HOO od države traži 30-40 posto veći proračun: Uzet će i onima koji se klade na internetu?

Foto: Index
 

PRORAČUN Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za 2016. godinu bit će veći za 30-40 posto u odnosu na 2015., ali to neće opteretiti državni proračun, rekao je u srijedu glavni tajnik HOO-a Josip Čop na kolegiju tajnika nacionalnih sportskih saveza.

Veći proračun HOO-a u olimpijskoj godini neće opteretiti državni proračun jer će se Vladi uputiti zahtjev da se u hitnom postupku izmijeni regulativa u pogledu Pravilnika o utvrđivanju igara on-line klađenja što bi u kombinaciji sa postojećim sredstvima od igara na sreću činilo osnovu Financijskog plana HOO-a u Programu javnih potreba sporta državne razine, dodao je Čop.

Objasnio je da će se u postojećoj regulativi tražiti izjednačavanje domaćih i inozemnih priređivača Internet klađenja koji trenutno nisu u ravnopravnom položaju - domaći priređivači internet klađenja imaju obvezu plaćanja poreza, a sami dobitnici plaćaju porez na dobitak, uz manipulativne troškove koji se naplaćuju od svakog uloga.

Inozemne kladionice zasad nemaju te obveze, a uvođenjem novog poreza vjerojatno će opet deblji kraj izvući oni koji se klade jer će im dobitci na kraju biti manji nego do sada. U Hrvatskoj su upravo zbog novog poreza u domaćim kladionicama brojni ovisnici o klađenju svoje listiće počeli uplaćivati on-line, u stranim kladionicama i stranim valutama.

Procjenjuje se da se godišnje tu radi o 600-800 milijuna kuna, a uvođenjem poreznih obaveza iz tih bih se sredstava uprihodovalo oko 40 do 60 milijuna kuna namijenjenih sportu i krovnim sportskim udrugama, nadaju se u HOO-u.

Tajnici saveza dobili su i informaciju o promjenama Statuta HOO-a proizašlih iz usklađenja sa Zakonom o udrugama, Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sportu. Ista usklađenja dužne su napraviti i sve članice HOO-a, točnije sve sportske udruge, a među koje pripadaju i nacionalni sportski savezi. Usklađenje Statuta HOO-a prihvaćeno je od strane Vijeća HOO-a na 40. sjednici održanoj 19. listopada, kao i od Gradskog ureda za opću upravu i od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), te se upućuje na usvajanje Skupštini HOO-a, koja će se održati u petak, 6. studenoga.

Pročitajte više