HAJDUK

Hajdukov Libanonac: "Bili smo mrtvi nakon 45 minuta, to je njemački stil igre"

Goran Stanzl / PIXSELL / Ivo Cagalj/PIXSELL

BASSEL JRADI, libanonski reprezentativac u redovima Hajduka, prošlu je sezonu zaključio s 25 nastupa i, za njegove brojke, skromna dva pogotka.

U ovoj sezoni zabio je samo jedan, u porazu protiv Gzire na Poljudu, ali u budućnosti od njega možemo očekivati znatno više.

Naime, pod trenerom Damirom Burićem Hajduk je promijenio formaciju te će Jradi moći igrati na krilnim pozicijama koje su mu osobno puno draže od igranja u sredini.

Uoči gostovanja Hajduka u Koprivnici imali smo priliku porazgovarati s njim o brojnim aktualnim temama kao i o promjeni formacije dolaskom novog trenera Burića.

Što kažeš na promjenu sistema? Prije ste igrali 4-3-1-2, sada 4-2-3-1, kako vam to odgovara?

Mislim da nam ovaj sistem leži jako dobro. Radimo na tome da budemo jaki i ofenzivno i defenzivno. To je njemački stil, s puno kontranapada, pritiska, borbe, paše nam to. Krila moraju igrati dobro obrambeno. U prvim utakmicama se vidjelo da smo mrtvi nakon 45 minuta, ali sada treniramo da budemo spremni ići jako svih 90.

Kako se osjećaš uoči utakmice sa Slaven Belupom, povezali ste tri pobjede?

Osjećam se dobro, ali i ja i svi ostali smo još uvijek s obje noge na zemlji. Trebamo pobijediti u nedjelju i na tome je fokus. Uopće ne razmišljamo o prethodne tri utakmice.

Kako si se snašao pod novim trenerom? Prije si igrao u sredini, a sada igraš na krilu.

Puno se bolje osjećam na krilu, nije mi bitno je li lijevo ili desno. Ipak, da biram, radije bih igrao lijevo.

Sada je konkurencija u momčadi još jača jer Jakoliš ima pravo nastupa. Znamo da ne znaš tko će igrati u nedjelju, ali što kažeš na takve okolnosti?

Dobro je da postoji konkurencija jer tako možemo postati bolji, a trener će odlučiti o tome tko mu je najbolji izbor za određenu utakmicu.

U norveškoj si ligi zabijao puno više, koliko to ima veze s tvojom ulogom u ekipi, a koliko s kvalitetom obrana?

Mislim da je glavni razlog uloga koju igram, u Norveškoj sam igrao puno više prema naprijed. Nisam imao toliko defenzivnih zadataka kao ovdje kad sam igrao na osmici. Pozicija je vrlo bitna, nije to nikakva izlika - igraš cijeli život na jednoj poziciji, a onda se moraš prebaciti na nešto drugačije. Što se liga tiče, hrvatska je bolja. Nije velika razlika, ali ipak hrvatska.

Jesi li čuo za Hajdukovo prokletstvo?

Maloprije sam za to doznao, moj bivši klub Stromsgodset je u golemim problemima.

Kako si se osjećao kad si zabio protiv Gzire, jesi li mislio da je s 3:0 sve riješeno?

Ne, ne misliš na to dok igraš. Imali smo tri gola prednosti, na početku smo još dobro igrali, izgledalo je kao da mi prolazimo. U drugom poluvremenu se nešto dogodilo i završilo sramotno.

Iako ste ispali iz Europe, u prvenstvu zasad ide jako dobro?

Mene još uvijek boli to ispadanje. Bilo bi dobro da smo još tu, ali sada se moramo fokusirati na ligu i kup. Mislim da to ispadanje čini da budemo gladniji pobjeda. Sada i drugo mjesto vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka i motivacija je još veća. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, odgovor je zapravo vrlo jednostavan.

Kako vidiš početak ove sezone, tri momčadi imaju maksimalan učinak nakon tri kola?

Ne fokusiramo se na druge ekipe, nakon 15 utakmica izgledat će dosta drugačije, sada je tek početak. Kako sam već rekao, utakmicu po utakmicu. 

Znači, nemate nikakav bodovni plan do utakmice s Dinamom?

Po meni, trebamo maksimum bodova. Moramo dobro igrati i pobijediti u svim utakmicama, a onda ćemo misliti o Dinamu. Prvo, Slaven Belupo.

Prošle sezone igrali ste dosta tešku utakmicu u Koprivnici i pobijedili uz dosta sreće, kako će biti sad?

Belupo još nema bodova, ali neke od ekipa koje su krenule tako su zapravo jako opasne. Bit će željni pobjede i ne idemo tamo podcjenjivački. Mislimo da nas čeka teška utakmica, ali smo spremni.

Ivan Dolček je stigao iz Belupa, je li vam dao neke savjete uoči ove utakmice?

Ništa previše. Trener će napraviti svoj plan i toga ćemo se držati. A je li trener pričao s njim - vrlo vjerojatno.

Što misliš o Eduoku?

Započeo je jako dobro, odličan je igrač. Dva gola i dvije asistencije u dvije utakmice, bit će vrhunsko pojačanje. Malo smo mijenjali pozicije u prošloj utakmici, ali to je bilo samo zbog toga što je on izvodio kornere, da nam bude jednostavnije. 

Možeš li usporediti ovu momčad Hajduka s lanjskom?

Teško je išta govoriti, odigrane su tek tri utakmice. Na kraju sezone ćemo raditi usporedbe. Sada, osjećamo da je kvaliteta treninga dobra, znat ćemo više nakon nekog vremena. Momčad je mlađa, ali igrači koji su došli i već igrali se pokazuju kao dosta dobri.

Rosenborg bi trebao proći protiv Maribora. Susretne li se s Dinamom u sljedećem pretkolu, što misliš tko je u prednosti?

Ako se susretnu, mislim da Dinamo to prolazi. Igrao sam i protiv Rosenborga i protiv Dinama, Dinamo je bolji. Ali imam dobrog prijatelja u Ferencvarosu, Tokmaca Nguena, i zbog njega želim da Ferencvaros prođe dalje.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više