LIGE PETICE

Haland je stroj za golove kakav svijet dugo nije vidio. Evo kako je stvoren

Foto: Getty Images

ELRING HALAND rođen je u Leedsu 2000. godine u vrijeme dok je njegov otac Alf-Inge nosio dres Leeds Uniteda. Alf-Inge Haaland preselio se u Englesku sedam godina ranije nakon što je prošao kroz redove lokalnog kluba Brynea.

Samo tri godine nakon što se Erling rodio, Alf-Inge je bio primoran okončati karijeru u 30. godini života zbog problema s ozljedama. Poznato je na koji način je ozlijedio desno koljeno - poslije brutalnog starta Roya Keanea u utakmici s Manchester Unitedom. Haland je, međutim, imao problema i s lijevim koljenom, problema koji nisu povezani s crvenim kartonom veznog igrača Manchestera. Nakon veoma uspješne karijere, Alf-Inge se odlučio s obitelji vratiti kući u Norvešku.

Otac uvijek uz njega

Haland je tada hrabrio svog sina Erlinga krenuti njegovim stopama, baviti se sportom i pridružiti se Bryneovoj omladinskoj školi. Trener mlađih generacija u Bryneu Alf Ingve Berntsen bio je impresioniran mladim Erlingom koji je odmah počeo na poziciji napadača, za razliku od oca koji je u dresovima Nottingham Foresta, Leedsa i Manchester Cityja igrao u obrani ili na sredini terena.

"Prvi put sam vidio Erlinga kada je imao pet godina i kada se pridružio treningu u zatvorenom, s godinu dana starijom generacijom. Njegova prva dva kontakta s loptom završena su golovima. Od prvog trenutka je bio veoma, veoma dobar, iako nikada ranije nije igrao u klubu", kaže Berntsen za goal.com.

"Počeo je igrati u svojoj generaciji, ali budući da je bio toliko bolji od ostalih, odmah smo ga ubacili među godinu dana starije dječake. Tada, 2005. godine, klub je izgradio zatvoreni teren s travom koji je uvijek bio otvoren tijekom vikenda. Erling i još 20-ak dječaka uvijek su se vikendom sastajali na terenu i igrali nogomet satima. Bio je malo niži od ostalih, jer je bio godinu dana mlađi. Ali to mu nije smetalo za postizanje golova. Nakon nekoliko godina, znali smo da ima sve što je potrebno kako bi napravio veliku karijeru.

Halandov prvi susret s internacionalnim nogometom dogodio se s reprezentacijom Norveške do 15 godina i to tijekom sezone 2015./16. u kojoj je ostavio impresivan dojam u rezervnom sastavu Brynea za koji je postigao 18 golova u 14 utakmica. Igrajući za Norvešku, sreo se s Gunnarom Halleom koji je bio klupski suigrač njegovog oca u Leedsu krajem 90-ih.

Halleu se svidjelo ono što mladi Haaland može ponuditi u napadu, ali osjećao je da mu njegova građa može znatno otežati put do samog vrha.

"Prvi put sam vidio Halanda kako igra nogomet s 15 godina. U to vrijeme bio je prilično nizak i mršav, ali je narastao i postao nezgrapan. Bio je dobar igrač koji je postizao mnogo golova, ali ne može se reći da je bio izvanredan. Njegovo tijelo i koordinacija još uvijek su se morali razvijati i nije bio ni blizu toga da postane superzvijezda", kaže Halle.

"Nitko nije mogao zamisliti za što će jednog dana biti sposoban. Danas mu u prilog ide činjenica da je tada morao naučiti čitati igru, jer nije imao toliko samopouzdanja kao sada."

Ole Gunnar Solskjaer ga je dočekao u Moldeu

U svibnju 2016. Gaute Larsen, trener Brynea, dobio je otkaz, a Berntsen je unaprijeđen u privremenog šefa stručnog stožera. Nakon što je blisko surađivao s Erlingom u mlađim kategorijama, Berntsen mu je pružio priliku započeti utakmicu u seniorskom timu iako je imao svega 15 godina. Iako nije postigao gol u prvoj sezoni u ekipi Brynea, na kraju je, ipak, prešao u Molde koji je predvodio legenda norveškog nogometa Ole Gunnar Solskjaer.

Berntsen nije bio iznenađen transferom, jer je Haland dospio na radar mnogih klubova čim je kao 15-godišnjak zaigrao seniorski nogomet. Molde je bio klub u kojem bi se Haaland brzo mogao probiti do prvog tima i nastaviti napredovati.

