Hrvati, molim vas, nemojte biti zlonamjerni prema ovoj ekipi

DRAMATIČNU utakmicu između Hrvatske i Francuske (32:34) za Index je komentirao legendarni Veselin Vujović. Hrvatsku u borbi za polufinale Eura, nakon dvoboja protiv starih rivala Francuza, očekuju utakmice s Mađarskom (20. siječnja), Islandom (22. siječnja) i na kraju s domaćinom Njemačkom (24. siječnja).

Nije lako igrati protiv Francuske. To je stroj koji melje svih 60 minuta. To je srce, snaga, moć, mašina koja ne staje cijelu utakmicu. Kod njih nema kočnice. Odmaraju se tek kad završi utakmica. Hrvatska je pokušala igrati na isti način, puno je trčala, a to ju je koštalo previše izgubljenih lopti i taj segment je po mom mišljenju odlučio pobjednika.

No vidio sam na ovom susretu puno pozitivnih stvari koje mogu biti ogroman zalog za Hrvatsku i u nastavku turnira, a posebice za budućnost. Dominik Kuzmanović je branio fantastično i Hrvatska sad ima sjajan mladi tandem Kuzmanović - Mandić. Bude li zdravlja, očekujem da još puno godina brane za reprezentaciju i da joj vrate stari sjaj. Nije floskula kad se kaže da u rukometu od vratara sve počinje.

Srna je neprocjenjiva vrijednost hrvatskog rukometa i najopasniji igrač Europe u tranziciji 

Zatim, na ovom turniru Hrvatska ima odličan bekovski par, a posebno me oduševio Zvonimir Srna. On je neprocjenjiva vrijednost hrvatskog rukometa i samo još više može napredovati. Mora samo paziti na ozljede jer kad čujem da je izvan pogona, stresem se. Po meni je Srna u fazi tranzicije najopasniji igrač u Europi. 

Šteta, Hrvatska je mogla izvući puno više iz ove utakmice da je bilo samo malo više sreće i koncentracije. Dva su trenutka prelomila utakmicu. Prvi je bio ona Glavaševa bespotrebno bačena lopta kad se Hrvatska mogla vratiti na samo -1, a umjesto toga je odmah primila gol.

Drugi ključan detalj je bilo uzajamno isključenje Načinovića i Mema. Nakon toga je Cindrić olako potrošio napad, no ne treba ga, naravno, zbog toga kriviti. Kad se lomila utakmica, Lučin je bespotrebno potrošio dvije-tri lopte. Maraš je nakon fantastičnog ulaza u utakmicu napravio dvije pogreške, ali sve je to proces sazrijevanja. 

Molim vas, nemojte samo biti zlonamjerni prema ovoj Hrvatskoj

Zadovoljan sam činjenicom da smo opet dobili klasik europskog rukometa. Ne znam koliko Hrvatska može na ovom turniru, ne znam koji su joj dometi, ali što god da sad napravi, ne treba paničariti i napadati momke i izbornika. Kažem to jer znam da se u Hrvatskoj traže samo medalje. S ovim potencijalom koji sam vidio na ovom Euru, Hrvatska ima fantastičnu budućnost za idućih deset godina.

Samo, ponavljam, kakav god rezultat ova ekipa napravi, Hrvati, molim vas, nemojte biti zlonamjerni. Hrvatska ima sjajnu generaciju, odličnog izbornika i dajte im maksimalnu podršku. Oni će to vratiti s kamatama. 

Pročitajte više