DEBAKL HRVATSKE Primila tri gola kod jedne od najgorih europskih reprezentacija

 EPA
 
TEŽAK PORAZ Hrvatske (0:3) na prijateljskoj utakmici kod Estonije u Tallinu.
 
 "Izbornik" Čačić izveo je kombiniranu momčad sa samo dva prvotimca iz pobjede nad Ukrajinom (1:0) prošlog petka u kvalifikacijama za SP, koja je k tome igrala bez bekova i s tri stopera, u sustavu 3-5-2 ili 3-4-3. Upravo su stoperi Vida i Mitrović bili jedini preostali iz spomenute ekipe.
 
Hrvatska od 120 milijuna eura, izgubila od 119. reprezentacije svijeta
 
Ali, rezervnu Hrvatsku predvodili su Perišić, Pjaca, Kramarić, Kovačić, Rog, zvijezde vodećih klubova najjačih europskih liga i Lige prvaka. Čak i takva, "eksperimentalna" Hrvatska, kakva "nikada prije, a niti kasnije neće nastupiti u ovom sastavu", prema glasovitom Transfermarktu vrijedi 120 milijuna eura, dok je Estonija, prema jednako relevantnoj FIFA-inoj ljestvici, tek 119. reprezentacija svijeta. 
 
Trening-utakmica slabih domaćina i gostujućih rezervi pretvorila se u povijesni trijumf estonskog nogometa
 
Čačić je na klupi ostavio prvotimce protiv Ukrajine; Badelja, Jedvaja i Pivarića, a odmah nakon spomenute utakmice, putovanja u Estoniju oslobodio je Modrića, Rakitića, Mandžukića, Subašića i Nikolu Kalinića, kako bi se odmorni vratili u klubove, a priliku dobili mlađi i igrači s manjom minutažom. Zbog ozljeda još ranije otpali su Ćorluka, Vrsaljko i Lovren. Ali, nikakve kadrovske manjkavosti ni pretumbacije, ne mogu one igrače koji su statirali u Tallinu odriješiti krivnje za sramotan poraz i još sramotniju igru.
 
Estonija je naizgled "protivnik po mjeri" za ovakve nepotrebne trening-utakmice, jer radi se od jednoj od najgorih europskih reprezentacija, koja nakon pet utakmica u kvalifikacijskoj skupini za SP ima tek četiri boda, do kojih je došla pobjedom nad Gibraltarom i recentnim remijem sa Ciprom (0:0), dok su Belgija, BiH i Grčka na njoj bildale gol-razliku i samopouzdanje.
 
Čačić je izveo kombiniranu momčad, ali sramotu njega i njegove selekcije, pojačava što je to isto napravio i njegov estonski kolega
 
Ali, ako smo u uvodu istaknuli da je Hrvatska ovu utakmicu odradila bez niza glavnih zvijezda, moramo podvući da je i estonski izbornik Martin Reim nakon velikog boda na Cipru, protiv Hrvatske odmarao ključne ljude. Svoje Ruse, Vasiljeva i Zenjova, pustio je na kraju da se do kraja poigraju s Hrvatskom i zabiju joj drugi i treći gol. 
 
A prvi je Hrvatska primila nakon samo 57 sekundi igre. Mitrović je na 20-ak metara od gola dodao loptu suparniku, a Luts koristi poklon. Iskosa s lijeve strane ulazi u kazneni prostor i šalje loptu kroz noge istrčalom Kaliniću za rano vodstvo domaćih.
 
Sva "igra" Čačićeve Hrvatske: Daj loptu Perišiću
 
Do kraja prvog dijela, Hrvatska je apsolutno svaku loptu slala na lijevo krilo za Perišića i na to se svodila cijela napadačka igra Čačićeve momčadi. Čovjek koji je već četiri godine najbolji igrač reprezentacije, nije zaslužio ne samo da bude alibi za nemotiviranost, nedostatak želje ili ideje njegovih suigrača i "izbornika", nego prije svega nije zavrijedio da prvi put u karijeri bude kapetan Hrvatske u ovakvoj blamaži. Poslužio je Čopa za loš udarac glavom, namjestio je idealno loptu za Pjacin ništa bolji udarac nogom, a i sam je s lijeve strane opalio u vanjski dio mreže. 
 
Na kraju prvog dijela Estonija je zamalo povisila vodstvo. Strijelac prvog gola Luts centrira, Toomet skače i puca glavom, ali Kalinić sjajno u padu brani nogom svoj desni kut. Lopta se odbila do Toometa, koji iz istog kuta gađa dalji, ali sada nogom. Ipak, tamo Vida sretno izbija u korner, jer zamalo je bio autogol. 
 
Kovačić od lopte bježi, a Rog je niti ne vidi
 
Nadu Hrvatskoj u kojoj je Kovačić bježao od lopte, a Rog je nije niti vidio, dala je Estonija i to zamjenom golmana na poluvremenu. Tada je neatraktivnog, ali odličnog i pravovremenog Aksalua zamijenio Meerits. Ali, Hrvatska je u drugom dijelu bila još bezopasnija i predvidljivija nego u očajnom prvom, a kako će se pokazati i propusnija pred vlastitim golom. Opet je sve išlo na Perišića, ali sada više i bez poluprilika. Nije pomoglo ni što u 58. minuti Badelj i Pivarić ulaze umjesto Bradarića i Roga, a Hrvatska prelazi na igru sa četvoricom u obrani. Odmah zatim nova nevolja, Pjaca je izvrnuo gležanj i morao ga je zamijeniti Ćorić. Ni on nije pokazao ništa. 
 
