovi do sada imali je da se Nadzorni odbor u prošlosti miješao u samo upravljanje klubom, ali da članovi Nadzornog odbora predlažu kandidata za predsjednika koji nije u skladu s Kodeksom kluba je situacija bez presedana. Treba dobro razmisliti što učiniti sada, ali zatvoriti oči i nadati se najboljem ne smije biti opcija.

Kada je uopće donesena odluka o smjeni Jakobušića?

Jakobušić je prema svim rezultatima najbolji predsjednik kojeg je klub imao u eri Našeg Hajduka, ali i daleko prije toga. Hajduk je do njegovog dolaska bio gotovo mrtav klub koji je tavorio u sredini ljestvice SHNL-a, a danas se očekuje da Hajduk mora biti prvak, inače se smjenjuje predsjednika kluba. To samo pokazuje koliki je napredak ostvaren.

Postoje argumenti za ostanak i odlazak Jakobušića te su svi legitimni. Međutim, ovakav postupak Nadzornog odbora otvara brojna druga pitanja u svezi samog odnosa prema predsjedniku kluba jer je njihova priča s press-konferencije puna rupa.

Odluka o smjeni Jakobušića je, prema riječima predsjednika Nadzornog odbora, donesena jer je jasno da je sezona propala i da neće biti ostvaren rezultat koji se očekivao. Dakle, smijenjen je zbog sportskog rezultata. Istovremeno potvrđuju da su Pavića kontaktirali na početku polusezone kada se izgubilo od Rijeke na Poljudu i remiziralo u Osijeku. Zašto su to napravili? Hajduk je u tom trenutku bio u vrlo aktivnoj borbi za prvo mjesto i imalo se igrati još jako puno nogometa do kraja sezone.

Htjeli su imati spremnu zamjenu? To je bajka za malu djecu i samo bi neozbiljan čovjek pristao biti zamjena za svaki slučaj dok gradi neku drugu karijeru. Nadzorni odbor je odluku o tome da Jakobušić neće više biti predsjednik donio davno i sportski rezultat nema s time nikakve veze. I ta odluka je demokratska i legitimna, imaju svako pravo smijeniti ga ako misle da mogu naći boljeg kandidata, ali sad tu osobu nemaju i slijedi improvizacija na štetu kluba.

Pročitajte više