Hrvatska i Mađarska osnivaju regionalnu nogometnu ligu?

NOGOMETNI savezi Hrvatske i Mađarske spremaju se na realizaciju ideje o regionalnoj nogometnoj ligi, koju Index zagovara još od 2000. godine.

Podsjetimo, Index je unutar svog Vijesti.net-a još 2000. godine počeo s objavljivanjem članaka u kojima se zagovaralo osnivanje regionalne nogometne lige, koja bi trebala podići kvalitetu hrvatske lige, ali i lige ostalih zemalja uključenih u projekt.

Predložili smo tako tri verzije regionalne lige: Balkansku ligu, Ligu "Alpe - Dunav - Jadran" i Srednjeeuropsku ligu.

Regionalna liga koja bi mogla zaživjeti od 2006. godine bit će svojevrsna kombinacija naša tri prijedloga - u njoj bi trebale sudjelovati Hrvatska, Mađarska, BiH, Slovenija, Austrija i Slovačka.

Nogometni savezi Hrvatske i Mađarske prošlog su tjedna održali sastanak na kojem su Mađari iznijeli konkretan prijedlog o pokretanju nove regionalne nogometne lige, piše Večernji list.

Na tajnim sastancima održanim 11. i 12. studenoga Hrvatsku su predstavljali predsjednik HNS-a Vlatko Marković, glavni tajnik Zorislav Srebrić te predsjednik Udruženja prvoligaša Damir Vrbanović. Mađara je došlo čak dvanaest, deset iz Udruženja prvoligaša i dva predstavnika Mađarskog nogometnog saveza.

Vrbanović je u razgovoru za "Večernji" otkrio kako su ideju o novoj regionalnoj ligi prvi iznijeli Mađari: "Još je sve, dakako, u povojima, međutim, za mjesec dana opet ćemo sjesti za stol i doraditi postojeće ideje."

U ligi bi igralo 12 ili 16 klubova, ovisno o broju zemalja uključenih u projekt, a utakmice bi se igrale od veljače do svibnja.

"Vjerujem da bi 16 klubova bila optimalna brojka. Tada bi se osnovale četiri skupine sa po četiri kluba, u kojima bi se razigravalo po dvostrukome bod-sustavu. Nakon tih šest kola, po dvije najbolje momčadi iz svake skupine izborile bi nastup u četvrtfinalu." - kazao je Vrbanović, pa dodao: "Od četvrtfinala nadalje igralo bi se po kup-sustavu, po jedna četvrtfinalna, polufinalna i finalna utakmica, izvlačenjem bi se određivalo domaćinstvo."

Sljedeći sastanak nogometnih saveza, na kojem će se nastaviti razgovori o osnivanju regionalne lige, trebao bi se dogoditi sredinom prosinca.

Pročitajte više