INTERVJU: OTTO BARIĆ

"Halilovićeva obitelj me nije poslušala. Napravili su po svome i pogriješili"

Foto: Guliver Image/ Getty Images

NENAD GRAČAN tvrdi da je Hrvatska napravila uspjeh samim plasmanom na Euro U-21, no neki poput Igora Pamića s tim se uopće ne slažu.

Ističe se nedostatak organizirane igre te loša priprema, najviše u prvoj utakmici protiv Rumunjske u porazu 4:2 i blijeda izdanja nekih igrača, posebno kapetana Alena Halilovića.

U ključnoj utakmici protiv Francuske Gračan ga je ostavio na klupi uz objašnjenje da kapetan Halilović ne može izdržati ritam tako zahtjevne utakmice.

Po Haliloviću i Gračanu krenuli su udarati sa svih strana jer Hrvatska se s Eura vratila s jednim bodom, a u nekim najavama se mogla iščitati i ambicija lova na završnicu turnira.

>> Hrvatska je s najboljom generacijom u ključnoj utakmici igrala na sreću. Sramota

>> Gračanovo lutanje bilo je savršen recept za povijesni debakl mlade Hrvatske

"Halilovići nisu poslušali moj savjet"

Za Otta Barića Hrvatska je na Euru bila dobra pa se dotaknuo Alena Halilovića. U razgovoru za Index legendarni hrvatski trener prisjetio se gdje se najviše pogriješilo u njegovom nogometnom razvoju.

"Ima Alen budućnost, još je mlad i pred njim je vrijeme u kojem može pokazati što zna. Nije umro iako ga stalno pokopavaju. Problem je što ga se oduvijek tretira kao da je najbolji. To nije u redu", započeo je Herr Otto pa nastavio:

"Sjećam se kada je dobio ponudu od Barcelone. Njegovi roditelji su me pozvali, htjeli su moj savjet. Rekao sam im odmah da je prerano za prodaju i odlazak iz Dinama. Savjetovao sam im da sačekaju još barem godinu dana. Mogao je Alen odigrati još 15, 20 utakmica i onda napraviti transfer. Međutim, roditelji nisu mogli izdržati, zahvalili su mi na savjetu, ali na kraju su učinili po svome i pustili ga u Barcelonu. To je bila greška i upozoravao sam na nju", prisjeća se Herr Otto tog ručka kao da je bio jučer, pa napominje što je trebalo učiniti, a što Halilovićevi roditelji nisu:

"Trebalo je izdržati godinu ili dvije dana, dobio bi Halilović sigurno novi bogati ugovor, ne možda od Barcelone, ali od nekog drugog europskog velikana. Sve mu se to vratilo na kraju. Ja mu od srca želim da on potpuno mirno uđe u svoj klub i krene dobro u nadolazeću sezonu."

Na kraju, U-21 hrvatska reprezentacija oprostila se od Europskog prvenstva za igrače do 21 godine s jednim remijem i dva poraza u skupini C koju je neočekivano osvojila Rumunjska.

Upravo visoki poraz od Rumunja u prvom kolu šokirao je hrvatsku nogometnu javnost i bilo je jasno da protiv Engleske i Francuske izabranici Nenada Gračana nemaju što tražiti. U tijesnoj borbi Francuzi su odnijeli minimalnu pobjedu (1:0), dok smo s Englezima remizirali (3:3).

Otto, rekli smo, smatra ovaj rezultat Hrvatske uspjehom.

"Nitko ne piše o tome da je Hrvatska dobro odigrala s obzirom na tešku skupinu, to je sramotno"

"Hrvatska je imala vrlo dobru momčad, ali i protivnici su nam bili vrlo dobri. Imali smo vrlo tešku skupinu, sve te momčadi već godinama igraju tu završnu fazu, a mi smo je izborili nakon 15 godina. Prije svega, nitko nije pričao o Rumunjskoj prije početka Eura, a sada se može dogoditi da ona bude prvak. No ono što me smeta je da se kroz javnost provlači priča o tome da je Hrvatska odigrala loše", priča nam Barić pa nastavlja:

"Ne slažem se s time, mi smo svaku utakmicu odigrali dobro, pogotovo posljednje dvije u kojima smo pokazali da se možemo nadmetati s najvećima. Posebice protiv Engleza, neću reći da smo bili bolji, ali smo pokazali što znamo i to je bitno. Smeta me što se pisalo samo o tome kako smo bili katastrofalni i što smo ispali. Nitko nije pisao o tome kako je Hrvatska dobro odigrala u jakoj teškoj skupini", kaže legendarni Barić za Index na početku razgovora pa se okreće prvoj utakmici u skupini C u kojoj je, istina, Hrvatskoj nedostajalo i malo sportske sreće:

"Nedostajalo je i sreće, naročito u prvoj utakmici protiv Rumunjske, ali svi zaboravljaju da su to strašne ekipe. Prema tome, Hrvatska je uspjela već samim time što se plasirala na završni turnir."

