HOO JOŠ BEZ PRORAČUNA

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) još uvijek ne zna s koliko će financijskih sredstava raspolagati u 2003. godini i zato smo morali usvojiti privremeni program financiranja´, izjavio je danas nakon šeste sjednice Vijeća HOOa Zlatko Mateša.

Po Matešinim riječima HOO, pored 30 milijuna kuna iz državnog proračuna, najviše sredstava očekuje od prihoda od igara na sreću jer bi po nekim proračunima iz tog naslova mogao dobiti još 50-ak milijuna.

´Tome svakako treba pridodati i sredstva iz našeg marketinga koji je već uspostavio kontakte s 50 najistaknutijih gospodarskih subjekata u našoj zemlji´, rekao je Mateša.

Glavni tajnik HOO-a Ivica Miošić-Stošić imenovan je na čelo povjerenstva od 14 članova čiji je zadatak realizacija Projekta Atena 2004.

´Olimpijske igre su multisportski projekt u kojem treba osigurati transport, smještaj, ulaznice za goste, Hrvatsku kuću i sve ostalo što prati jedan tako veliki događaj, a za to mi u Olimpijskom odboru nemamo organiziranu službu. Zato smo u ovo Povjerenstvo uključili naše sportaše koji su dugo godina boravili u Grčkoj kao što su Aljoša Asanović, a uskoro ćemo i Stojka Vrankovića, Velimira Zajeca i Marija Bonića´, rekao je Stošić.

Glavni tajnik i još pet članova Povjerenstva boravit će od 26. veljače do 2. ožujka u Ateni gdje će od organizatora Olimpijskih igara dobiti sve tehničke informacije glede transporta, smještaja i boravka naših sportaša na Igrama. Dosadašnji direktor Ureda za olimpijski program HOO Josip Guberina je na osobni zahtjev razriješen te dužnosti zbog prelaska na drugo radno mjesto izvan HOO-a, a njegovu funkciju do izbora novog čelnog čovjeka u jednom od, u predolimpijskoj godini, najvažnijih sektora HOO-a, obnašat će njegov zamjenik Damir Šegota.

U članstvo HOO-a primljen je Hrvatski bob i skeleton savez, dok je Vijeće odbilo primiti Hrvatski rafting savez s obrazloženjem da on djeluje u sklopu Kajakaškog saveza, kao i Savez gorskih vodiča Hrvatske dok se o tome ne očituje Hrvatski planinarski savez.

S posebnom pozornošću prihvaćena je inicijativa Hrvatske glazbene unije za suradnju s HOO-om s ciljem zajedničke kandidature za dobivanje koncesije sadašnjeg trećeg programa Hrvatske televizije.

´Prihvatili smo ovu inicijativu jer znamo da će, ukoliko treći program ide u komercijalne vode, na televiziji biti 30 do 40 posto manje sporta i to tzv. ´malih´ sportova za koje smo mi i te kako zainteresirani´, rekao je Mateša napominjući da HOO nema sredstava za plaćanje koncesije, ali da je zainteresiran za to što se zbiva sa sportom na HTV-u.

Usvojeni su i zahtjevi za pokroviteljstvom HOO-a nad 12. Ljetnom školom kineziologa Hrvatske, 51. Međunarodnim omladinskim turnirom ´Kvarnerska rivijera´, proslavom 90 godina djelovanja NK ´Šparta-Elektra´, te za Padobranski Mundijal 2005. u Rijeci i Opatiji, te održavanje 56. Velikogodišnje sjednice Svjetske padobranske komisije.

Predsjednik Mateša najavio je do kraja veljače još jednu sjednicu Vijeća.

Pročitajte više