Intervju: Filip Hrgović

Hrgović za Index objasnio zašto ignorira Babića i kad nitko drugi s njim neće u ring

Foto: Index.hr / Karlo Klasić; Video: Duje Odvitović

FILIP HRGOVIĆ iduću borbu, 14. u profesionalnoj karijeri, imat će 4. prosinca u boksačkoj Meki Las Vegasu. Protivnik, kao ni većina u Hrgovićevoj karijeri, nije ni približno spektakularan kao lokacija borbe.

Oni koji su pokušali pronaći podatke o Scottu Alexanderu na Wikipediji, morali su tražiti dalje jer ni najglomaznije izvorište podataka na internetu za njega nije čulo. BoxRec kaže da se radi o 32-godišnjem Amerikancu s profesionalnim omjerom 16-4-2, na 181. mjestu njihova renkinga najboljih svjetskih teškaša.

Pa ipak, Hrgović ga smatra najboljim od svih dosadašnjih protivnika, a u razgovoru za Index prije polaska u SAD objasnio je zašto te istaknuo koliko ga smatra opasnijim od Alena Babića, s kojim je odradio još jednu medijsku "rundu" i nazvao ga influencerom, a ne boksačem.

Ali govorio je i o ozbiljnijim stvarima, poput strpljenja potrebnog da se opstane u vrhunskom boksu i odnosa s promotorima, s kojima mu ugovor istječe iduće godine. Hrgović je otkrio da se neće libiti promijeniti predstavnike ako mu to pomogne da dođe do velikih borbi koje su mu dosad izmicale.

Kako to da si cijele pripreme za meč odradio u Zagrebu?

Zadnji put sam se u Hrvatskoj spremao za peti meč svoje karijere, čini mi se 2018. Poslije sam počeo suradnju s Pedrom Diazom pa sam za svaki meč išao u Miami na pripreme. Razlika je u stupnjevima. Tamo je 30, tu je cijelo vrijeme bilo oko nule. Šalim se. Pedro nam se ovaj put nije mogao pridružiti u kampu, odradio sam to s Yousefom Hasanom i Igorom Čordašem. Nije bilo prevelike razlike, već sam dugo u sportu, znam što trebam odraditi da bih se spremio, koliko trčanja, koliko utega, koliko sparinga. Sve je odrađeno na najboljem mogućem nivou i spreman sam kao da je Pedro bio tu.

Gdje bi rangirao Scotta Alexandera među svojim dosadašnjim protivnicima?

Budući da ga još nisam pobijedio, rangirao bih ga kao najboljeg od svojih protivnika. Treba ga prvo pobijediti, pa ćemo ga onda rangirati, zasad je najbolji. Čitao sam statistiku najvećih teškaša u povijesti, s kim su se borili u 14. meču karijere, mislim da je za ovu fazu sasvim normalan protivnik. Naravno da nije ono što ja želim, zbog svoje duge amaterske karijere, svojih predispozicija, svog talenta i jake glave, ja želim puno veća imena, ali ovo je sasvim solidan protivnik za ovu fazu, bez obzira na njegov renking. Mislim da je bolji nego što mu renking govori, tehnički je dosta dobar, manji teškaš, ali je dosta brz. Ne očekujem neki lagani meč.

Gdje je zapelo u pregovorima s Bakoleom i bi li ti zanimljiv bio okršaj s Yokom?

Bilo bi interesantno, to bi svakako bio vrhunski meč, borili smo se triput u amaterskom boksu, sad po profesionalnim pravilima bio bi to odličan meč. Pričalo se da će se dogoditi meč između Yoke i Bakolea, ali on je propao, Yoka će se boriti s Takamom u siječnju. Meč s Bakoleom je propao iz financijskih razloga, dobio je bolju ponudu od Yoke. Imao sam priliku direktno pričati s Bakoleovim menadžerom, koji je rekao: 'Gle, nismo ludi da prihvatimo teži meč s tobom za manji novac nego s Yokom.' Ne znam zašto je to propalo, Yoka ima drugog protivnika.

Ovakav razvoj karijere zahtijeva ogromno strpljenje. Je li to jedna od tvojih najvećih vrlina?

Sigurno, mislim da pravi borac mora biti spreman na sve, i na ono što prolazim u dvorani i na ove stvari koje se događaju politički i u biznisu, i da, bez obzira na privatne probleme, pravi šampion mora biti spreman podnijeti sve i ništa ga ne smije slomiti. Siguran sam da poslije svake oluje dolazi sunce.

Zamjeraš li svojim promotorima što ti ne ugovaraju veće mečeve? Hoćeš li ih mijenjati?