"Engleska, Francuska, to su neusporedivo jake sile u odnosu na Hrvatsku"

Nakon što su pregazili Hrvatsku 4:1, izabranici Mirela Radoija su potpuno neočekivano svladali i Engleze, jedne od favorita ovog turnira (2:4).

U obje utakmice u strijelce se upisao Ianis Hagi, sin legendarnog Gheorghea Hagija kojeg se Herr Otto jako dobro sjeća.

"Zaboravljamo jednu bitnu stvar. Imali smo u skupini nacije koje su imale svoje vrijeme u nogometu. Englezi, Francuzi, to su neusporedivo jake sile u odnosu na Hrvatsku. Dobro, Rumunjska ne spada među takva imena, ali je dala i neke legendarne nogometaše. Sjećam se dok sam bio trener Fenerbahčea, očevi ovih mladih reprezentativaca Rumunjske su igrali u najvećem rivalu, Galatasarayu. To je bila krema rumunjskog nogometa, a i njihovi sinovi su nastavili istim putem", govori Barić u dahu prisjećajući se svojih trenerskih dana kada je vodio turski Fenerbahče, a na drugoj strani za protivnike imao jedne od najboljih rumunjskih nogometaša ikada.

"Jedan od najvećih, Gheorghe Hagi, pa njegov sin je odigrao fenomenalno protiv Hrvatske."

"Ne treba strahovati, samo ova selekcija dat će nekoliko izuzetnih igrača A reprezentaciji"

Ističe bivši izbornik Hrvatske da nema straha za budućnost reprezentacije. Samo ova selekcija kroz dvije godine dat će A selekciji nekoliko igrača. Otto je očaran veznim redom koji je ponajviše sačinjen od Dinamovih nogometaša, ali ističe jednog koji ga se posebno dojmio.

"Stoga, nije neko čudo da smo izgubili, doduše, imali smo i peh što nam se ozlijedio najbolji igrač Brekalo koji je poslije odigrao fantastično. Protiv Engleza je pokazao koliko vrijedi. Nije samo on isplivao, kompletna vezna linija koja je odigrala protiv Engleske, to su sve Dinamovi igrači; Moro, Šunjić, Majer, Ivanušec. Njih očekujte u A reprezentaciji kroz sljedeće dvije godine. Oduševio me i Nikola Katić. Odigrao je fenomenalno, imao je tu nezgodnu ozljedu, ali se bez obzira na to borio do kraja i pokazao da je kalibar za nešto više", kaže Barić pa dodaje:

"Svi ti igrači koje je izbornik Nenad Gračan imao na raspolaganju imaju određenu kvalitetu, ali se često zaboravlja i da je protivnik bio izuzetno kvalitetan. Na kraju, moramo odati počast toj momčadi, moramo odati počast i izborniku Gračanu."

Barić se poslužio i uvijek dobrim argumentom zašto je ovaj hrvatski nastup uspješan.

"To su velike zemlje, Francuska i Engleska, pa čak i Rumunjska koja ima pet puta više stanovnika od nas. Mi damo koliko možemo, naš izbornik ima sužen manevar kod odabira tih igrača, dok spomenute nacije imaju ogroman luksuz i pregršt mladih imena na raspolaganju. To je neusporedivo, stoga je naš uspjeh, bilo kakav bio, time još i veći. Pisalo se i govorilo da je poraz od Rumunjske sramota i to je vrlo nekorektno."

"Nije to prvi takav slučaj i to me ljuti"

Ipak, nije Halilović jedini, veliki broj mladih nogometaša diljem Europe i svijeta zbog preranog odlaska u velike klubove naprosto nestaje.

Jednog takvog, a izuzetno talentiranog napadača, vodio je i Otto Barić u svom drugom mandatu na klupi bečkog Rapida.

"Nije to prvi takav slučaj i to me ljuti. Trebali bismo puno drugačije razmišljati. Dok sam bio trener bečkog Rapida, vodio sam talentiranog igrača Petera Wurza. Bio je najbolji te godine u klubu, u posljednjem kolu kad smo osvojili naslov zabio je četiri gola. Pratile su ga velike momčadi, a on je s 18 godina odlučio otići u Espanyol. Rekao sam mu, ma molio ga da ostane jer sam znao da je to prerano. Nije me poslušao, nije mogao izdržati. Poslije godinu dana se vratio, više nije mogao igrati ni u Rapidu. Samo je nestao", zaključuje.

Pročitajte više