"Zanimanje skauta iz inozemstva počelo je čim je Haland odigrao prve utakmice za norvešku reprezentaciju do 15 godina za koju je postigao i gol", prisjeća se Berntsen. "Nije ga bilo briga tko gleda. Nije ga zanimalo igra li protiv svojih prijatelja samo radi zabave ili, pak, igra za reprezentaciju. Nikad se nije bojao. Imao je uvijek poštovanja prema protivnicima, ali ga nije mnogo zanimalo tko su oni. Postao je previše dobar za ovaj klub i prelazak u Molde bio je logičan slijed događaja."

Haaland je svoju prvu sezonu u Moldeu završio s četiri postignuta gola u svim natjecanjima, ali taj učinak je nadmašio sljedeće sezone - s četiri gola u jednoj utakmici i to protiv lidera lige Branna.

"Tada je i šira publika prvi put shvatila da je on poseban dječak", prisjeća se Berntsen. "Haland je postigao sve golove u impresivnoj pobjedi od 4:0, iako je imao svega 17 godina. Pola godine kasnije prešao je u Salzburg."

Vrtoglavi uspon u Austriji

Sezonu 2017./18. završio je s 12 golova u 25 utakmica, što je privuklo pažnju još više klubova. Leeds je poslao ponudu za napadača koji je imao tek 18 godina, ali on je bio impresioniran projektom u Red Bull Salzburgu i prešao je u austrijsku Bundesligu u siječnju 2019. godine.

Salzburg je godinama pažljivo pratio napredak Halanda, prije nego što je odlučio dovesti ga. Sportski direktor Christoph Freund otkrio je da su ga mnogo puta gledali uživo kako bi saznali više o njemu.

"Pratili smo Erlinga od 2016. godine, otkad je igrao u norveškoj reprezentaciji do 16 godina", rekao je Freund. "Gledali smo ga uživo i analizirali bezbroj videosnimki o njemu. U to vrijeme je bio u fazi razvoja i zbog toga je jednostavno privukao pažnju svojim prisustvom na terenu. Njegova pozitivna energija i karizma, kao i bezuvjetna želja za postizanjem golova u svakoj utakmici bili su najupečatljiviji. Također, posjeduje puno energije na terenu i gotovo uvijek ima osmijeh na licu. Kao suigrač, jednostavno volite provoditi vrijeme s njim. Njegova pozitivna karizma je zarazna i zaista je dobra za svaku ekipu."

Bilo je potrebno određeno vrijeme da se Haland izbori za mjesto u timu Salzburga. Moanes Dabour je bio njihova prva zvijezda u napadu u sezoni 2018./19. Nevjerojatan učinak Izraelca od 37 golova u 48 utakmica značio je da ga je nemoguće istisnuti iz ekipe, ali je ujedno značio i da će ga Sevilla pozvati u svoje redove 2019. godine. Haland je odigrao samo pet utakmica od siječnja do svibnja za klub, prije nego što je otputovao u Poljsku na Svjetsko prvenstvo za igrače ispod 20 godina. Tamo je ispisao povijest postigavši devet golova u pobjedi Norveške od 12:0 nad Hondurasom, završivši kao najbolji strijelac turnira.

Kada se vratio u Salzburg, trener Marco Rose prešao je u Borussiju Monchengladbach, a američki menadžer Jesse Marsch sjeo je na klupu Red Bulla. Odmah je postavio Halanda kao svog prvog napadača nakon odlaska Daboura i za to ga je Haaland nagradio postigavši šest golova u prve četiri utakmice.

"Prva stvar koja pada na pamet o Erlingu Halandu: On je profesionalac! Zabavno je raditi s njim. On svakodnevno dolazi na treninge s puno energije. Sviđaju mi se takvi momci. Pozitivan utjecaj koji je imao na cijelu ekipu bio je ogroman", kaže Marsch.

Prepoznali su ga i u Norveškoj

Odličan početak sezone u Salzburgu nije prošao nezapaženo u njegovoj domovini i Haaland je prebačen u seniorski sastav Norveške. Debitirao je u rujnu 2019. godine. Deset dana kasnije debitirao je u Ligi prvaka, a njegovom pojavom ispisani su novi redovi povijesti. Nakon što je postigao hat-trick protiv Genka, Haaland je postigao pogodak i u sljedeće četiri utakmice grupne faze i tako  je postao prvi tinejdžer i tek peti igrač ikada koji je postigao gol u pet uzastopnih mečeva Lige prvaka.

Putovanja sa Salzburgom su dodatno ojačala njegov međunarodni ugled, ali su mu i dala više vremena za osobni i profesionalni razvoj. Suigrač iz Red Bull Salzburga Maxmilian Wober prisjeća se kako je Haaland tijekom putovanja učio umjesto da se zabavlja.

