KOŠARKA

Harden slomio ruku mladom Hrvatu i izbacio ga s olimpijskih kvalifikacija u Splitu

Foto: screenshot Twitter

MLADI hrvatski košarkaš Luka Šamanić okončao je svoju drugu NBA sezonu nekoliko dana prije njena završetka, a još lošija je vijest da zbog ozljede najvjerojatnije neće biti na raspolaganju hrvatskoj reprezentaciji na splitskom kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Tokiju krajem lipnja.

Na utakmici njegovih San Antonio Spursa protiv Brooklyn Netsa u noći sa srijede na četvrtak slomio je četvrtu metakarpalnu kost lijeve ruke, koja spaja zglob i prstenjak. Nezgoda se dogodila u posljednjoj četvrtini već odlučene utakmice kad ga je u prodoru na koš po ruci odalamio James Harden u pokušaju da mu izbije loptu.

Spursi su u nastavku akcije zadržali posjed i vratili loptu Šamaniću pod koš, a on je zabio ozlijeđenom rukom, ali po njegovoj se reakciji odmah vidjelo da je u bolovima.

VIDEO: Arena Sport

Klub nije objavio koliko će Šamanić morati mirovati, ali standardno vrijeme oporavka od takve ozljede je između šest i osam tjedana.

Stigne se oporaviti do turnira u Splitu, ali...

Do kraja regularnog dijela sezone Spursima su ostale još dvije utakmice protiv Phoenixa i vjerojatno još jedna ili dvije u play-inu, pa je jasno da je za njega NBA sezona završena. Nastupio je u 33 utakmice, s prosjecima od 3.7 koševa, 2.1 skoka i 0.5 asistencija za devet minuta igre.

No vrlo je upitno hoće li biti spreman za olimpijske kvalifikacije koje u Splitu počinju 29. lipnja, odnosno za šest tjedana. Čak i ako se oporavi na vrijeme, nije izvjesno da će biti u kadru hrvatske reprezentacije bez adekvatnih treninga sa suigračima, od kojih većinu nikad nije ni upoznao.

Tko će od ostalih hrvatskih NBA igrača igrati u Splitu?

On je trebao biti jedini od četvorice naših NBA igrača koji će sigurno biti na raspolaganju izborniku Veljku Mršiću, jer preostala trojica - Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Ivica Zubac - igraju za tri najbolje momčadi Zapada, a kako se termin konferencijskih finala preklapa sa splitskim turnirom, izvjesno je da će barem jedan, ako ne i dvojica, i dalje imati obveze prema svojim klubovima.

Splitski turnir održava se od 29. lipnja do 4. srpnja. Hrvatska je u skupini s Tunisom i Brazilom Ace Petrovića, a u drugoj su skupini Njemačka, Rusija i Meksiko. Po dvije reprezentacije iz svake skupine će u polufinale, ali samo će jedna izboriti plasman na Igre u Tokiju.

Pročitajte više