Brozović vodi Hrvatsku prema Rusiji: S dva gola srušio Island

Foto: Getty Images / Guliver image, Hina , Screenshot

HRVATSKA je u derbiju skupine I u utakmici četvrtog kola s 2:0 slavila protiv Islanda i u 2017. će ući kao prva u grupi.
 
Hrvatska sad ima 10 bodova, a s ovom pobjedom pobjegla je drugoplasiranom Islandu za tri boda i puno mirnije će čekati nastavak kvalifikacija za SP u Rusiji.
 
Oba gola zabio je Marcelo Brozović. Prvi je zabio u 15. minuti, a drugi u sudačkoj nadoknadi.
 
U zadnjim trenucima crveni karton zbog grubog starta dobio je Ivan Perišić, koji će tako nažalost propustiti utakmicu protiv Ukrajine u ožujku.
 
U vrlo teškim uvjetima, po iznimno lošem terenu i tribinama bez gledatelja, jer je Hrvatska još pod suspenzijom zbog divljanja navijača, hrvatski nogometaši su došli do vrlo važne pobjede nad Islandom (2:0). Junak pobjede bio je Brozović čija su dva precizna udarca desnom nogomet odsjela u islandskoj mreži, pa će zahvaljujući njemu ovu godinu Hrvatska okončati kao vodeća u svojoj skupini. 
 
Izbornik Čačić nije se usudio postaviti u početnu momčad nedovoljno zaliječenog kapetana Luke Modrića, a umjesto njega je startao Mateo Kovačić. 
 
Island na početku pokazao zašto je bio hit Eura, Brozović golčinom spustio na zemlju Skandinavce
 
Stručnjaci su danima upozoravali na igru Islanda kojima su duge lopte i iskakanje napadača iz drugog plana glavni adut, a na početku utakmice upravo takvom igrom Skandinavci su u nekoliko navrata stvorili paniku u hrvatskoj obrani. Već na samom početku panika pred  vratima Danijela Subašića. Gylfi Sigurdsson je na desnoj strani s dva lažnjaka "zaljuljao" Ćorluku, no privremeni ga je kapetan u ključnom trenutku pravovremeno blokirao. Prvi pokušaj prema Subašiću gosti su uputili u 11. minuti. Gudmundsson je tukao s ruba kaznenog prostora, lopta je otišla preko gola. Već u sljedećem napadu Bödvarsson je pobjegao Vidi, pa iz blizine pogodio vanjski dio mreže.
U trenucima kad je Island pritiskao i kad vezni igrači Hrvatske nisu uspijevali nametnuti svoj ritam, Brozović je golčinom spustio goste na zemlju. Igrač Intera je odigrao dupli pas s Rakitićem i s 20 metara pogodio sami donji desni kut islandskih vrata.
 
Halldorson čudesno skida zicer Perišiću, talijanski sudac je mogao svirati penal za Hrvatsku
 
Ovaj gol je šokirao Island, no gosti su i dalje prijetili. U 33. Gudmundsson se prošetao kroz uspavanu obranu Hrvatske, ali u zadnji trenutak pravovremenim blokom najgore je spriječio Pivarić. U protunapadu Perišićev udarac odlazi nekoliko centimetara pokraj vrata. U 34. minuti lopta pogađa u ruku Arnasona u kaznenom prostoru, no sudac Rocchi nije dosudio kazneni udarac. U 41. minuti ubačaj Vrsaljka pogađa Perišića koji je sam na šet metara od islandskih vrata, ali njegov volej završava ravno u tijelu vratara Halldorsona. U 42. minuti prijete Islanđani, a lob E. Bjenarssona vratar Subašić jedva izbacuje u korner.
 
Brozovićeva partija karijere i glupi crveni karton Ivana Perišića kad je sve bilo gotovo
 
Odmah na početku drugog dijela Čačić ubacuje u igru Modrića, a u svlačionici je ostao Kovačić.   U 62. minuti Island je propustio veliku šansu, nakon precizne akcije lopta je došla do Boedvarssona koji ne pogađa mrežu iz blizine. U 69. minuti pokušao je prizemnim udarcem s 20 metara Modrić, a istakao se obranom Halldarson. Islandski vratar obranio je i šut glavom Perišića u 72. minuti, a dvije minute kasnije Vida nakon kornera pogađa umjesto mreže Arnasona u glavu. Pet minuta prije kraja ušao je Kramarić umjesto Rakitića, a upravo je napadač Hoffenheima u 88. minuti proigrao Perišića koji traži Mandžukića, čiji je udarac prema praznoj mreži blokiran. I konačno u prvoj minuti sudačke nadoknade Brozović se s centra sjurio prema islandskom golu, iskoristio je neodlučnost islandskih braniča i ponovno udarcem u sami kut donio pobjedu Hrvatskoj.  
 
Veliki trijumf je pokvario nepotrebni crveni karton Perišića, koji je  u zadnjim trenucima dvoboja grubo startao na Ragnara Sigurdssona, pa će sigurno izostati u dvoboju s Ukrajinom u ožujku. 
 
U drugom susretu iz ove skupine Turska je u Antalyji identičnim rezultatom pobijedila Kosovo. Golove za prvu tursku pobjedu zabili su Burak Yilmaz (51) i Volkan Sen (55).Večeras se još sastaju Ukrajina i Finska
 
HRVATSKA - ISLAND 2:0
 
Strijelac: 1:0 Brozović (15), 2:0 Brozović (90+1)
 
Crveni karton: Perišić (90+3)
 
Utakmicu bez gledatelja na stadionu Maksimir sudio je Rocchi iz Italije.  
 
HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Pivarić - Badelj, Kovačić (Modrić, 46)- Brozović, Rakitić (Rakitić, 85), Perišić - Mandžukić (Čop, 90+1)
 
ISLAND: Halldorsson - Saevarsson, R. Sigurdsson, Arnason, Magnusson - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, E. Bjarnason (Traustarsson, 76)- B. Bjarnason , Boedvarsson (Kjartarsson, 75)

 

Pročitajte više