Hajduk Svaguši za osvojeni kup isplatio više nego Dinamo igračima za Ligu prvaka!

ODGOVOR na pitanje zašto je Hajduk tu gdje je, ne treba tražiti samo u zagrebačkim zavjerama: Bruni Mariću, Zdravku Mamiću ili sinkronizaciji štrumfova, dovoljno je otići na skupštinu športskog dioničkog društva Hajduk i čuti kako se vodi i posluje Majstor s mora.

Skupštinu je u maloj dvorani na Gripama pohodilo jedva tridesetak dioničara krupnijeg i sitnijeg zuba, koji nisu propustili zakonom zajamčenu priliku da Upravu kluba na čelu s predsjednikom Malešom ispitaju sve što im je na duši, pa smo tako saznali i pojedinosti za koje bi mnogi od njih voljeli da nisu.

Svaguša za hrvatski kup nagrađen kao za Kup prvaka

Tako je izašlo na vidjelo da je najtrofejniji predsjednik Hajduka u posljednjih šest godina, Joško Svaguša, za jedini osvojeni trofej u svom mandatu - kup iz 2009. pobjedom u finalu protiv Šibenika, nagrađen sa basnoslovnih 50 tisuća eura!

Usporedbe radi, galantni Mamić je za ulazak Dinama u Ligu prvaka igrače nagradio s 45 tisuća eura.

Ali to nije sve, zajedno sa svim doprinosima taj honorar je narastao na 758 tisuća kuna, otkrio je financijski direktor Milan Prgomet. Svaguša se često hvalio kako za Hajduk radi besplatno, ali na kraju je ispalo kako je njegov angažman (od kolovoza 2009. do prosinca 2010.) klub zapravo koštao 100 tisuća eura.

Maleš: Kajem se što sam suprugu vodio u Stoke na račun kluba, ali zbog Hajduka se uopće ne vidimo

Ustvari, brojka je bila i veća ako njoj pribrojimo troškove putovanja po svijetu brojne svite njegovih i Kerumovih pajdaša na Hajdukov račun. Međutim, sada pred dioničarima nema netransparentnih troškova i sukoba interesa. Zapravo ima, ali se barem priznaju. Predsjednik Maleš se pred skupštinarima javno pokajao što je ženu poveo u Stoke na račun kluba:

"Istina je da sam vodio suprugu u Stoke, ali sada to ne bih napravio" priznao je Maleš i požalio se: "Da radim normalni posao osam sati dnevno i imam normalni društveni život i viđam se sa suprugom, ne bih to napravio. Međutim, mi se ne vidimo cijeli tjedan zbog mojih obaveza u Hajduku, pa sam je zato poveo." Malešov skrušeni nastup pobrao je simpatije skupštinara.

Hajduk priznao da sklapa štetne ugovore jer nema novca za pojačanja

U "normalnim" zemljama sa efikasnim pravosudnim aparatom ne bi se moglo raditi ono što Hajduk redovno radi: Kako nema novca da plati igrače, kada oni napuštaju klub za vrijeme trajanja ugovora, ostavlja im se dio odštete koja bi u cijelosti trebala ići klubu. Naravno, Hajduk tako šteti sam sebi, što je na skupštini priznala i klupska vrhuška.

"Igračima smo morali dati dio od budućeg transfera, jer bi nam u suprotnom trebalo tri, četiri milijuna eura da ih dovedemo. Sve uloženo u njih nadoknadit ćemo do idućeg ljeta prodajom dvojice igrača."

Torcidaši nisu željeli ostati na skupštini nakon "objašnjenja" da je ostavljanje 30 posto odštete Vukušiću "interes kluba"

Ante Vukušić, možda prvi na čijoj se prodaji temelji uspješno poslovanje kluba, ima čak 30 posto od odštete iz idućeg transfera, a u Hajduku su ovako objasnili zašto su sklopili ovako nepovoljan ugovor po klub: "Postotak naznačenu ugovoru bio je u tom trenutku opravdani, u interesu igrača i kluba."


Žan Ojdanić, simbol Torcide i donedavni predsjednik te navijačke skupine, također se priključio raspravi i inzistirao da uprava kaže je li istina da Hajduk prepušta Vukušiću ogroman dio odštete od transfera?

Klupski odvjetnik Vinko Radovani odgovorio mu je tek da "štite interese kluba".

"Ne, mi ga štitimo" odvratio je Ojdanić i s još nekoliko navijača, maih dioničara, demonstrativno napustio Skupštinu.

Pročitajte više