Napravili smo neke odlične stvari, moja profesionalna karijera vođena je jako dobro, napredovao sam jako brzo, pobjeđivao sam, match-making je bio odličan, ali dogodila se korona, cijeli svijet je stao na pola godine, godinu. Zadnji period možda nije onako kako bi trebalo biti, moglo je biti lošije, moglo je biti bolje. Ali nećemo sad, kad sve ide dobro, govoriti da su Team Sauerland i Team Wasserman odlični, a kad malo stane, kad nastanu neke prepreke, da su najgori i da ih treba mijenjati. Bit ćemo pošteni, nećemo zaboraviti sve dobro što su napravili. Vidjet ćemo u sljedećim mjesecima kako će se stvari odviti. Ako bude potrebno da mijenjam promotora kako bih dobio velike mečeve, to ću i napraviti. Vidjet ćemo u pregovorima.

Imao si odličnu suradnju s bivšim gradonačelnikom. Je li se od promjene vlasti u Zagrebu za tebe što promijenilo?

Iskreno, dane provodim u dvorani, ne čitam portale ni novine, idem iz priprema u pripreme i nisam relevantan komentirati situaciju kako je bilo prije, kako je sad. Na mene nije ostavilo nikakav trag, sve je odlično.

Uskoro se u Title Eliminatoru sastaju Martin i Ortiz. Očekuješ li priliku protiv pobjednika tog meča?

To je plan, da se borim protiv pobjednika tog dvoboja, ali ne bih htio opet nešto planirati pa da se stvari promijene, to ćemo vidjeti kad se dogodi taj meč i kad ja dobijem ugovor crno na bijelo za neku borbu. Trebala bi borba za finalni IBF-ov eliminator biti u trećem, četvrtom mjesecu i sigurno me čeka neko dobro ime, da li Ortiz, Martin, Bakole ili neko treći, vidjet ćemo.

Bi li za boks bilo pravednije da se mečevi ne ugovaraju, nego da postoji kostur natjecanja kao na primjer u tenisu?

Boks tako funkcionira oduvijek, očito s razlogom. Inače bi se dogodila situacija da bi na primjer Anthony Joshua u desetoj borbi karijere bio nokautiran i njegove borbe ne bi vrijedile 50 ili 100 milijuna dolara. Canelo Alvarez bi u nekoj svojoj borbi dobio jačeg protivnika nego što treba i ne bi bio tu gdje je, pay-per-view zvijezda. U boksu se rade zvijezde, gradi se borac od početka, ali koliko god tu ima politike, biznisa i svega, boks je viteški sport i moraju se izdvojiti najbolji. U laži su kratke noge, ima boraca koji uz pomoć menadžera, promotora, društvenih mreža, marketinga pokušavaju dobiti neki status, ali na kraju se oni koji su najbolji i najčvršći odvoje i postanu šampioni, zarade novac i dobiju tu zasluženu slavu. Sve to dođe na svoje i bez takvog sustava.

Smatraš li da si danas veća zvijezda, da ti je bolji status među fanovima nego prije dvije godine?

Mislim da sam sigurno bolji, popularniji i viđeniji borac, s tim da sam u zadnje dvije godine odradio četiri, pet mečeva, šest, sedam trening-kampova, sigurno sam bolji borac i bliži svom cilju i to je bitno. Što se fanova tiče, tko me volio prije, voli me i danas, tko me nije volio prije, ne voli me ni danas. Ja maksimalno odgovorno i naporno radim svoj posao i trudim se ostvariti svoj cilj. Tko me želi podržati, hvala mu, a tko smatra da ne zaslužujem podršku, nemam ništa protiv.

Ako već ne uspijevaš doći do najvećih protivnika, zašto ne prihvatiš izazov Alena Babića?

Što me sprječava da prihvatim izazov na ljestvici tisuću i drugih teškaša? Znači, trebao bih prihvatiti izazov svakoga tko me izazove? Ja ne prihvaćam ničije izazove, ja se borim s onim s kim moj promotor dogovori borbu. Mislim da on nije nikakav izazov za mene, da je moj idući protivnik u boksačkom smislu teži od Babića, a to što se on namrštio, obrijao glavu, pustio bradu i klauna glumi okolo pa je tako sakupio neke poene, to je drugi par cipela. On nije nikakav izazov u mojoj karijeri. Ne bih ga nazvao boksačem, on je influencer, glumi klauna, skuplja followere, namrštio se, obrijao glavu, pustio bradu i, eto, sretno mu na njegovom putu, ja imam neki drugi put.

Dakle, što se tebe tiče, ta se borba nikada neće dogoditi?

Ne znam, sad imam 14., već sam ti rekao za 15. da ne znam što će biti, a 16. još manje. Ne znam što će biti dalje, ne razmišljam o tome, ali kažem da mi u sportskom, boksačkom smislu to nije nikakav izazov.

Pročitajte više