SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

HRVATSKA - FRANCUSKA 23:20 Srušili prvake i izborili olimpijske kvalifikacije!

Foto: Epa

>>> KOMPLETAN RASPORED, REZULTATE, ANALIZE I REAKCIJE IZ NJEMAČKE PRATITE NA INDEXOVOJ TEMI ZA SP. 

HRVATSKA je srušila svjetske prvake Francuze s 23:20 i osigurala je kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Hrvatski rukometaši su treći u skupini i u subotu će igrati za peto mjesto.

Hrvatska 23. siječnja 2013. i Hrvatska 23. siječnja 2019.

Hrvatska je prije utakmice bila u velikim problemima. Pobjeda Brazila nad Islandom puno je toga zakomplicirala, Hrvatska je u nekim varijacijama mogla čak ostati bez kvalifikacija. Da je izgubila od Francuske, a da Španjolska ne izgubi od Njemačke, Hrvatska bi bila peta u skupini i ostala bi bez prilike da ode u Tokio. Bila bi to katastrofa za hrvatski rukomet. Hrvatska je mogla završiti i četvrta u skupini, a tada bi u subotu igrala stresnu utakmicu za to ključno sedmo mjesto protiv najvjerojatnije Mađarske. Ovako, hrvatski su rukometaši lišili i sebe i navijače dodatnih muka i u subotu će od 20:30 u danskom Herningu igrati protiv trećeg iz druge skupine (Danska – Švedska – Norveška) revijalnu utakmicu za peto mjesto.

Hrvatska je od početka igrala dobro. Agresivno, hrabro, bez respekta prema moćnoj Francuskoj koja na SP-ima nije izgubila šest godina i 25 utakmica u nizu. Posljednja reprezentacija koja je pobijedila Francuze na Mundijalima bila je baš Hrvatska. Bilo je to na današnji dan u Zaragozi 2013. U četvrtfinalu Hrvatska je razbila Tricolore 30:23.

Šego i obrana nanijeli prvi poraz Francuzima nakon 25 utakmica bez poraza

Šego je na golu je bio fantastičan, obrana je bila izvrsna, a večeras je jako dobro prolazio i onaj kontroverzni sedam na šest napad. Ne znamo je li Francuska kalkulirala, je li se čuvala za polufinale, ali nije ni važno. Hrvatska je odigrala mušku utakmicu i zasluženo je slavila.

U dvoboju koji je Hrvatskoj mogao osigurati nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a Francusku zadržati u borbi za prvo mjesto u skupini obje su reprezentacije ušle pomalo usporeno. Stoga je gotovo čitavo prvo poluvrijeme proteklo u rezultatskoj ravnoteži. Francuska je imala prednost na samom početku, do 3:2 nakon prvih 10 minuta, da bi Hrvatska preko Muse i dva puta Horvata za samo minutu i pol s tri gola stigla do vodstva 5:3.

Prednost od dva gola razlike Hrvatska je čuvala do ulaska u posljednjih 10 minuta prvog poluvremena kada je bilo 10-8, no s dva gola N'Guessana i jednim Richardsona Francuska je preokrenula rezultat, ali je Horvat svojim petim golom iz isto toliko pokušaja poravnao na 11:11, što je bio i konačni rezultat prvog poluvremena.

Vranković i Šipić i Mandić

Francuski izbornik Didier Dinart u drugo je poluvrijeme krenuo s potpuno izmijenjenom vanjskom linijom, u igru je uveo Mahea, Lagardea i Portea koji su čitavo prvo poluvrijeme prosjedili na klupi, ali to nije donijelo željeni efekt za aktualne svjetske prvake. Pokretljivom 5:1 obranom u kojoj je Duvnjak u ulozi prednjeg braniča odlično remetio protok lopte u francuskom napadu, Hrvatska je uspijevala držati prednost, da bi preko Vrankovića i Mandića u 48. minuti prvi put na susretu stigla do tri pogotka prednosti (19:16). Potom je i Horvat iz sedmerca povisio na 20-16 točno 10 minuta prije kraja te se već tada mogla nazrijeti pobjeda Hrvatske.

Francuzi su uzvratili golovima Richardsona i Portea za 20-18, ali da se ne bi još približili, pobrinuo se Šipić sjajnim golom iz okreta sa šest metara za 21:18, da bi Štrlek s lijevog krila zabio i za 22:19 četiri minute prije kraja. Konačnih 23:20 postavio je Vida 20 sekundi prije kraja dvoboja.

Hrvatska je sa šest bodova osigurala treće mjesto u skupini te će u subotu od 20.30 u Herningu igrati za peto mjesto protiv trećeplasirane reprezentacije iz skupine II, a kako će nastup u kvalifikacijama za OI osigurati sastavi koji završe među sedam najboljih na ovom SP-u, taj dvoboj neće imati rezultatski značaj.

Francuska je, pak, natjecanje u skupini završila sa sedam bodova te će najvjerojatnije zauzeti drugo mjesto, na prvo može samo ako Španjolska u posljednjem dvoboju skupine svlada Njemačku s više od osam golova razlike, pa će u polufinalu u petak u Hamburgu gotovo sigurno igrati protiv pobjednika skupine II koji će biti poznat nakon utakmice Danska - Švedska.

HRVATSKA: Šego, Stevanović; Duvnjak 1, Stepančić, Vida 1, Horvat 7 (3), Karačić 2, Blažević, Štrlek 2, Musa 2, Mandić 4, Slišković, Vranković 3, Šipić 1, Bičanić, Bećiri

FRANCUSKA: Dumoulin, Gerard; Remili 2, Lagarde 1, Richardson 5 (4), Mem 1, N. Karabatić, Mahe, Grebille 2, N'Guessan 3, Abalo 3, Guigou, L. Karabatić, Fabregas 2, Dipanda, Porte 1

SEDMERCI: Hrvatska 3/3, Francuska 4/4

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute, Francuska 2 minute

 

Rezultati by SofaScore

 

Pročitajte više