Rusi napravili Hrvatskoj što Sberbank Agrokoru
 
U zadnjih deset minuta blamaža Hrvatska postaje potpuna ulaskom ruskih vedeta estonske reprezentacije. Prvo Vasiljev poentira lakše nego na treningu, nakon što ga je Vida ostavio samog na rubu kaznenog prostora. Lijepo je naciljao u Kalinićev donji lijevi kut, ali nije imao baš nikakvih problema ni prepreke poentirati. Zenjov tri minute kasnije sam dolazi pred Kalinića i ispod njega šalje loptu u mrežu za konačnih 3:0.
 
Tijek utakmice: 
 
ESTONIJA - HRVATSKA 3:0
 
84. minuta: GOOOL za ESTONIJU! 3:0, strijelac SERGEI ZENJOV! blamaža Hrvatske se nastavlja. Zenjov s desne strane sam dolazi pred Kalinića i ispod njega šalje loptu u mrežu. 
 
81. minuta: GOOOL za ESTONIJU! 2:0, strijelac KONSTANTIN VASILJEV! Estonski ofenzivac poentira lakše nego na treningu, nakon što ga je Vida ostavio samog na rubu kaznenog prostora. Lijepo je naciljao u Kalinićev donji lijevi kut, ali nije imao baš nikakvih problema ni prepreke poentirati.
 
73' Ništa novo ili bolje u igri Hrvatske.
 
67' Lešković je prvi igrač sa žutim kartonom. 
 
65' Hrvatska ni prelaskom na igru sa četvoricomu zadnjoj liniji nema temelj igre, ali ni ideju. Opet sve ide na lijevu stranu, ali ni tamo ne pomaže što se Perišiću pridružio Pivarić. 
 
63' Pjaca se "samoozlijedio" i u pokušaju trka čini se izvrnuo gležanj. Mijenja ga Ćorić. 
 
58' Badelj i Pivarić ulaze umjesto Bradarića i Roga.
 
49' Rog kupi odbijenu loptu na 20-ak metara od gola, ali puca visoko iznad vrata. 
 
50' Nastavlja se predvidljiva igra Hrvatske, u kojoj sve ide po lijevoj strani i na Perišića.
 
46' Zamjena kod Estonije na poluvremenu i to jako važna. U prvom dijelu sjajnog golmana Aksalua mijenja Meerits.
 
Kraj poluvremena.
 
45' Opet prilika za Hrvatsku koju sjajnim postavljanjem rješava golman domaćih Aksalu. Mitrović je pucao glavom nako ubačaja iz kornera, ali estonski vratar je i ovaj put na pravom mjestu. 
 
41' Dvije velike prilike za Estoniju! Luts centrira, Toomet skače i puca glavom, ali Kalinić sjajno u padu brani nogom svoj desni kut. Lopta se odbila do Toometa, koji iz istog kuta gađa dalji, ali sada nogom. Ipak, tamo Vida sretno izbija u korner, jer zamalo je bio autogol.
 
40' I dalje sve u igri Hrvatske ide preko lijeve strane, a sada je Perišić od tamo s desetak metara pucao u vanjski dio mreže. 
 
31' Prilika za Hrvatsku. Kramarić se varkom oslobodio čuvara na lijevom krilu i odlično ubacio na sedam metara od gola, gdje Čop puca glavom, ali Aksalu se i dalje ističe sjajnim postavljanjem i loptu koju bi golman inače izbio u korner ili primio u rašlje, kupi lijepom paradom,
 
27 Opet Perišić probija po lijevoj strani i ubacuje pred gol, ali Čop jako loše puca.
 
23' Niz obostranih grešaka i predaja lopte suparnicima karakterizira posljednjih par minuta nepovezane igre. 
 
13' Perišić je prošao čuvara, probio lijevu stranu i namješta loptu na idealno mjesto za Pjacu, koji puca iskosa s lijeve strane, ali Aksalu je dobro postavljen i brani prizemi udarac. 
 
12' Svaka lopta ide na lijevu stranu za Perišića, koji je s kapetanskom trakom oko ruke, ali i znanjem i kvalitetom, najbolji igrač Hrvatske. 
 
5' Vida puca glavom, ali pravo u vratara Aksalua. 
 
1. minuta: GOOOL za ESTONIJU! 1:0, strijelac SIIM LUTS! Mit 
 
rović je na 20-ak metara od gola dodao loptu suparniku, a Luts koristi poklon. Iskosa s lijeve strane ulazi u kazneni prostor i šalje loptu kroz noge istrčalom Kaliniću za rano vodstvo domaćih. 
 
 
ESTONIJA 
 
Aksalu: Kallaste, Klavan, Tamm, Teniste -  Mets, Luts - Vassiljev, Antonov, Käit - Anier
 
HRVATSKA
 
Lovre Kalinić; Lešković, Mitrović, Vida - Pjaca, Kovačić, Bradarić, Rog, Perišić - Čop, Kramarić

Pročitajte više