"Apsolutni je profesionalac. Dok igramo karte na putovanjima ili se zabavljamo, njega možete vidjeti kako čita neke znanstvene članke o tome kako može poboljšati san ili prehranu. Uvijek traži najmanje detalje koje može unaprijediti kako bi napravio još jedan korak naprijed. Isti je onaj momak kojeg sam upoznao i prije nego što je postigao osam golova u Ligi prvaka. Potpuno je lud, ali to je ono što ga čini tako dobrim", govori Wober.

Ako najbolji timovi u Europi nisu uspjeli zaustaviti Haalanda, jasno je da to nisu mogle ni ekipe u Austriji. Do zimske pauze, 19-godišnjak je postigao 28 golova na 22 utakmice u svim natjecanjima za Red Bull, usput zabilježivši pet hat-trickova. Zadržati ga u Salzburgu pokazalo se kao nemoguća misija, imajući na umu da su se za njega zainteresirali Manchester United, RB Leipzig i Borussia Dortmund.

"Niti je bio naš plan, niti naša želja već na zimu izgubiti Erlinga. Međutim, njegov razvoj između srpnja i prosinca 2019. godine bio je toliko izvanredan i spektakularan da ga nije bilo moguće predvidjeti", priznao je Freund.

Borussia Dortmund i svjetska slava

Borussia Dortmund je aktivirala klauzulu u ugovoru od 20 milijuna eura, pobijedivši United i Leipzig nakon što su se predstavnici sva tri kluba susreli s Halandovim ocem i agentom Minom Raiolom. Dortmund je obećao napadaču da će biti prva opcija u napadu i to je i Alf-Inge Haland priznao da je presudno za njegov razvoj.

"Erling je imao puno sreće s dobrim trenerima i suigračima. Još uvijek uči. Voli postizati golove, ali je također dosta poboljšao igru u polju. Uspjeh nije došao odjednom, već je plod napornog rada i stvaranja plana za njegovu karijeru, kroz klubove koji imaju strategiju pružanja prilike mladim igračima. Najvažnije mu je dobiti priliku igrati u ovom trenutku", kaže Alf-Inge Haland.

Impresionirani Halandovim talentom, u Dortmundu su pokazali spremnost odreći se španjolskog internacionalca kako bi norveškom tinejdžeru dali još više prostora.

"Uvijek smo željeli imati napadača koji nogomet igra na drugačiji način, ali morali smo pričekati da se takav igrač pojavi na tržištu. Nema mnogo nogometaša koji su toliko brzi, a ujedno i visoki 194 centimetara. Zapravo, nitko drugi mi ne pada na pamet. Bila je to prilika koja se ne ukazuje veoma često", rekao je Hans-Joachim Watzke, direktor kluba.

"Pratim njegov put već duže vrijeme. Prvi put sam ga osobno upoznao u prosincu. Mislim da smo obojica brzo osjetili da bi to moglo biti to. Još je vrlo mlad, ali veoma je odlučan. Ima odlične tjelesne predispozicije i izuzetno je fokusiran. Nema sumnje da je dobar za nas. U osnovi, skandinavski igrači su veoma motivirani, veoma gladni uspjeha i vrlo pristojni momci. Erling je oličenje svega ovoga."

Nevjerojatan debi

Halandova priča u Dortmundu počela je najnevjerojatnijim debijem protiv Augsburga. Borussia je gubila 3:1, a trener Lucien Favre u igru je poslao tinejdžera s klupe. Zbog toga je nagrađen 22-minutnim hat-trickom koji mu je na kraju osigurao pobjedu od 5:3. Tjedan dana kasnije Haland je ponovo utakmicu započeo na klupi, zbog još uvijek nedovoljne tjelesne pripremljenosti, ali ni to nije zaustavilo val golova, jer je Haland i protiv Kolna, ušavši s klupe, dvaput zatresao mrežu.

Od dolaska u Njemačku, Haland je postigao devet golova u šest utakmica za Dortmund i sada je redovni starter u srcu napada. Početni nastupi Haalanda su privukli još više pažnje medija, ali njegov timski kolega Roman Burki ne misli da to mnogo utječe na Halanda.

"Kada mladi igrač dobije toliko pažnje i u 19. godini postane svjetski poznat, to može biti problem. Ali on je opušteni tip koji zna o čemu se radi. Erling je veoma profesionalan. Ja sam netko tko uvijek među prvima dolazi u trening centar, ali Haland je tamo i prije mene. On tamo dolazi i slobodnim danima. Zaista zna što je za njega dobro", kaže Burki.

Haaland nikada ne prestaje tražiti načine kako poboljšati svoju igru. Već se uspio dokazati prilikom svakog izazova koji je pred njega postavljen.

To je dokazao i u do sada možda najvećem ispitu, protiv Paris Saint-Germaina. Borussia je pobijedila 2:1, a Haaland je bio strijelac oba pogotka.

Je li zaista samo nebo granica za mladog Norvežanina?

Pročitajte više